• Publicat:
Magazin

Misterul din spatele portretului Mona Lisei. Ce s-a descoperit după zece ani de cercetări

Misterul din spatele portretului Mona Lisei. Ce s-a descoperit după zece ani de cercetări
Un cercetător francez afirmă că a descoperit cu ajutorul unei tehnologii revoluționare un portret misterios care s-ar afla ascuns sub chipul Mona Lisei, informează bbc.com.

Pascal Cotte spune că a petrecut mai mult de 10 ani folosind acea tehnologie pentru a analiza celebrul tablou pictat de Leonardo da Vinci. Cercetătorul francez spune că un portret misterios se ascunde sub chipul Giocondei.

O reconstrucție a portretului inițial a permis savantului francez să afirme că acea schiță reprezintă imaginea unei persoane care privește în depărtare, pozând din profil.

Reprezentanții Muzeului Luvru din Paris, unde este expusă celebra operă de artă, au refuzat că comenteze aceste declarații.

În locul privirii directe a femeii din pictura expusă la Luvru, portretul ascuns este o reprezentare a unei persoane care nu arată nicio urmă din acel zâmbet enigmatic al Giocondei, care îi intrigă pe iubitorii artei de peste 500 de ani.

Afirmațiile făcute de Pascal Cotte sunt însă controversate și au stârnit opinii diverse în rândul experților în opera maestrului renascentist Leonardo da Vinci.

Savantul francez, care este cofondator al Lumiere Technology, o companie din Paris specializată în digitalizare multispectrală, a primit din partea Muzeului Luvru permisiunea de a analiza celebrul tablou, în anul 2004.

El este, de asemenea, inventatorul unei tehnologii – Layer Amplification Method (LAM) -, pe care a utilizat-o pentru a analiza structura pânzei pe care a fost realizat portretul Mona Lisei.

„Metoda constă în proiectarea unei serii de lumini intense asupra picturii”, a explicat Pascal Cotte. Apoi, o cameră video măsoară cantitatea de lumină reflectată și, pe baza acelor măsurători, savantul francez afirmă că poate să vizualizeze și să reconstituie ceea ce se află între straturile de vopsea ale tabloului.

Mona Lisa a fost subiectul mai multor examinări științifice realizate în ultima jumătate de secol. Printre tehnicile moderne folosite recent în acest sens s-au aflat analizele în infraroșu și scanările multispectrale.

Pascal Cotte spune, însă, că tehnica pe care a inventat-o este capabilă să penetreze și mai mult în straturile de vopsea ale picturii.

„Acum, putem să analizăm cu exactitate ceea ce se află în interiorul straturilor de vopsea și putem să exfoliem, ca pe o ceapă, toate straturile picturii. Putem astfel să reconstruim toată cronologia procesului de realizare a tabloului”, a explicat savantul francez.

Se crede că Leonardo da Vinci a lucrat la acest tablou între anii 1503 și 1517, în timp ce se afla în Florența și, ulterior, în Franța.

Au existat numeroase dezbateri în comunitatea experților în artă în legătură cu identitatea Mona Lisei. Timp de multe secole, s-a crezut că femeia din tablou este Lisa Gherardini, soția unui negustor de mătase din Florența.

Însă Pascal Cotte spune că descoperirile sale pun sub semnul întrebării această teorie. Cercetătorul francez crede că imaginea pe care a descoperit-o sub suprafața tabloului reprezintă portretul original al unei femei, pictat de Leonardo da Vinci, și că portretul denumit Mona Lisa timp de mai bine de 500 de ani ar reprezenta, de fapt, o femeie diferită.

„Rezultatele zguduie multe mituri și schimbă pentru totdeauna viziunea pe care o avem despre capodopera lui Leonardo. Atunci când am terminat reconstituirea chipului Lisei Gherardini, mă aflam în fața unui portret complet, iar acesta este total diferit de Mona Lisa din zilele noastre. Nu este aceeași femeie”, a adăugat Pascal Cotte.

Cercetătorul francez afirmă că a descoperit alte două imagini inedite sub suprafața vizibilă a celebrului tablou – schița întunecată a unui portret cu un cap și nas mai mari, cu mâini mai mari, dar cu buze mai subțiri, și o altă imagine a unei Madonne ce avea pe cap o coroniță din perle.

Însă Martin Kemp, profesor emerit de Istoria Artei la Universitatea Oxford, nu este convins de validitatea acestor concluzii.

„Imaginile lui Cotte sunt ingenioase prin faptul că ne arată lucrurile la care se gândea Leonardo. Însă ideea că un alt tablou se ascunde sub suprafața celui original nu este sustenabilă. Nu cred că acestea sunt stadii discrete care reprezintă portrete diferite. Eu îl consider mai degrabă un proces continuu de evoluție. Sunt absolut convins că Mona Lisa este într-adevăr Lisa (Lisa Gherardini, n.r.)”, a spus profesorul britanic.

Istoricul de artă Andrew Graham-Dixon a realizat un documentar pentru BBC, intitulat „The Secrets of the Mona Lisa”, ce prezintă și analizează diverse documente istorice asociate cu acest tablou celebru și care include descoperirile făcute de Pascal Cotte.

„Nu am niciun dubiu că aceasta este una dintre descoperirile secolului. Va exista probabil o anumită împotrivire din partea conducerii Muzeului Luvru în ceea ce privește schimbarea numelui picturii, deoarece despre asta este vorba – la revedere Mona Lisa, ea este altcineva!”, a spus istoricul britanic.

Documentarul „The Secrets of the Mona Lisa” va fi difuzat pe postul de televiziune BBC Two, miercuri, de la ora 21.00 GMT.

Inchide