Mircea Cărtărescu a câștigat Spycher – Literaturpreis Leuk în Elveția

Redactor:
Oana Ghita
Mircea Cărtărescu a câștigat Spycher – Literaturpreis Leuk în Elveția
Scriitorul Mircea Cărtărescu a câștigat Spycher - Literaturpreis Leuk în Elveția, distincția urmând să îi fie înmânată la începutul lui septembrie, informează un comunicat al editurii Humanitas remis MEDIAFAX.

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câștigat Spycher – Literaturpreis Leuk în Elveția, distincția urmând să îi fie înmânată la începutul lui septembrie, informează un comunicat al editurii Humanitas remis MEDIAFAX.

Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincții literare europene, este acordat de fundația elvețiană Stiftung Schloss Leuk (Fundația Castelul din Leuk). Câștigătorii obțin o bursă și dreptul de ședere la castelul din orașul Leuk timp de două luni anual, pentru o perioadă de cinci ani.

Ceremonia de decernare a premiului va fi organizată pe 1 septembrie, iar laudatio pentru Mircea Cărtărescu va fi rostit de Ernest Wichner, scriitor și traducător german originar din România, directorul Literaturhaus Berlin.

„«Orbitor», trilogia fantastică a lui Mircea Cărtărescu, având o nemărginita fluiditate narativă, conciliază cu lumea amintirea autorului despre Bucureștiul socialist al copilăriei sale. Cărtărescu stăpânește toate registrele și tonalitățile și folosește cu măiestrie toate mijloacele preluate de la clasici precum Swift sau Proust până la elemente fantasy și horror pentru a crea un univers artistic de o mare expresivitate a limbii, în centrul căruia se află tânărul de odinioară”, se arată în motivația juriului.

De asemenea, în luna august, Mircea Cărtărescu va fi distins cu marele premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Novi Sad 2013. Decernat din 2008, acest premiu revine în fiecare an unui poet contemporan recunoscut în lume pentru opera sa.

Mircea Cărtărescu este laureatul premiului literar „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia – 2005, al Premiul Internațional pentru Literatură de la Vilenica – 2011 și al Premiul Internațional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt” 2012, Berlin.

Cea mai noua apariție în seria de autor dedicată de Humanitas lui Mircea Cărtărescu, ediția aniversară a volumului „Nostalgia”, se menține în topurile de vânzări la mai bine de două luni de la lansare.

Inchide