Membrii CNA au votat în unanimitate scoaterea posturilor Antena Group de pe platforma Digi a RCS&RDS

Membrii CNA au votat în unanimitate scoaterea posturilor Antena Group de pe platforma Digi a RCS&RDS
Publicat: 24/05/2012, 19:28
Actualizat: 01/06/2012, 23:18

Membrii CNA au aprobat în unanimitate modificarea avizului de retransmisie pentru platforma Digi a RCS&RDS, în sensul scoaterii televiziunilor Antena Group – Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV și Gsp TV – din ofertă, în urma solicitării companiei de telecomunicații.

CNA a aprobat solicitarea RCS&RDS de scoatere a posturilor Antena Group de pe platforma sa de satelit, în termenul prevăzut de lege, după ce a acordat companiei de telecomunicații și grupului media perioada legală pentru a negocia un nou acord de retransmisie.

De asemenea, UPC a depus la CNA, pe 26 aprilie, o solicitare de scoatere a televiziunilor Antena 1, Antena 3, Euforia TV și Gsp TV de pe platforma sa Focus Sat, întrucât acordul de retransmisie a acestor posturi a expirat. Și în acest caz, membrii CNA au decis să amâne luarea unei decizii, cu respectarea termenului legal de 30 de zile de la primirea solicitării, pentru a da celor două companii posibilitatea să negocieze un nou acord.

RCS&RDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 și Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi în noaptea de 19 spre 20 aprilie.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 20 aprilie, RCS&RDS a anunțat că nu mai difuzează Antena 1, Antena 3 și Euforia TV pe platforma de satelit Digi, întrucât compania de telecomunicații nu mai poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, sumă care ar fi fost solicitată de Antena TV Group pentru difuzarea prin satelit a acestor televiziuni.

Totodată, RCS&RDS a precizat, în comunicat, că Antena TV Group a declarat libere la retransmisie televiziunile sale, fără condiționări tehnice sau financiare, fapt pentru care, pentru cablu, distribuitorii au dreptul și obligația de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu și obligația să le retransmită.

În schimb, Intact Media Group a afirmat, pe 20 aprilie, într-un comunicat, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, Antena 1 și Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicații de rea credință. Potrivit comunicatului Antena, RCS&RDS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că televiziunile în cauză au fost declarate libere la retransmisie.

Pe 26 aprilie, Mihai Dinei, membru în Consiliul de Administrație al RCS&RDS, a declarat în ședința Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) că reprezentanții companiei de telecomunicații au făcut o nouă propunere grupului Antena pentru retransmisia televiziunilor sale pe platforma digitală Digi.

„A fost o întâlnire ieri (25 aprilie, n.r.) în care, pentru a veni în sprijinul abonaților, am cerut din partea Antenei TV Group să ne comunice un tarif pentru pachetul Antena, astfel încât orice abonat care dorește să aibă pachetul de programe Antena prin DTH să poată achiziționa acel pachet la tariful pe care-l vor propune dânșii (Antena TV Group – Intact, n.r.)”, a spus Mihai Dinei.

El a precizat însă că Antena TV Group – grupul Intact a refuzat noua propunere a RCS&RDS.

Antena Group a pierdut aproape 15% din piața de distribuție TV din România, odată cu scoaterea televiziunilor sale de pe platforma Digi a RCS&RDS, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, mai multe surse din piața media. Piața de distribuție TV din România este estimată în prezent la circa 5,5 milioane de abonați (cablu și DTH/ satelit). Dintre aceștia, RCS&RDS are circa un milion de abonați la platforma sa de satelit Digi, au mai spus aceleași surse.

Pe de altă parte, articolul 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul „must carry”, nu se referă și la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cabliști. Astfel, Antena 1, Antena 3 și Euforia sunt obligatorii la retransmisie pentru cabliști doar în rețelele lor de cablu, nu și în cele de satelit, astfel CNA nu poate impune RCS&RDS să reincludă cele trei televiziuni pe platforma de satelit Digi.

În mod repetat, în ultimul an, reprezentanții RCS&RDS au susținut în fața membrilor CNA că grupul Antena pretinde societății de telecomunicații anumite sume de bani pentru retransmisia Antena 1 și Antena 3, deși aceste televiziuni sunt libere la retransmisie, potrivit principiului „must carry”.

În schimb, reprezentanții Antena Group au spus în repetate rânduri că grupul nu condiționează financiar retransmisia Antena 1 și Antena 3.

Pe de altă parte, CNA a aplicat mai multe amenzi RCS&RDS pentru că operatorul a scos din grilă de-a lungul timpului, fără să aibă aprobarea Consiliului, mai multe televiziuni, printre care și unele din portofoliul Antena Group.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Asociația de proprietari are interzis. Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×