Motivul pentru care FRJ MediaSind a dat în judecată SRTv și SRR

Motivul pentru care FRJ MediaSind a dat în judecată SRTv și SRR
Publicat: 14/09/2015, 14:18
Actualizat: 15/09/2015, 12:50

Documentele au fost depuse la Tribunalul București – Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal, pe 27 august.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de FRJ MediaSind, inițiativa a plecat de la constatarea că la SRR și SRTv se fac cheltuieli imense, pe diverse contracte încheiate cu case de avocatură, de conducerile celor două societăți, în mai multe procese care vizau drepturile propriilor angajați.

Astfel, numai în procesul de concediere a liderului sindical din SRR Adrian Moise administrația a cheltuit peste 10.000 de euro, iar în procesele privind anularea prevederilor contractului colectiv de muncă (CCM) din Mass-Media au fost oferite drept onorarii sume foarte mari, potrivit aceluiași comunicat.

Aceste procese au fost declanșate deoarece atât adminsitrația SRR, condusă de președintele-director general Ovidiu Miculescu, cât și administrația SRTv, condusă de președintele-director general Stelian Tănase, au refuzat să răspundă cererilor MediaSind, care solicitau prezentarea cuantumului cheltuielilor făcute în ultimii ani cu avocați, case de avocatură și cu propriile compartimente juridice, mai spune organizația.

„În paralel cu demersul nostru, organizațiile afiliate la FRJ MediaSind din cele două instituții publice de media vor depune și plângeri penale împotriva celor doi președinți-directori generali, pentru abuz în funcție, deoarece aceștia au refuzat, în mod deliberat, să respecte legislația. Conform Ordonanței de Urgență nr. 26/2012, se interzice expres instituțiilor publice să achiziționeze servicii juridice dacă au înființate compartimente de profil, lucru ignorat de șefii SRR și SRTv. Apelând la tertipuri avocățești, aceștia au negat statutul de instituție publică, atât pentru SRR, cât și pentru SRTv. Lipsa de transparență de care au dat dovadă în cheltuirea banului public este de neînțeles, în condițiile în care există, deja, două sentințe definitive și irevocabile care obligă SRR să răspundă la cererile întocmite în baza Legii nr. 544/2001, Radioul Național și Televiziunea Română fiind instituții publice care funcționează în baza aceleiași legi de organizare, Legea nr. 41/1994”, se mai arată în comunicatul MediaSind.

FRJ MediaSind mai spune că se raliază Rezoluției adoptate de Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR – MediaSind și cere demiterea administrațiilor Miculescu și Tănase din SRR, respectiv SRTv, prin respingerea rapoartelor de activitate de Parlament. Totodată, FRJ MediaSind cere instituțiilor abilitate, respectiv Curții de Conturi și Direcției Naționale Anticorupție, să ancheteze în regim de urgență denunțurile penale depuse de organizațiile afiliate din cele două societăți, împotriva abuzurilor conducerilor celor două societăți publice.

Pe 29 iunie, TVR a acționat în judecată FRJ MediaSind, Ministerul Muncii și Patronatele presei, invocând „încetarea existenței și a efectelor” contractului colectiv de muncă la nivel de ramură mass-media, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pe 7 august, de MediaSind, care menționa că demersul făcut sub semnătura lui Stelian Tănase are ca scop sustragerea de la plata unor drepturi salariale.

MediaSind spunea în același comunicat că, pentru această acțiune în instanță, fără să aibă acceptul Consiliului de Administrație și nici pe cel al Comitetului Director, Stelian Tănase a apelat la serviciile unui avocat plătit, deși SRTv dispune de un departament juridic mamut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu