• Publicat:
Magazin

Moș Crăciun există? Care este răspunsul pe care părinții trebuie să-l dea copiilor

Moș Crăciun există? Care este răspunsul pe care părinții trebuie să-l dea copiilor
În apropierea Sărbătorilor de iarnă, părinții primesc un avertisment din partea specialiștilor: să nu le mai spună copiilor că Moș Crăciun există, pentru că această „minciună" dăunează relației cu cei mici.

Doi experți psihologi susțin că atunci când le spunem copiilor povești despre Moș Crăciun și existența lui la Polul Nord, unde are un adevărat cartier general, de unde pornesc toate cadourile către oamenii din întreaga lume, riscăm să cauzăm o scădere a încrederii pe care copiii ne-o acordă.

De asemenea, cei doi profesori condamnă faptul că existența lui Moș Crăciun și cadourile pe care le aduce sunt folosite de părinți drept pretext pentru a-i face pe copii să fie cuminți și să se poarte într-un anume fel. 

Mai mult, ei sugerează că această tendință a părinților ar putea avea la bază dorința de retrăire a propriei copilării. 

„Moralitatea faptului că părinții îi determină pe copii să creadă în astfel de mituri trebuie să fie pusă sub semnul întrebării”, afirmă profesorul Christopher Boyle, de la Universitatea din Exter. 

„Toți copiii află la un moment dat că au fost mințiți ani la rând și asta poate să-i determine să se întrebe ce alte minciuni li s-au mai spus. Dacă este corect sau nu să îi facem pe copii să creadă în Moș Crăciun este o întrebare interesantă. Este interesant să ne întrebăm și dacă mințindu-i în acest fel pe copii, aceștia vor fi afectați în vreun alt fel”, a completat acesta. 

În completare, Kathy McKay, profesor la Universitatea New England din Australia susține că și industria cinematografică și cea publicitară se lasă influențate de faptul că adulții își doresc să retrăiască perioada copilăriei. 

„Poate că singura parte morală a faptului că părinții își mint copiii în ceea ce privește existența lui Moș Crăciun este acela că într-o zi adevărul iese la iveală”, au notat autorii în articolul intitulat „O minciună minunată”. 

Aceștia afirmă că atunci când își vor da seama că părinții i-au mințit în legătură cu Moș Crăciun, copiii vor pune la indoială toate celelalte lucruri care li s-au spus, de la poveștile cu zâne până la existența lui Dumnezeu. 

Inchide