Mii de credincioși au venit și la Mogoșoaia să se închine la moaștele lui Constantin Brâncoveanu

Mii de credincioși au venit și la Mogoșoaia să se închine la moaștele lui Constantin Brâncoveanu
Publicat: 17/08/2014, 19:49
Actualizat: 09/02/2019, 00:14

Sute de credincioși erau, duminică dimineață, la biserica Sfântul Gheorghe Nou din București pentru a intra în altarul deschis cu o zi în urmă odată cu sfințirea locașului. De acolo au fost luate moaștele lui Constantin Brâncoveanu și duse în procesiune la biserica Sfântul Gheorghe din incinta ansamblului istoric brâncovenesc de la Mogoșoaia, unde, duminică, a avut loc sfințirea picturii restaurate începând cu anul 2010.

„Acestă biserică a fost ridicată de Sfântul domnitor Constantin Brâncoveanu în 20 septembrie 1688. Domnitorul și-a ales acestă ctitorie de reculegere, care este și paraclis voievodal. Aici venea voievodul Constantin Brâncoveanu și se ruga, venea să se reculeagă”, a explicat părintele paroh Ioan Vrăjitorul.

Pictura a fost realizată la acea vreme de vestitul Constantionos și a fost terminată în 1705. „Pictorul, împreună cu ucenicii lui, au pus pe pereți Sfânta Scriptură în imagini”, a mai spus parohul.

Pe un podium special amenajat între biserică și palatul brâncovenesc, duminică, membri ai Sfântului Sinod, ierarhi români și ierarhi delegați ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului și Patriarhiei Georgiei, preoți și diaconi slujeau Sfânta Liturghie.

Mii de oameni au venit, cu precădere din Ilfov, dar și din alte zone ale țării, să „își plece capul cu respect în fața unui mare domnitor, unui conducător fără egal, un model de credință și de domnie”, după cum a spus unul dintre credincioși.

„Priviți la conducătorii care vin la manifestări religioase. Stau picior peste picor, vorbesc la telefon sau între ei. Nici nu aud slujba. Vor numai o baie de mulțime. Fug să se închine la racla cu moaște, după care declară pentru televizoare că trebuie să urmăm modelul acestui mare om. Cine trebuie? Noi, norodul!”, a continuat el indignat.

Pe pajiștea verde din fața palatului s-au așezat mai multe familii cu copii mici.

Întrebat dacă știe cine a fost Constantin Brâncoveanu, un băiat cam de zece ani purtând o ie frumos bordată și având în mână o panglică tricoloră răspunde: „A fost cel mai mare domnitor al nostru, cel mai mare. El a fost omorât la Constantinopol de turci, împreună cu cei patru băieți ai lui, pentru că nu a vrut să renunțe la credința ortodoxă. Noi mergem la biserică, eu cu frații mei. Mi-e milă că l-au omorât pe el și pe copii”, a continaut elevul de clasa a IV-a.

Ușor, ușor coada la racla cu sfintele moaște crește, dar oamenii avansează destul de bine.

Două femei vorbesc între ele antrenând mai mulți oameni în jur. „Sfinții martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi – Constantin, Ștefan, Radu, Matei – și sfetnicul Ianache, pe toți i-au omorât. Am auzit eu ieri, când a spus patriarhul. Dacă nu era se vorbea despre ei așa mult, noi mare lucru nu știam”, spune o femeie trecută de a doua tinerețe.

„Da, dragă, cică era îngropat în Biserica Sf. Gheorghe Nou, dar cine ține mine cine este îngropat în biserică. Sunt mulți domnitori îngopați în biserici și mănăstiri. Dar un așa om trebuia cinstit mereu, nu la 300 de ani de la moarte”, spune cealaltă.

Un bărbat cărunt se bagă și el în vorbă: „Eu am auzit câte ceva, dar nu am înțeles de ce l-au ținut ascuns în biserică și nu l-au scos mai devreme afară. Au așteptat să se facă 300 de ani”.

La orele 11.30, a sosit și Patriarhul Daniel și împreună cu câțiva ierarhi și au sfințit pictura restaurată a bisericii Sfântul Gheorghe de la Mogoșoaia.

Pe zidul de vest, pictura îi înfățișează pe ctitorii bisericii, Constantin Brâncoveanu alături de cei patru băieți și Marica doamna însoțită de cele șapte fiice.

După sfințire, PF Daniel a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor în care a vorbit despre locașul de cult de la Mogoșoaia, numit în vechime Biserica Sfântul Gheorghe din Pajiște.

„Această biserică are valoare de simbol, domnnitorul vrând s-o dea fiului său Ștefan, om cultivat care vorbea greacă și latină foarte bine. În biserică este o dominantă – tema muceniciei”, a spus Patriarhul Daniel, precizând că Brâncoveanu a arătat fidelitate față de tradiția orotdoxă răsăriteană și deschidere față de ce era nou din occident.

Preafericitul a mai anunțat că această biserică va purta de-acum și hramul martirilor Brâncoveni, ce va fi prăznuit pe 16 august.

Apoi patriarhul a oferit destincții parohului biserici, dar și prefectului de Ilfov, primarului orașului Mogoșoaia și tuturor celor care s-au implicat în restaurarea picturii bisericii.

După acest moment, a fost deschis altarul pentru pelerini, atât bărbații, cât și femeile putându-se închina în acest loc.

Racla cu moaștele lui Constantin Brâncoveanu a fosr readusă la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitală, unde acestea sunt ținute de când au fost aduse în țară de la Constantinopol, de soția domnitorului, Maria, în 1720.

Patriarhul Daniel a anunțat, sâmbătă, după slujba de la Sf. Gheorghe cel Nou, că racla cu moaștele lui Constantin Brâncoveanu va fi dusă, începând din această toamnă, la mai multe lăcașuri de cult din țară, începând cu Mănăstirea Hurezi din Horezu, prima mare ctitorie a domnitorului și locul unde acesta și-ar fi dorit să fie înmormântat.

Tricentenarul martiriului lui Constantin Brâncoveanu, al celor patru fii ai săi și al vistierului Văcărescu a fost comemorat sâmbătă și duminică în mai multe biserici din toată țara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
DNA l-a acuzat pe Coldea de spălarea banilor. Detalii incendiare
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×