Motivul pentru care majoritatea avioanelor sunt vopsite în alb

Redactor:
Adrian Popa
Motivul pentru care majoritatea avioanelor sunt vopsite în alb
Nu trebuie să ai un spirit de observație prea dezvoltat, atunci când mergi pe un aeroport, pentru a observa că majoritatea avioanelor de pasageri sunt vopsite în alb. Motivele sunt mai multe.

Albul este preferat în primul rând deoarece reflectă razele soarelui și radiațiile. Astfel, aeronava nu se încălzește la interior la fel de mult ca una vopsită în altă culoare și se reduc costurile cu răcirea cabinei. Vopseaua albă acționează ca un fel de „loțiune de protecție solară”, după cum spune un expert în aviație. Mai mult, această culoare se păstrează în timp.

Un alt motiv pentru care este preferată culoarea aceasta este necesitatea de a proteja materialele compozite folosite în construcția avioanelor moderne. De exemplu, botul conic este realizat din plastic transparent subțire, deoarece adăpostește radarul. Suprafețele de control sunt construite și ele din materiale compozite. Acestea sunt vopsite în alb sau gri deschis pentru a fi protejate de soare, care le poate afecta în timp proprietățile.

Totuși, asta nu înseamnă că avioanele vopsite în alte culori sunt periculoase. Doar că acestea necesită costuri semnificativ mai mari de întreținere: e nevoie de mai multă energie pentru a răci cabina, iar vopseaua se degradează mai repede în bătaia directă a soarelui.

Au fost și companii, precum American Airlines, care nu și-au vopsit deloc avioanele timp de zeci de ani. Totuși, din când în când aeronavele trebuiau lustruite, deoarece aluminiul tinde să devină mat, iar costurile unei astfel de proceduri nu erau mici. 

 

Inchide