Nevaccinarea ucide anual peste 3 milioane de copii. Cele mai frecvente mituri despre injecții

Nevaccinarea ucide anual peste 3 milioane de copii. Cele mai frecvente mituri despre injecții
Publicat: 26/07/2013, 15:11
Actualizat: 02/03/2016, 23:16

Numărul părinților care refuză să își vaccineze copiii este în creștere, iar specialiștii din domeniul sanitar avertizează că acest lucru poate avea un impact negativ asupra dezvoltării micuților. „De cele mai multe ori, părinții spun că nu este obligatoriu să își vaccineze copilul în condițiile în care incidența unei boli este tot mai mică. Total greșit. Pentru a eradica bolile, precum cele pneumococice, trebuie vaccinată 90% din populație”, a declarat Peg Willingham, executive director Shot at Life, prezentă la București în cadrul unei întâlniri organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Statisticile de specialitate arată că anual peste 3 milioane de copii sub vârsta de 5 ani mor, la nivel global, din cauza nevaccinării. Datele mai arată că bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub 15 ani, dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Bolile pneumococice nu afectează doar copiii, ci și adulții. Cifrele arată că peste 1.600.000 de persoane mor din cauza acestor afecțiuni, dintre care aproape 1 milion sunt copii cu vârste sub 5 ani.

În România, conform Institutului Național de Sănătate Publică, rata mortalității infantile la nivelul anului 2010 la 1.000 născuți vii a fost de 9,79. Acest lucru situează țara noastră pe locul doi, după Republica Moldova, deasupra mediei europene, ținând cont de faptul că media este de 4,18 decese la 1.000 de născuți vii.

În cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate în Europa este estimată de 38%. Mai mult, această boală are și efecte negative pe termen lung, printre care se numără retardul mental, convulsii, tulburări motorii, tulburări de vorbire și surditate.

În aceste condiții tot mai mulți adulți sunt reticenți în ceea ce privește vaccinarea, o mare parte dintre părinți refuzând inclusiv vaccinurile introduse în programele naționale. Documentarea pe internet este unul dintre motivele des invocate de adulții care refuză vaccinarea. „Atunci când vrem să aflăm mai multe despre un vaccin trebuie să ne adresăm unei persoane specializate, precum doctorul. Adulții cred tot felul de mituri, printre care se numără și cel care spune că vaccinarea predispune la autism. În jurul vaccinării s-au construit o serie de mituri care nu au nicio bază”, a precizat Peg Willingham.

gândul vă prezintă 5 mituri legate de vaccinare.

● Vaccinarea nu este necesară în condițiile în care respecți măsurile de igienă. Total greșit avertizează specialiștii care spun că incidența unor boli, precum pojarul, ar putea să crească alarmant dacă s-ar renunța la vaccinarea împotriva acestei boli. Simplu gest de a ne spăla pe mâini ține o serie de boli la distanță, dar vaccinarea are rolul de a stimula sistemul imunitar de a lupta cu un anumit virus în cazul în care ajunge în organism.

● Vaccinuri au o serie de efecte adverse, unele necunoscute chiar, fapt ce duce la apariția decesului. Experții spun că acest lucru nu este decât un alt mit, iar vaccinurile sunt sigure, nu provoacă decesul. Amorțirea zonei vaccinate sau apariția senzației de sunt sunt cele mai des întâlnite efecte adverse ale vaccinării. Există și cazuri în care pot apărea efecte adverse mai grave, precum paralizia, orbirea, dar acestea sunt extrem de rare.

● Administrarea a mai mult de un vaccin copilului în același timp poate duce la scăderea sistemului imunitar. Greșit, afirmă experții din domeniul sanitar. Studiile clinice au demonstrat în repetate rânduri că administrarea a mai mult de un vaccin unui copil nu are niciun efect advers asupra sistemului lui imunitar.

● Vaccinurile conțin mercur, substanță extrem de periculoasă pentru organism. Acesta este un alt mit apărut în jurul vaccinării. Vaxcinurile conțin thiomersal, un derivat din mercur, dar până în prezent nu existe dovezi care să arate că această substanță reprezintă un risc pentru organism.

● Vaccinarea este responsabilă de apariția autismului. Fals, afirmă experții, care spun că în 1998 a existat un studiu în care era prizentat o legătură între autism și vaccinul împotriva rubeolei. Publicarea acestei cercetări a creat panică în rândul populației dar nu au existat dovezi palpabile care să dovedească că vaccinul împotriva rubeolei chiar ar duce la apariția autismului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee