Misterele „Lacului cu Schelete” se adâncesc. Un studiu recent dă peste cap teoriile anterioare. Cui aparțin rămășițele care împânzesc ochiul de apă din inima Munților Himalaya?

Redactor:
Laura Cojocaru
Misterele „Lacului cu Schelete” se adâncesc. Un studiu recent dă peste cap teoriile anterioare. Cui aparțin rămășițele care împânzesc ochiul de apă din inima Munților Himalaya?
Lacul Roopkund, din inima Munților Himalaya, în care, în fiecare vară, sute de oase se dezgheață și ies la iveală, a atras atenția cercetătorilor. Recent, oamenii de știință au dat peste cap teoriile inițiale cu privire la proveniența scheletelor. Din 38 de rămășițe analizate, cercetătorii au constatat că 14 au un profil genetic care se apropie de cel al grecilor. Întrebarea la care încă nu se găsește răspuns este cum și de ce a parcurs acel grup 6.000 de kilometri până la lacul Roopkund și în ce împrejurări au decedat.

În nordul Indiei, la o altitudine de 5.029 de metri, se află lacul Roopkund, care adăpostește sute de schelete umane. Un studiu recent demonstrează faptul că rămășițele aparțin unor oameni care au ajuns acolo în perioade diferite de timp, la distanță chiar și de 1000 de ani. De asmenea, prin prevalarea probelor ADN, cercetătorii au constat că cei care au decedat acolo sunt de origini indiană și germană, potrivit The New York Times

Lacul Roopkund, numit și „Lacul cu schelete”, este țina arheologilor de ani de zile. Ipoteza care s-a emis în urmă cu ceva timp s-a legat de faptul că oamenii ale căror rămășițe se află în lacului din inima munților Himalaya au murit în același timp în urma unui singur eveniment. Cercetătorii indieni, germani și americani au realizat un studiu care dă peste cap această teorie.

Cercetătorii au analizat 38 de schelete găsite în lac și au concluzionat că „persoanele au ajuns acolo în mai multe momente diferite, la diferență chiar și de 1.000 de ani”. De asemena, testele ADN au arătat că 23 din cele 38 de schelete analizate sunt rămășițele unor bărbați și femei care proveneau din subcontinentul indian. Celelalte 14 schelete analizate au un profil genetic care se apropie de cel al grecilor.

Rezultatele analizelor sugerează că este vorba despre un grup de indivizi fără legătură de rudenie, care s-au născut în estul Mediteranei în perioada în care regiunea era sub dominație otomană (între mijlocul secolului al XV-lea și până la independența Greciei, în 1832).

Rămâne totuși un mister împrejurarea în care grupul provenit de pe terioriul Greciei a parcurs 6.000 de kilometri până în munții Himalaya,  cu atât mai mult cu cât nicio rută comercială nu trece prin apropierea lacului Roopkund. De asemnea, nici cauza decesolor nu este încă stabilită. Trei dintre scheletele analizate au suferit fracturi, așa că cercetătorii presupun că au murit în urma unei furtuni violente cu grindină, fenomen meteorologic frecvent în zona lacului Roopkund.

Deși misterele parcă se adâncesc, cercetătorii vor continua să analizeze scheletele din lacul Roopkund. Cum unele oseminte sunt mai degrabă de dată „recentă”, mai ales ale acelor persoane presupuse originare din Grecia, se va merge cel mai probabil la arhive. Cercetătorii vor căuta informații cu privire la un grup consistent de călători străini care, în ultimele secole, au decedat în regiunea indiană.

Foto facebook HuM HiMacHali HaI YaaR

 

Inchide