Mărturii emoționante despre frumusețea și imperfecțiunea corpului omenesc. Fotografii pe care nu le vei vedea niciodată în revistele glossy

Redactor:
Raluca Ion
Cum arată o femeie după naștere. O serie de proiecte curajoase despre imperfecțiunea corpului omenesc

Fotografiile unei mame cu corpul brăzdat de cicatrici căpătate în lupta cu cancerul, ale altora care poartă pe ele urmele sarcinii și ale nașterii, ori  o galerie de imagini cu femei plinuțe în costum de baie pun toate în discuție felul în care percepem frumusețea și perfecțiunea, scrie The Guardian.

Beth Whaanga, o asistentă medicală din Australia, a postat pe pagina sa de Facebook, o serie de imagini care arată felul în care a afectat-o bătălia cu cancerul de sân. Fotografiile, extrem de directe și emoționante, arată efectele acestei boli asupra trupului unei femei: căderea părului, pierderea masivă în greutate, dubla mastectomie, cicatricea uriașă rămasă în urma histerectomiei. Imediat după ce a postat aceste fotografii, Beth Whaanga și-a pierdut 100 de prieteni. Însă în scurt timp, fotografiile, reunite în cadrul proiectului „Under the Red Dress”,  s-au răspândit în lumea întreagă, arată sursa citată.

Urmele pe care boala le-a lăsat pe trupul lui Beth Waanaga. Foto: Nadia Masot

Femeia spune că vrea să se implice în lupta pentru prevenirea cancerului și să atragă atenția asupra schimbărilor din organism care pot semnala o boală.

Ceea ce face Beth Whaanaga se descrie într-un trend care se împotrivește imaginilor idealizate promovate de revistele de modă sau de industria cinematografică. Un alt proiect, Scar Project, realizat de fotograful american David Jay, le aduce în fața obiectivului pe femeile care suferă de cancer la sân.

În era în care vedetele postează pe Facebook, la scurt timp după naștere, imagini cu trupuri lucrate și abdomene plate, alte proiecte prezintă adevăratele urme pe care le lasă sarcina și nașterea asupra corpului feminin. Este cazul lui Jade Beall care a realizat siteul abeautifulbodyproject.com.

Anne, mamă a patru copii

„Uitându-mă la consecințele nașterii, inima mea s-a scufundat. Cum mă voi compara cu corpurile perfecte din jur? Trăind în nesigurană, inima mea a obosit. Am început să mă antrenez din greu, dar nu pentru un corp perfect, ci pentru o minte sănătoasă. În acest proces am avut o surpiză. Nu doar că nesiguranțele mele au dispărut, ci am început am obținut respectul de sine”, mărturisește Anne, mamă a patru copii, pe site.

Un alt proiect, „Fatkini” gallery, prezintă 31 de femei plinuțe la plajă, în costum de baie, o raritate în galeria de imagin a zilelor noastre.  

Imagine din cadrul proiectului „Fatkini” gallery

 

Inchide