Muzeul Țăranului Român din Capitală, închis doi ani pentru renovare. Câte milioane de euro costă restaurarea

Muzeul Țăranului Român din Capitală, închis doi ani pentru renovare. Câte milioane de euro costă restaurarea
Publicat: 21/08/2012, 18:27
Actualizat: 29/09/2018, 16:40

Muzeul Țăranului Român din Capitală urmează să fie supus unor lucrări de consolidare și restaurare, ce vor dura doi ani și vor necesita o finanțare estimată la 6.306.250 de euro, fără TVA, potrivit anunțului licitației organizate pentru atribuirea contractului.

Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN), în subordinea căruia funcționează Muzeul Țăranului Român, a anunțat licitația pentru atribuirea contractului de execuție de lucrări de consolidare si restaurare la corpurile C, C1, C2 ale clădirii muzeului.

Valoarea estimată a contractului, fără TVA, este de 6.306.250 de euro, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 24 de luni de la data atribuirii contractului.

Firmele interesate își pot depune ofertele până pe 1 octombrie, ora 11.30, urmând ca acestea să fie deschise la ora 12.00, în aceeași zi, la Ministerul Culturii. Totodată, ofertanții pot solicita caietul de sarcini și documentație suplimentară de la Ministerul Culturii până pe 24 septembrie, ora 16.00. Alte detalii privind desfășurarea licitației sunt specificate în anunțul postat pe e-licitatie.ro pe 15 august.

Restaurarea Muzeului Țăranului Român face parte dintr-un program de restaurare a peste 20 de monumente istorice din țară derulat de MCPN prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP) cu finanțare majoritară (aproximativ 80%) dintr-un împrumut contractat de Guvernul României în 2006 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Restul finanțării, de circa 20% pentru fiecare obiectiv, trebuie asigurat din bugetul de stat.

Contactat de MEDIAFAX, directorul UMP, Bogdan Trîmbaciu, a spus că acest contract ar putea fi atribuit cel mai devreme la sfârșitul acestui an, în urma finalizării licitației și soluționării eventualelor contestații.

Pe de altă parte, directorul Muzeului Țăranului, Virgil Nițuleascu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu poate fi la fel de optimist, întrucât pe 27 septembrie expiră autorizația de construcție pentru proiectul de restaurare, depusă din septembrie 2010 la Ministerul Culturii, unde a rămas blocată timp de doi ani, sub motivația lipsei fondurilor. Prin urmare, conducerea muzeului ar trebui să inițieze procedurile pentru obținerea unei noi autorizații, astfel că lucrările nu ar putea începe mai devreme de 2013.

Muzeul nu va fi închis complet pe parcursul desfășurării acestor lucrări, obiectele din expoziția permanentă vor fi relocate și vor fi organizate în continuare expoziții temporare, în clădirea nouă, care găzduiește și Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Cele mai mari probleme la vechea clădire din cărămidă roșie din Piața Victoriei, care adăpostește Muzeul Țăranului Român, sunt, potrivit directorului instituției, fisurile la turnul central, dar și la al doilea etaj și infiltrațiile de apă de la subsol. Proiectul de restaurare care ar urma să fie implementat a fost întocmit din 2009.

Construcția clădirii Muzeului Țăranului Român a fost finalizată în 1941, după 29 de ani, la capătul unor nesfârșite întreruperi, luând înfățișarea actualului monument istoric, ce reflectă stilul neoromânesc. În anii ’60, clădirii i s-a adăugat un nou corp de birouri și săli conexe, amplasat în spatele edificiului monument.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor