Mesajul lui Jackie Chan pentru cinematografia românescă

Mesajul lui Jackie Chan pentru cinematografia românescă
Publicat: 11/09/2014, 21:51
Actualizat: 28/03/2019, 03:18

La conferința de presă, care a avut loc la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City, au participat, printre alții, actorii Jackie Chan și Ziyi Zhang, Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii, Tong Gang, viceministru al Administrației de Presă, Publicitate, Radio, Televiziune și Cinematografie din China, și Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.

Tong Gang a prezentat, pe scurt, evenimentele care vor avea loc la Zilele Filmului Chinezesc.

„Noi dorim ca prin acest festival de film chinezesc să intensificăm comunicările dintre oamenii din China și România în domeniul cinematografiei. Cât mai mulți români să cunoască viața contemporană a chinezilor. Totodată, prin acest festival de film chinezesc dorim să intensificăm schimburile culturale dintre China și România”, a declarat Tong Gang.

La rândul său, Alexandru Oprean, secretar în Ministerul Culturii, a declarat: „Filmul, ca și produs finit al artei cinematografice, a fost și rămâne întotdeauna un liant extrem de puternic între popoare. Un liant care ne apropie spre cunoașterea mai profundă a valorilor culturale, tradițonale și istorice ale unui popor”.

Jackie Chan a ținut să le mulțumească celor care l-au invitat la acest festival de film chinezesc și a menționat că știe România prin intermediul sportivilor români.

„Cunosc România prin sportivii români: gimnastică, fotbal, tenis, deci prin aceste mijloace am început să cunosc România”, a spus actorul. De asemenea, acesta a menționat că pe drumul de la aeroport spre hotel fanii l-au salutat și a rămas surprins de acest lucru.

„România este una dintre primele țări din Europa de est care au stabilit relații diplomatice cu noua Chină. Doresc ca și în cinematografie să intensificăm schimburile. Festivalul a adus și filmul meu. Doresc ca, dacă vă place de mine, sper să vă placă și filmul meu, «Zodiacul Chinezesc»”, a declarat actorul.

Acesta a mulțumit fanilor din România pentru că i-au trimis bani pentru activități caritabile. „Mulțumesc foarte mult. Vă iubesc pe toți”, a spus actorul.

Ziyi Zhang – actrița din lungmetrajul „Memoriile unei gheișe”, prezentă și ea la deschiderea Zilelor Filmului Chinezesc – i-a salutat pe cei care s-au aflat la conferința de presă în limba română. „Bună ziua, ce faceți?”, a spus actrița.

Ea a menționat că este bucuroasă că a putut să viziteze România și că a avut parte de o primire călduroasă.

„Acum nouă ani, am fost în România și atunci nu prea vedeam soarele, pentru că era iarnă. Reîntorcându-mă în România, am constatat multe schimbări”, a spus Ziyi Zhang, precizând că a vizitat studiourile Castel joi dimineață și i-au plăcut condițiile în care se lucrează.

„Doresc să vin în România să fac un film”, a mai spus actrița.

De asemenea, ea a spus că, în copilărie, nu prea avea multe posibilități de a viziona un film.

Despre România i-a povestit tatăl său. „Doresc ca prin intermediul artei filmului să se dezvolte relațiile culturale dintre popoarele noastre”, a mai spus actrița.

Jackie Chan a mai spus că industria filmului a suferit schimbări de-a lungul anilor și chiar și el s-a schimbat. Acesta a spus că chiar și el se simte ca un copil de grădiniță. „Totul este uimitor”, a spus actorul, adăugând: „În zilele noastre nimic nu este imposibil”.

Întrebat dacă i-a fost greu să regizeze filmul în care a jucat rolul principal, Jackie Chan a spus: „Probabil, pentru unii, este greu s-o facă. Pentru mine, este foarte ușor. Asta am făcut toată viața”.

„Chiar și pe platouri, îmi scriu scenariul, sunt cameramanul, fixez luminile. Fac totul. Sunt ca un chef din bucătărie. Pot să fac de toate”, a spus actorul.

De asemenea, Jackie Chan a spus că, la Hollywood, dacă ai talent rămâi, dacă nu, nu. „În fiecare zi primesc foarte multe scenarii de la Hollywood, pe care le refuz. Le aleg pe cele bune”, a mai spus acesta.

Cele două vedete au purtat ii din Transilvania, pe care le-au ales din pozele pe care organizatorii le-au trimis. Ziyi Zhang a spus că prietenii ei i-au cerut să le cumpere și lor ii, pentru că le-au plăcut foarte mult.

La finalul conferinței, cei doi au mulțumit în limba română.

Actorii Jackie Chan și Ziyi Zhang își lansează în România cele mai recente lungmetraje, „Zodiacul Chinezesc”, respectiv „The Grandmaster”.

Cele două staruri au venit la București la invitația Administrației de Presă, Publicitate, Radio, Televiziune și Cinematografie din China și a Casei Româno-Chineze, pentru a participa la deschiderea evenimentului Zilele Filmului Chinezesc, care are loc joi seară, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City.

De asemenea, Casa Româno-Chineză, în calitate de organizator principal al Zilelor Filmului Chinezesc în România, îi oferă lui Jackie Chan titlul onorific de ambasador al relațiilor culturale dintre cele două țări, pentru a promova produsele culturale românești în China. Acceptând să fie ambasador cultural pentru România și China, Jackie Chan crede că astfel „oamenii se pot înțelege mai bine unii cu alții și acesta ar putea fi un mod de a menține pacea”.

Înainte de a sosi, la București, actorul a transmis un mesaj pentru România: „Salutare tuturor! Mulțumesc pentru sprijinul vostru. Sper să pot să mai vin în România și, poate, chiar să fac un film aici”.

Jackie Chan, născut în 1954, este unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți actori originari din Hong Kong, reușind să-și construiască o carieră de succes în filmele cu arte marțiale. În 2002, a câștigat un premiu Taurus pentru întreaga carieră la World Stunt Awards (Oscarurile în domeniul cascadoriilor) și în același an a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood. De asemenea, a câștigat un premiu MTV Movie pentru întreaga carieră, în 1995, și alte două premii MTV Movie pentru rolurile din prima și a doua parte a seriei „Ora de vârf/ Rush Hour”. În 1999, a fost numit actorul anului la Hollywood Film Festival. Printre filmele în care a jucat se numără „Fracul magic”, „Ocolul Pământului în 80 de zile”, seria „Ora de vârf”, „Spionul din vecini”, „Karate Kid” și a asigurat vocea Maimuței în seria „Kung Fu Panda”.

De cealaltă parte, Ziyi Zhang își va promova în România cel mai recent lungmetraj al său, „The Grandmaster”, de Wong Kar Wai, una dintre cele cinci pelicule ce vor fi proiectate la Zilele Filmului Chinezesc.

Una dintre cele mai apreciate actrițe ale momentului în China, Ziyi Zhang a avut prima sa apariție într-un film american în 2001, în pelicula „Ora de vârf/ Rush Hour”, unde a jucat chiar alături de Jackie Chan. După acest moment, a devenit din ce în ce mai cunoscută, a făcut parte, în 2006, din juriul Festivalului de la Cannes și s-a implicat de-a lungul timpului în acțiuni filantropice, fiind una dintre ambasadoarele Jocurilor Paralimpice, alături de Nadia Comăneci. Actrița Ziyi Zhang mai este cunoscută publicului din România pentru rolurile din premiatul „Tigru și Dragon”, de Ang Lee, și din filmul „Memoriile unei gheișe”, de Rob Marshall, pentru care a fost nominalizată la premiile Globul de Aur și BAFTA.

Evenimentul Zilele Filmului Chinezesc în România este organizat de Casa Româno-Chineză și Ministerul Culturii, în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze la București și Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, de joi, până pe 22 septembrie, în București, Craiova și Arad.

În Capitală, evenimentul Zilele Filmului Chinezesc se va desfășura de joi până pe 18 septembrie, la cinematograful Union.

Lungmetrajul care va deschide Zilele Filmului Chinezesc este „Zodiacul Chinezesc/ CZ12”, regizat de Jackie Chan, în care acesta joacă rolul principal. „Zodiacul Chinezesc”, un film de acțiune, a avut un succes deosebit în Asia, realizând, la un an de la lansarea sa pe marile ecrane, un profit de 1,8 milioane de dolari, numai în această parte a lumii. Jackie Chan a stabilit un record mondial Guinness în filmul „Zodiacul Chinezesc”, pentru „cele mai multe funcții într-un singur film atribuite unei singure persoane”. Chan este responsabil pentru 15 dintre cele mai importante funcții, inclusiv cele de regizor, producător, actor, coregraf și compozitor, doborând în felul acesta recordul anterior de 11 credite, deținute de Robert Rodriguez.

O vreme s-a speculat că „Zodiacul Chinezesc” va marca și finalul carierei de actor a lui Jackie Chan. Însă, într-un interviu prilejuit de lansarea filmului în Marea Britanie, actorul a mărturisit că are prea multe proiecte cinematografice care îl așteaptă pentru a renunța la carieră, specificând că intenționează chiar să realizeze o continuare a peliculei „Zodiacul Chinezesc”.

Programul festivalului mai include filmele „Beijing Love Story”, de Chen Sicheng, „The Flying Swords of Dragon Gate”, de Tsui Hark, și „Full Circle”, de Zhang Yang.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini de la conferința de presă)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace