Noua Sală Studio a Teatrului Național București va fi inaugurată în luna septembrie. VIDEO

Noua Sală Studio a Teatrului Național București va fi inaugurată în luna septembrie. VIDEO
Publicat: 21/03/2013, 17:48
Actualizat: 03/07/2013, 19:22

Noua Sală Studio a Teatrului Național București (TNB) va fi dată în folosință în luna septembrie, în spațiul în care anterior a funcționat Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, directorul TNB, Ion Caramitru, relatează MEDIAFAX.

Ion Caramitru a spus că noua Sală Studio se va alătura seriei de noi spații de joc ale TNB inaugurate în urma renovării clădirii. De asemenea, în mai, după Paști va fi deschisă Sala Pictură a Teatrului Național București.

Ion Caramitru a spus că, la începutul stagiunii de toamnă din acest an, vor fi mutate în Sala Studio spectacolele care în prezent sunt jucate în Sala Mare a TNB, excepție făcând reprezentațiile care au decorul special construit pentru Sala Mare – „Vizita bătrânei doamne”, în regia lui Alexander Morfov, și „Toți fiii mei”, în regia directorului instituției.

Caramitru și-a exprimat îngrijorarea față de scăderea numărului de locuri disponibile la spectacolele TNB, în special după intrarea în renovare a Sălii Mari, în toamnă. Acest lucru, a subliniat el, va duce la scăderea încasărilor înregistrate de instituție.

Vezi aici cum va arăta Teatrul Național din București la încheierea lucrărilor.

Acestor probleme li se adaugă, a mai menționat directorul TNB, scăderea dramatică a bugetului, dar și numărul mic de angajați ai instituției. „În toamnă, mă tem că nu avem corp tehnic pentru toate sălile pe care le vom avea deschise”, a explicat acesta.

Caramitru a spus că a depus la Guvern, în urmă cu un an, un proiect de memorandum pentru ocuparea locurilor vacante din TNB. El a mai spus că, în urmă cu doi ani, pe fondul crizei economice, au fost blocate posturile în instituția pe care o conduce, în prezent, echipa Teatrului Național București fiind formată din aproximativ 370 de persoane.

„Spaima mea este să fie totul gata și să nu putem să punem în valoare ce avem sută la sută”, a spus Caramitru.

Despre fondurile de care dispune TNB potrivit bugetului alocat, Caramitru a spus: „Sunt insuficiente e prea puțin zis”.

De asemenea, Caramitru a spus că, în următorul an și jumătate, cât Sala Mare va fi în renovare, Teatrul Național pierde aproximativ 700 de locuri în sală.

Noile săli care vor fi deschise anul acesta, Pictură și Studio, pot fi amenajate în funcție de necesitățile spectacolului, în stilul arenă, elisabetan sau italian.

Sala Pictură dispune de un număr maxim de 297 de locuri, iar Sala Studio, de un număr maxim de 596 de locuri.

„Împreună nu fac atâtea locuri cât Sala Mare acum”, a mai spus Ion Caramitru.

Printre avantajele aduse de renovarea TNB, acesta a subliniat crearea a șase săli de repetiții, patru la subsol și două la etajul al șaselea al clădirii, dar și faptul că în prezent Teatrul Național, care era supus riscului seismic, poate suporta un cutremur de maximu, 8,5 grade pe scara Richter.

La conferința de presă de joi a fost prezent și arhitectul care coordonează lucrările de renovare și reabilitare a TNB, Romeo Belea. Acesta a spus că unul dintre cele mai atrăgătoare lucruri pe care le va oferi noua clădire a TNB este terasa spațioasă, de pe care poate fi admirat Centrul vechi al Bucureștiului și pe care pot fi amenajate cafenele, dar și un amplu spațiu verde.

Potrivit declarațiilor anterioare ale reprezentanților TNB, după ce lucrările de reabilitare se vor încheia, teatrul va avea șapte spații de joc: Sala Mare (900 de locuri), Sala Mică (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictură (286 de locuri), Sala Media și Amfiteatrul în aer liber.

Sălile Teatrului Național, după încheierea lucrărilor de reabilitare, vor fi rezervate atât spectacolelor permanente ale instituției, cât și spectacolelor realizate de studenți sau mini-stagiunilor unor teatre invitate.

În luna mai 2010, consorțiul format din Aedificia Carpați și Romest Electronic a câștigat licitația pentru reabilitarea Teatrului Național, valoarea contractului anunțată atunci fiind de 48 de milioane de euro, fără TVA.

În noiembrie 2012, premierul Victor Ponta a anunțat, după ce a inspectat șantierul, că lucrările de reabilitare și restaurare a Teatrului Național București – începute în 2010 – vor fi încheiate la sfârșitul lui 2014, cu aproximativ un an întârziere față de termenul programat inițial, costurile totale ridicându-se la 65 de milioane de euro, acoperite printr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” din București (TNO) va beneficia, din toamna lui 2013, de un nou sediu, iar costurile lucrărilor de execuție se ridică la 11 milioane de euro, a anunțat, în septembrie 2012, directorul TNO de atunci, Răzvan Ioan Dincă. Clădirea TNO va fi amplasată pe un teren viran din imediata vecinătate a noului sediu al Bibliotecii Naționale a României. Până când noul sediu va fi construit și funcțional, repetițiile ansamblurilor Teatrului Național de Operetă se desfășoară în sala Omnia, care aparține instituției.

Sala Studio în care au fost prezentate spectacolele Teatrului Național de Operetă a fost folosită de TNB până în 1987, când a intrat în folosința Operetei, al cărei sediu fusese demolat. Teatrului de Operetă i-a fost atribuită între timp Sala Omnia din fosta clădire a Senatului, care trebuie de asemenea reabilitată. Lucrările, anunțate în urmă cu câțiva ani, nu au început încă.

Problema mutării Operetei din clădirea TNB s-a pus după ce, în 2005, directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, a cerut înapoi Sala Studio. Susținut de actori, el a revendicat ceea ce consideră „cea mai ofertantă sală a teatrului”. Ministerul Culturii a arbitrat conflictul între TNB și Operetă și s-a ajuns astfel la soluția acordării unei noi săli pentru Teatrul de Operetă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers