Muzeul Brukenthal din Sibiu, închis parțial din cauza lipsei de fonduri

Muzeul Brukenthal din Sibiu, închis parțial din cauza lipsei de fonduri
Publicat: 02/04/2013, 15:07
Actualizat: 26/03/2019, 15:19

Mai multe sedii ale Muzeului Brukenthal din Sibiu, între care și parterul Palatului Brukental, au fost închise, centralele termice au fost oprite, iar în birouri funcționează doar un bec, după ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul instituției, suma fiind de nouă ori mai mică decât necesarul, relatează MEDIAFAX.

Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a afirmat, luni, într-o conferință de presă, că unitatea a luat „măsuri extreme” în încercarea de a face economii la buget, având în vedere că Ministerul Culturii a redus cu 22 la sută bugetul instituției pentru anul în curs, reducerea intrând în vigoare încă din luna martie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Finanțarea pe martie 2013, suma oferită, a fost de 21.000 de lei, bunuri și servicii. Asta a ajuns pentru curent, pentru că am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decât finanțarea. Ce ne facem, că mai este factura la gaz, care e bezmetică, 70.000 de lei? Mai e factura la pază, 54.000 de lei, apă, canal, curățenie în muzeu, salubrizarea și toate celelalte”, a declarat Sabin Luca.

Potrivit acestuia, suma primită este „de nouă ori mai mică decât necesarul lunar al muzeului”.

„Ni se spune că a scăzut cu 22 la sută subvenția, dar nimeni nu cred că a băgat de seamă creșterea de cost a energiei electrice, a gazului metan de anul acesta. În birourile Muzeului Național Brukenthal va funcționa câte un singur bec. Gazul s-a tăiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar dacă legea are niște reglementări, ca trei zile consecutiv să fie o temperatură anume, înainte de a le opri. Noi nu avem ce face pentru că deja suntem cu o gaură de plată de 150.000 de lei restanțe. Vă dați seama când vine factura de luna trecută, când a funcționat gazul…”, a spus Sabin Luca.

Potrivit acestuia, în încercarea de a face economie, a fost închis tot parterul Palatului Brukenthal, cu expozițiile pe care le găzduiește. De asemenea, s-a închis expoziția „Tezaur” din incinta Muzeului de Istorie.

„Dar pentru că măsurile acestea nu sunt îndeajuns, oricum vă dați seama că e o economie minusculă, se închide Muzeul de Istorie a Farmaciei, total, cel de Trofee de vânătoare, total. În toate celelalte sedii, șeful de secție și muzeograful de serviciu au obligația să umble prin expoziții tot timpul și, acolo unde nu este vizitator în sală, să stingă lumina. Măsurile au început de vineri și trebuie să dau dreptate colegilor: ne simțim ca la priveghi în muzeu: e frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile…”, a afirmat managerul Muzeului Național Brukenthal.

Potrivit lui Luca, în anul 2012, Muzeul de istorie a farmaciei a fost vizitat de 11.468 de persoane, iar Muzeul trofeelor de vânătoare de 11.158 de persoane.

Sabin Luca a făcut un apel la comunitate pentru a veni în sprijinul funcționării muzeului.

„Vă mai rugăm un alt lucru. Nu să ni se dea bani nemeritați. Nu vrem să cerșim, dar vă rugăm să ne sprijiniți. Dacă cineva vrea să ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Să cumpere de la noi. Asta ne ajută foarte mult. Rulând produsele, vin bani ca venituri proprii și reușim să plătim facturile. Rugăm să se cumpere cărți și materialele promoționale. Dacă se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea”, a spus Luca.

În plus, directorul Muzeului Național Brukenthal a făcut un apel la societățile de furnizare a gazului și energiei electrice pentru eșalonarea datoriilor până în vară, când vor exista încasări mai mari și vor putea fi plătite facturile restante.

„Vom plăti odată cu sezonul de vară, pentru că atunci vin încasări. Vom plăti în mod cert aceste facturi. Să ne sprijine în acest demers (societățile de furnizare a gazului și curentului – n.r.) să putem eșalona acum pentru că noi nu avem voie să avem datorii. Datoriile atrag penalități. Și este chiar caz penal dacă angajăm plăți mai mari decât alocația bugetară. Nimănui nu-i pasă că cineva dintr-un birou luminat și călduros a hotărât că noi trebuie să facem ceva împotriva realităților. Dar se pare că așa se acționează aici”, a spus Sabin Luca.

El a adăugat că a făcut memorii către societățile de furnizare a gazului și curentului pentru eșalonarea datoriilor și că lucrează împreună cu colegii din muzeu la întocmirea unui „program închegat prin care să se solicite sprijinul comunității”.

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu are în componența sa mai multe unități muzeale, cea mai veche – Palatul Brukenthal din centrul orașului – fiind primul muzeu deschis oficial în România.

În anul 2012, numărul total de vizitatori ai expozițiilor Muzeului Național Brukenthal a fost de 378.181, unitatea clasându-se pe locul al patrulea în țară, după Castelul Bran, Complexul Național Muzeal „Astra” Sibiu și Muzeul Antipa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Ce probleme apar?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere