MarketWatch: Începe Apple să se destrame fără Steve Jobs?

MarketWatch: Începe Apple să se destrame fără Steve Jobs?
Publicat: 01/11/2012, 15:29
Actualizat: 28/09/2018, 20:36

Acțiunile Apple au coborât sub 600 de dolari, în declin cu aproape 15% față de mijlocul lunii septembrie, când au depășit 700 de dolari, după ce compania a dezamăgit clienții prin lansarea unui serviciu de hărți cu probleme, iar plecarea unor directori a evidențiat divergențe în rândul conducerii.

Declinul a început la scurt timp după ce aplicația Maps a Apple a început să fie criticată puternic în urma lansării iPhone 5 la 21 septembrie, scrie portalul MarketWatch.

La o săptămână, Jean-Louis Gassée, fost director la Apple devenit între timp investitor în noi proiecte IT, a scris pe blog că producătorul iPhone a pierdut aproape 30 de miliarde de dolari din capitalizare ca urmare a eșecului hărților. Directorul general al Apple, Tim Cook, a fost chiar nevoit să-și ceară scuze pentru probleme și să recomande clienților servicii similare ale rivalilor, precum cel al Google.

Acțiunile și-au continuat declinul în opctombrie, iar ultima scădere a fost înregistrată miercuri, odată cu reluarea tranzacțiilor pe bursele din SUA, oprite două zile din cauza uraganului Sandy. Cotația Apple a coborât cu 1,5%, ca reacție la cea mai mare restructurare a managementului din ultimii ani, în urma căreia a fost exclus șeful diviziei de software pentru telefoane mobile, Scott Forstall, un fost protejat al cofondatorului și fostului CEO Steve Jobs, decedat în octombrie 2011.

În timp ce analiștii au încercat să liniștească investitorii că totul este bine la Apple, există tot mai multă incertitudine cu privire la schimbările din era post-Jobs.

„Golul lăsat de Jobs nu a fost umplut și a izbucnit un conflict. Acum sunt aruncate peste bord primele cadavre. Vor urma și altele, deoarece Cook nu are capacitatea de a conduce o companie care are nevoie de un lider creativ și dinamic”, a declarat Stephen Diamond, profesor asociat de drept la Universitatea Santa Clara.

Această perspectivă reprezintă, însă, o minoritate. Wall Street Journal a scris că sub conducrea lui Cook, compania este condusă „cu mai multă liniște decât pe vremea lui Jobs, când angajații trăiau cu o teamă continuă că vor cădea victime tiradelor sau toanelor acestuia”. Recenta schimbare de management demonstrează determinarea lui Cook de a rezolva conflicte personale pe care Jobs le-a lăsat să se amplifice.

Unii analiști au avut o opinie similară cu a cotidianului american și au menținut recomandările privind cumpărarea de acțiuni, în pofida plecărilor surprinzătoare.

Neliniștea pe Wall Street este în creștere, iar plecarea lui Forstall ar putea reprezenta un semnal important pentru mulți investitori deja precauți față de producătorul de dispozitive mobile.

În plus, ultimele rezultate financiare ale Apple au inclus și o revizuire în scădere a marjelor de profit anticipate pentru vânzările din ultimele luni ale anului, ca urmare a introducerii de noi produse, dintre care unele au condus la creșterea costurilor. Apple își stabilește de obicei obiective pe care le poate depăși ușor, însă prognoza privind marjele de profit a surprins neplăcut Wall Street.

Lansarea iPad Mini și rcenta campanie publicitară „Geniu” nu au fost organizate la fel de bine ca pe vremea lui Steve Jobs, afirmă Rob Enderle, analist principal la Enderle Group.

„L-au făcut pe cumpărătorul Apple să pară prost. Niciodată nu-ți faci clienții să pară proști”, a spus Enderle.

Cea mai mare temere este însă posibila pierdere a poziției de lider în privința inovării. Unii analiști consideră că Microsoft a luat fața Apple prin trecerea la un sistem de operare Windows pentru touchscreen, notează MarketWatch.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu