Mărturia unui bancher cu câștiguri de un milion de lire pe an care a stat într-o celulă cu un traficant de cocaină și un pedofil

Mărturia unui bancher cu câștiguri de un milion de lire pe an care a stat într-o celulă cu un traficant de cocaină și un pedofil
Fostul bancher Darby Giles trăiește în orașul natal, alături de actuala lui soție, pe care a cunoscut la doi ani de la eliberare din închisoare, în 2009 / Sursă FOTO: Facebook
Publicat: 15/05/2021, 16:24

De la o viață de lux la cea din penitenciare nu a fost decât un pas pentru Giles Darby, un bancher britanic ce câștiga un milion de lire pe an. Însă, prins cu mâța-n sac după ce a făcut o fraudă de milioane de dolari care a dus la prăbușirea gigantului energetic american Enron, în 2007, britanicul „a dat” vila cu piscină și mașina cu șofer pe viața dură dintr-un penitenciar din Statele Unite ale Americii, și ulterior pe cea dintr-o închisoare britanică. 

Giles Darby a fost extrădat în SUA deoarece a fost implicat într-o fraudă de 10 milioane de dolari împotriva băncii pentru care lucra. Acesta a povestit recent prin ce a trecut în închisoare, potrivit Mail Online.

„Pe cât de bogat ești în exterior, pe atât de greu e să fii înăuntru (n.r. în închisoare). Un om al străzii care ajunge în închisoare ar putea fi chiar recunoscător pentru un pat și o masă. Însă dacă ești obișnuit cu mese scumpe iar suma este irelevantă și nici măcar nu te uiți cât costă vinul – atunci să te chinui să iei carnea de pe oasele de pui (…) este o mare decădere”, a mărturisit fostul bancher.

După șapte luni petrecute în Insituția Corecțională Allenwood, o mare închisoare din Pennsylvania cu 2.900 de deținuți, Giles Darby a slăbit foarte mult. Viața grea din închisoare și-a spus cuvântul.

Clipe de groază pentru Giles Darby: „Dacă mai stau mult aici înnebunesc”

Acesta a ajuns în sistem în anul 2008 iar relatările despre momentul în care a intrat în închisoare ar înfricoșa pe oricine.

Eram îngrozit, aveam gura uscată, căldura era insuportabilă. Simțeam că am ajuns în Iad. (…) Inima îmi bătea cu putere. Nu eram pregătit să fiu trimis direct la carceră. Cred că fac asta pentru a te face să te supui, să îți arate cât de mizerabilă ți-ar putea fi viața dacă nu te comporți cum trebuie. (…) În celulă aveam un pat cu o saltea atât de subțire încât puteam simți barele de metal. Toată noaptea auzeam prizoneri cum țipă și strigă. Era o toaletă din metal, cu o chiuvetă atașată, o masă și un scaun, prinse de podea. Fără TV sau radio, am pierdut noțiunea timpului. Mica fereastră era cu gratii și înghețată. Mă gândeam: «Dacă mai stau mult aici înnebunesc»”, a povestit fostul bancher care, deși britanic, a fost încarcerat inițial în SUA.

În prezent, acesta locuiește alături de soția lui Lisa, în vârstă de 54 de ani, într-o modestă casă semi-modernă din localitatea sa natală, Wiltshire, Marea Britanie. De asemenea, deține alături de altcineva mai multe puburi.

Primele contacte cu alți deținuți: „Eram șocat”

În urmă cu 20 de ani locuia alături de a doua lui soție și două dintre cele cinci fiice ale sale într-o casă cu cinci dormitoare. La vremea respectiv deținea și o altă casă, unde locuia în weekend iar în fiecare an se bucura de un bonus salarial în valoare de 495.000 de dolari. Discrepanțele dintre stilul de viață cu care era obișnuit și cel din închisoare sunt colosale.

În timp ce se afla în carceră, avea voie să „facă mișcare” într-o cușcă în care mergea înainte și înapoi. Aici a avut primele contacte cu alți deținuți.

„O fată mexicană atractivă cu păr lung și negru și sâni mari a venit în cușca noastră. Credeam că este acolo din cauza numărului mare de persoane care trebuiau introduse în sistem, dar mi-a spus că își petrecuse ultimele zece luni în carceră și că fusese transferată în speranța că va ajunge în zona generală a închisorii. M-am uitat uimit la ea: «De ce ți-ar face asta?» A dat din umeri: «Ei bine, sunt bărbat». Eram șocat”, și-a mai amintit Giles Darby.

Vestea că va ajunge în închisoare, cutremurătoare: „Nu mai puteam respira”

După două zile petrecute la carceră, Darby Giles a ajuns într-o celulă cu alți deținuți, printre care un bărbat musculos de culoare numit El, care săvârșea o pedeapsă de 22 de ani din cauza traficului de cocaină. Acesta i-a devenit mentor și prieten. Un alt coleg de cameră era un pedofil de vârstă mijlocie, despre care fostul bancher susține că se afla pe treapta cea mai de jos din ierarhia deținuților din închisoare.

Darbu Giles a aflat în 2002, de la televizor, că trei bancheri britanici, inclusiv el, riscă fiecare 25 de ani de închisoare dacă sunt găsiți vinovați în cazul Enron.

„Nu mai aveam aer. Nu mai puteam respira. Inima mi-o luase la goană”, a mai relatat ărbatul.

Gigantul energetic american Enron s-a prăbușit devenind unul dintre cele mai mari falimente din istorie.

În 2006, Darby Giles și asociații săi Gary Mulgrew și David Bermingham au fost extrădați în SUA de către Tony Blair, la vremea respectivă premierul Marii Britanii, în urma presiunilor făcute de George Bush, care era președintele SUA.

Faptele de care erau acuzați cei trei s-au petrecut în 2001, când erau bancheri de investiții la banca Greenwich NatWest. Aceștia au fost acuzați de fraudă asupra băncii după ce i-au vândut participația de la o subsidiară a Enron, pentru 1 milion de dolari, către o companie cu sediul în Insulele Caiman, unde aveau legături financiare.

Frauda care a dus la falimentul unui gigant energetic

Ulterior, compania din Insulele Caiman a vândut participația gigantului Enron pentru suma de 20 de milioane de dolari. În această tranzacție, Andrew Fastow, șeful departamentului financiar al Enron, a împărțit profitul cu un alt angajat al Enron, precum și cu Giles Darby și cei doi asociați ai săi.

Cei trei bancheri britanici au susținut că sunt nevinovați, însă au acceptat o înțelegere cu procurorii americani pentru a primi o sentință mai scurtă. Astfel, în loc să meargă la proces unde fiecare risca să își petreacă următorii 35 de ani în închisoare dacă era găsit vinovat, aceștia au primit fiecare o condamnare de 37 de luni.

Bancherul britanic a suspținut că nu avea de ce să participe într-o asemenea fraudă deoarece avea venituri anuale foarte mari și chiar s-a mirat când Andrew Fastow le-a dat lui și fiecăruia dintre asociații săi câte 2,4 milioane de dolari.

În urma condamnării, averea lui Darby Giles a fost împărțită celor care au avut de suferit în urma falimentării companiei Enron iar căsătoria cu cea de-a doua sa soție, Deborah, s-a destrămat. Se pare că bărbatul a avut o aventură pe vremea când nu putea părăsi Texasul și încerca să își demonstreze nevinovăția. Recent, fostul bancher a publicat o carte despre perioada pe care a petrecut-o în închisoare iar volumul îi este dedicat chiar fostei sale soții, Deborah.

Cum era viața în închisoarea americană

În închisoare s-a obișnuit să poarte haine refolosite de nenumărate persoane, atât de tocite în zona intimă încât erau aproape transparente.

Darby Giles a relatat cum colegul de celulă El l-a supus unui fel de interogatoriu pentru a afla de ce este încarcerat, dacă era trădător, în sensul în care și-ar fi trădat un partener „de acțiune” pentru a primi o sentință mai scurtă. După ce lucrurile au fost lămurite, cei doi au început să se împrietenească.

În închisoare a lucrat la spălătorie, unde câștiga un salariu de 9,16 dolari pe lună. La scurt timp, a devenit un fel de superviser al spălătoriei, urcând pe o nouă treapta ierarhică.

Aceasta a povestit cum o dată, în timp ce povestea cu El, cineva și-a scăpat tava de mâncare iar lucrurile au luat-o razna – „o picătură de sânge a trezit violența din toți”.

O altă poveste aflată din închisoare este cea conform căreia un traficant de droguri care făcea parte dintr-o mafie a reușit să își lase însărcinată partenera, deși era încarcerat de câteva decenii. De fapt, era o adevărată rețea – materialul seminal a fost transportat de un gardian partenerei care se afla în parcarea penitenciarului, care ulterior s-a autoinseminat.

În timpul celor șapte luni petrecute în penitenciarul american, avocații săi s-au străduit să îi obțină transferul într-o închisoare britanică pentru a-și săvârși restul din condamanrea primită.

În 2009 a fost eliberat iar la doi ani după și-a cunoscut actuala soție.

„M-am mutat înapoi în orașul natal. Petrec mai mult timp cu familia și prietenii. Îmi place viața. Și sunt o persoană mult mai bună”, a mai declarat Giles Darby.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu