Muzicianul Jean-Michel Jarre, DEZMOȘTENIT DE TATĂ, compozitorul Maurice Jarre. Plângere la CEDO

Muzicianul Jean-Michel Jarre, DEZMOȘTENIT DE TATĂ, compozitorul Maurice Jarre. Plângere la CEDO
Publicat: 10/08/2018, 14:07
Actualizat: 26/03/2019, 00:46

Jean-Michel Jarre a pierdut procesul deschis la o instanță din Franța pentru anularea testamentului tatălui său, Maurice Jarre, celebru pentru coloanele sonore ale unor filme precum „Doctor Jivago” și „Lawrence al Arabiei„.

„Sora mea Stephanie și cu mine vom duce cazul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru nerespectarea drepturilor familiale și pentru încălcarea excesivă a dreptului privind securitatea legală”, scrie artistul francez într-un articol publicat vineri în Le Parisien.

Un alt gigant al muzicii franceze, Johnny Hallyday, și-a dezmoștenit copiii, iar aceștia sunt în prezent implicați într-un conflict judiciar cu văduva artistului, Laeticia Smet.

În Franța, dreptul copiilor la moștenirea lăsată de părinți este protejat. Însă Hallyday și Laeticia s-au mutat în SUA cu mulți ani înaintea decesului cântărețului – în decembrie 2017 -, iar acesta și-a redactat testamentul potrivit legislației californiene.

Cazul lui Jean-MichelJarre este similar.

În septembrie 2017, Curtea Supremă din Franța a decis în favoarea dispozițiilor testamentare ale lui Maurice Jarre, care și-a lăsat averea ultimei soții, Fong F. Khong, printr-un „fond familial”, o structură legală validă în California.

Jean-Michel, în vârstă de 69 de ani, spune că „dreptul de a moșteni nu se referă doar la bani, are ramificații în zone mai importante, precum protejarea legăturilor familiale, iar, în ceea ce privește creatorii, drepturile spirituale ale artiștilor”.

„Să împiedici accesul la o fotografie sau un bun personal al mamei sau al tatălui. Asta este șocant„, consideră Jean-Michel Jarre.

Maurice Jarre a murit în 2009, la vârsta de 84 de ani, la Los Angeles, din cauza cancerului. A câștigat primul premiu Oscar în 1963, pentru coloana sonoră a filmului „Lawrence al Arabiei”, și, trei ani mai târziu, a primit un al doilea trofeu, pentru „Doctor Jivago”. În 1985, a fost recompensat cu un al treilea Oscar, pentru coloana sonoră a filmului „O călătorie în India/ A Passage to India”.

Jean-Michel Jarre a devenit celebru datorită concertelor uriașe pe care le-a susținut în toate colțurile lumii, fiind considerat artistul francez care a adunat cel mai mare număr de spectatori din lume, la fiecare dintre reprezentațiile sale: sute de mii de oameni au asistat la show-urile sale din orașe precum Hong Kong, Londra și Beijing și trei milioane, la concertul de la Moscova din 1997.

Printre cele mai cunoscute albume ale sale se numără „Oxygène” (1976), „Equinoxe” (1978), „Magnetic Fields/ Les Chants Magnétiques” (1981), „Zoolook” (1984), „Metamorphoses” (2000), „Téo & Téa” (2007).

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase