Motivul pentru care angajații din primăria unui oraș japonez vor urca pe scări, deși în clădire există mai multe lifturi moderne

Motivul pentru care angajații din primăria unui oraș japonez vor urca pe scări, deși în clădire există mai multe lifturi moderne
Publicat: 18/04/2018, 17:53

Personalul din birourile primăriei orașului Ikoma, din Prefectura Nara, au de ales între a urca pe scări, după fiecare pauză de țigară sau a aștepta trei sferturi de oră, înainte să folosească ascensoarele din clădirea cu cinci etaje.

Noul regulament a fost introdus deoarece „aerul expirat de fumători ar putea cauza fumatul pasiv și are un impact deosebit asupra spațiilor închise”.

Deocamdată, șefii din primărie nu au pedepsit niciun fumător pentru folosirea „abuzivă” a lifturilor. Ikoma a instituit o legislație antifumat dură, care vizează comunitatea de 121.000 locuitori, aplicând amenzi de 20.000 yeni japonezi (131 dolari), începând cu luna iunie, pentru orice persoană surprinsă în timp ce fumează pe drumurile publice din apropierea gării din oraș.

Și alte orașe japoneze au introdus pedepse pentru fumătorii care nu se supun regulilor, în timp ce tot mai multe companii vor să-și convingă angajații să renunțe la fumat, oferindu-le diverse beneficii.

În octombrie 2017, compania de marketing Piala Inc din Tokyo le-a oferit nefumătorilor șase zile în plus de concediu plătit, după ce aceștia s-au plâns că muncesc mai mult decât colegii lor care ies la fumat.

Lawson Inc, o companie care administrează magazine deschise non-stop în toată Japonia, a interzis fumatul în birourile sale și tot mai multe guverne locale introduc amenzi pentru cei care fumează în afara zonelor special concepute pentru această activitate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 21,7% dintre adulții japonezi fumează, procentele fiind mai mari în rândul bărbaților și în comunitățile îmbătrânite. În China, procentul fumătorilor este de 22%. Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentul fumătorilor a scăzut la 15,8%, a doua cea mai scăzută valoare din Europa.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase