Masa Pământului, mai mare decât se credea

Redactor:
Ana Obretin
Masa Pământului, mai mare decât se credea
Masa Pământului este mai mare cu 0,005 - 0,008% decât se credea, potrivit noilor date oferite de sateliții GPS, care sugerează în acest sens o influență a unui disc de materie neagră care înconjoară Terra, informează dailymail.co.uk, citând un studiu realizat de un cercetător american.

Masa Pământului este mai mare cu 0,005 – 0,008% decât se credea, potrivit noilor date oferite de sateliții GPS, care sugerează în acest sens o influență a unui disc de materie neagră care înconjoară Terra, informează dailymail.co.uk, citând un studiu realizat de un cercetător american.

Încă de când s-a teoretizat existența materiei negre, dovezile concrete obținute în acest sens continuă să îi tulbure pe oamenii de știință. Materia neagră este considerată un factor crucial pentru teoriile care explică expansiunea Universului și modul în care interacționează galaxiile. Se crede că reprezintă 27% din Univers, însă, în ciuda uriașelor eforturi depuse de oamenii de știință și a finanțărilor mari, experimentele nu au putut să-i confirme prezența.

Potrivit acestui studiu realizat de un cercetător de la Universitatea Texas, noile date oferite de mai mulți sateliți (GPS al SUA, GLONASS al Rusiei, Galileo din Europa) arată că un disc din ciudata materie neagră înconjoară Pământul la ecuator – având o circumferință de 70.000 de kilometri și o grosime de 191 de kilometri -, astfel încât masa planetei noastre ar fi mai mare decât s-a crezut anterior.

Din calculele sale, profesorul Ben Harris spune că acest disc de materie neagră ar afecta forța gravitațională a Pământului și ar oferi un plus de 0,005 – 0,008% masei stabilite de Uniunea Astronomică Internațională.

Potrivit acestei organizații, masa actuală a Terrei este de 5.972.000.000.000.000.000.000.000 kilograme sau 5,9742×10 (la puterea 24) kilograme.

În 2009, cercetătorii de la Institute of Advanced Studies din Princeton, au spus că modificările de viteză ale navelor spațiale, atunci când trec pe lângă Terra, ar putea fi explicate prin materia neagră asociată forței de gravitație a Pământului.

Potrivit oamenilor de știință, materia neagră înconjoară galaxiile din Univers și este invizibilă pentru că nu reflectă lumina. Nu poate fi observată direct cu telescoapele, însă astronomii știu că există pentru că are efecte gravitaționale asupra materiilor vizibile. De exemplu, galaxiile nu ar putea să se rotească așa cum o fac și să-și mențină forma fără prezența acestei materii negre, spun savanții.

Dacă informațiile din noul studiu, publicate în New Scientist, se dovedesc a fi corecte, acest lucru înseamnă că sateliții ar putea ajuta la dezlegarea unor mistere vechi care înconjoară materia neagră.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide