Nory, Zița sau Vitoria Lipan? Care este cel mai feminist personaj din literatura română? Cum răspund la această întrebare Simona Popescu, Mircea Cărtărescu și alți scriitori

Nory, Zița sau Vitoria Lipan? Care este cel mai feminist personaj din literatura română? Cum răspund la această întrebare Simona Popescu, Mircea Cărtărescu și alți scriitori
Publicat: 06/04/2019, 10:10

Mircea Cărtărescu – Nory, personajul Hortensiei Papadat-Bengescu din romanul Rădăcini (apare și în altele). Este de fapt aproape și singurul. Feminismul e o ideologie relativ nouă în lume, iar în părțile noastre încă și mai nouă. Chiar și Nory e mai degrabă un fel de sufragetă. De la o vreme avem câteva scriitoare, mai ales poete, declarat feministe, dar un personaj feminist n-a apărut, sau nu-l știu eu, în romanele noastre contemporane.

Simona Popescu – Cel mai feminist personaj din literatura română? Îmi vine în minte automat dârza, perseverenta Vitoria Lipan (dinBaltagul, romanul lui Mihail Sadoveanu), luptătoare pentru justiție și dreptate, care pornește în căutarea soțului ei dispărut, ciobanul Nechifor Lipan (omorât în condiții dubioase). O femeie puternică într-o lume de bărbați. Sau poate Nory Baldovin, din romanul Hortensiei Papadat-Bengescu,Fecioarele despletite– o fată dezinhibată și… bărbată. Totuși…, chiar dacă nu i se potrivește cuvântul „feminist”, în sensul deja încetățenit al termenului, mi-aș îndrepta atenția spre Zenobia, personajul din romanul cu același nume al lui Gellu Naum. Autorul spunea undeva că a încercat să transmită credința lui profundă în spiritul feminin, „care e un lucru foarte important”. Într-un fel, însuși poetul suprarealist e un feminist! Pentru el, Zenobia reprezenta „mirificul dezlegat”, „datorită ei, cele mai neînsemnate gesturi căpătau greutate”, ea cunoaște bine rostul lumii și e, împreună cu iubitul ei (Gellu), apărătoarea dragostei pe lume și a poeziei. O fi și asta… feminism?

Mircea Vasilescu – „Stau câteodată și-mi aduc aminte” – vorba lui Creangă – ce ni s-a spus nouă la liceu (ba chiar și la facultate) despre Zița. Cum care Zița? Sora Vetei, din O noapte furtunoasă. Și-mi aduc aminte că ni s-a spus, în esență, așa: că e o demimondenă, o superficială, o semidoctă (pentru că citește Dramele Parisului, nu-i capabilă – mă-nțelegi – să citească și ea ceva mai acătării), că a învățat „trei ani la pansion” (adică n-a fost în stare de mai mult). Una peste alta, am învățat la școală că e un personaj cam ridicol care, vorba lui Jupân Dumitrache, „fată frumoasă, modistă și învățată și trei ani la pansion, să-și mănânce ea tinerețele cu un ăla…”, adică cu Ghiță Țircădău, care (zice Nae Ipingescu) „a tratat-o cu insulte și cu bătaie”. (Caz de violență domestică, așa s-ar zice azi…)

„Mai târziu, mult mai târziu” (cum spune Ion Barbu), după ce am mai citit ce m-am priceput, m-am gândit că Zița ar putea fi privită și altfel. Ar trebui pusă în contextul societății românești de atunci. Carevasăzică: a învățat trei ani la pansion (într-o vreme când femeile nu prea făceau școală), e divorțată (într-o vreme când femeile divorțate erau rău privite de societate – eșuate, ratate, dacă nu chiar mai rău, pentru că „n-au fost în stare să țină casa”), citește (da, Dramele Parisului, dar citește: în secolul al XIX-lea, publicul literaturii era preponderent feminin, dincolo de gusturi și de genuri literare, deci ele, femeile, au contribuit la crearea unui public al literaturii). Și, în plus, are o fire independentă și nu ezită s-o afirme: „jună sunt, de nimini nu depand” sau „nu sunt văduvă, sunt liberă, trăiesc cum îmi place, cine ce are cu mine!”.

Nu cumva Zița e mai interesantă decât ne-au spus criticii literari și manualele școlare? Da, sigur, Nenea Iancu pare mai degrabă s-o ironizeze (e o veche dispută, nu-i loc pentru ea aici: „Caragiale își iubește personajele au ba? Pe care?”), dar putem trece cumva peste asta. Sociologic vorbind, Caragiale surprinde perfect și esențial o femeie în curs de modernizare (în amestecul ciudat de vechi și nou al societății românești de atunci) care luptă până la capăt (inclusiv prin seducerea lui Rică Venturiano) pentru a-și afirma autonomia: „de nimeni nu depand”.

Nu e feministă – n-ajunge chiar până acolo. Dar mă gîndesc că ar trebui s-o scoatem cumva pe Zița din etichetările sumare („demimondenă, semidoctă”) și s-o simpatizăm puțin. Ea e strămoașa simbolică a femeilor moderne, pentru că are curajul să afirme un lucru simplu: „de nimini nu depand”. Chiar dacă ea, de fapt, depindea; recitiți O noapte furtunoasă și o să vedeți de ce. (E o experiență interesantă oricând recitirea lui Caragiale). Zița e – după modesta mea părere – o expresie a femeii moderne; sau măcar a femeii care, în condițiile de atunci, se străduia în sensul modernizării. În Anglia, bunăoară, ea ar fi făcut parte din mișcarea „sufragetelor”, bag mâna în foc. Le-aș propune feministelor de azi – cu toată modestia – s-o redescopere. Da, sigur, Zița e un personaj creat de Caragiale (care, în geniul său ambiguu și ironic, a mai și ridiculizat-o puțin). Dar i-a dat formă și sens. Și ne-a pus pe gânduri. Pe scurt: nu știu care e personajul cel mai femininist din literatura română. Dar Zița îmi e tare simpatică. Atât. Pentru acest motiv simplu: că a spus, la 1879 – într-o piesă de Caragiale, desigur – „sunt liberă, trăiesc cum îmi place, cine ce are cu mine!”.

Paul Cernat – În literatura română, cel mai feminist, la modul asumat, și în același timp cel mai consistent ca personaj literar rămâne, probabil, Nory Baldovin, „străina” intratabilă din romanele ciclului Halippilor de Hortensia Papadat-Bengescu. Cea mai notorie caricatură a feminismului este Mița Baston, geloasa, vitriolanta revoluționară de la Ploiești, a lui I. L. Caragiale. Însă cea mai expresivă mostră de feminitate independentă, chiar extravagantă, rămâne, în opinia mea, Miss Roth din Isabel și apele Diavolului, romanul „anglo-indian” de debut al lui Mircea Eliade. E drept, Miss Roth, savanta cu gust pentru sexualități alternative, narcotice și pentru marea literatură, avea un model real în orientalista Stella Kramrish (o mare figura, care, deși mai în vârstă decît Eliade, i-a supraviețuit ani buni, trăind până în anii 1990).

Emanuel Ulubeanu –Cred că Arta Popescu ar fi să fie cel mai feminist personaj din literatura română. Personaj al volumului omonim al poetului, evident omonim, Cristian Popescu, Arta Popescu devine, ca și Muza, o vajnică S. P. M. D. R.-ISTĂ (membră a Societății Protetectoare a Muzelor Daco-Române). În fond, „Arta Popescu nu s-a născut. […] n-a existat. […] nu e nici măcar fericită. […] nici măcar n-a murit”*, dar se autogenerează, ceea ce o definește ca cea mai feministă cu putință.

*În loc de încheiere

Emilian Galaicu-Păun – Mă gândesc la Pena Corcodușa dinCraii de Curtea-Vecheai lui Mateiu Caragiale. E feminitatea ultragiată, „căderea în lume” (reversul) a ceea ce s-ar numi o dragoste nebună-nebună-nebună.

Alexandru Cistelecan – Eu v-o propun pe Sașa Comăneșteanu (n. r. – personaj din Viața la țară de Duiliu Zamfirescu), chiar dacă autorul n-a intenționat să facă din ea o feministă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte