NASA ar putea face un anunț „uluitor” despre PLUTO. „Agenția nu mă lasă să vă spun, dar este extraordinar”

Redactor:
Florin Badescu
NASA este pe punctul de a anunța, joi, o descoperire "uluitoare" care are legătură cu planeta pitică Pluto, a declarat Alan Stern, unul dintre cei mai apreciați cercetători care lucrează pentru Agenția spațială americană, informează independent.co.uk.

Alan Stern, specialist în științe planetare și investigator principal al misiunii New Horizons, sonda spațială lansată de NASA cu scopul de a survola planeta pitică Pluto, a făcut acest anunț cu ocazia unei conferințe organizate de Universitatea Alberta din Canada.

Prezentând cele mai recente imagini cu Pluto realizate de sonda New Horizons, Alan Stern a declarat: „NASA nu mă lasă să vă spun ceea ce urmează să aflați cu toții în cursul zilei de joi. Este extraordinar”.

Săptămâna trecută, NASA a dezvăluit noi imagini cu suprafața lui Pluto, care arată diverse forme de relief – munți, cratere și canioane.

Potrivit publicației britanice The Guardian, Alan Stern ar fi spus: „Acea lume de acolo este vie”.

„Are un ciclu meteorologic, are ceață în atmosferă, este activă din punct de vedere geologic… În fiecare săptămână rămân perplex”, a adăugat Alan Stern.

Nu există deocamdată niciun indiciu despre ce fel de anunț va fi făcut joi de NASA, care a păstrat același registru de discreție ca și în cazul celui mai recent anunț major făcut de agenția spațială americană – descoperirea unor depozite de săruri hidradate, ce atestă prezența apei în stare lichidă pe Marte.

Totuși, numeroase chestiuni au rămas deocamdată fără răspuns. Pluto are lanțuri impresionante de munți și dune, o suprafață multicoloră și câteva alte elemente de relief misterioase, care nu au putut fi deocamdată explicate de către știință.

Anunțul de joi ar putea avea legătură cu una dintre aceste chestiuni.

NASA a avut un an 2015 plin de descoperiri majore. Găsirea urmelor unor cursuri de apă pe Marte și identificarea unei „surori gemene a Terrei” – Kepler 452b -, planeta care seamănă cel mai mult cu Pământul dintre toate exoplanetele descoperite până în prezent, au determinat agenția spațială americană să organizeze cu regularitate în ultimele luni conferințe de presă prin care a anunțat acele descoperiri.

Alan Stern spune că „2015 va fi un an care va rămâne pentru totdeauna în manualele de astronomie”, deoarece este acela în care omenirea a descoperit „atât de multe lucruri despre Sistemul Solar”.

Inchide