O asociație din România atrage atenția asupra unui „fenomen pervers”: „biserificarea” școlilor

O asociație din România atrage atenția asupra unui fenomen pervers: biserificarea școlilor
Publicat: 16/09/2014, 17:42

La început de an școlar, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) a criticat asprum instituțiile de învățământ și sistemul educației din țara noastră. Reprezentanții ASUR susțin că în ultimii ani școlile au fost supuse unui proces de „biserificare”, ce are ca efect „îndoctrinarea religioasă”.

„Începerea anului școlar aduce în atenție, din nou, un fenomen pervers: transformarea școlilor în adevărate biserici, proces tolerat sau chiar încurajat de către autorități. Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) a atras atenția în repetate rânduri asupra riscurilor pe care le presupune dubla subordonare a profesorilor de religie – deși angajați și plăți de Ministerul Educației, ei sunt direct răspunzători în fața cultelor care i-au transmis în școli”, se arată pe site-ul asociației.

„Efectele acestei îngenuncheri a autorității de stat în fața Bisericii conduce treptat la o adevărată «biserificare» a școlilor și la supunerea copiilor unui mecanism, foarte bine elaborat, de îndoctrinare religioasă. Infiltrarea învățământului de către subordonați ai Bisericii s-a extins constant de la an la an, astfel încât azi, în multe unități școlare, întâlnim profesori de religie în calitate de diriginți sau chiar de directori”, mai spun reprezentanții ASUR.

ONG-ul dă ca exemplu Școala Gimnazială „Maica Domnului” din București, care poartă acest nume în semn de „mulțumire adusă divinității”, și unde, în urmă cu 10 ani, s-a amenajat un paraclis.

„Uitați-vă la pretinsul «laborator de religie» de la Școala 50 din București, în care sunt obligați copiii să-și facă orele; uitați-vă la elevii puși să se târască în genunchi într-o așa-zisă „capelă» la Liceul Pedagogic din Timișoara. Aceste situații frizează patologicul! Profesorii de religie sunt direct subordonați Bisericii”, a comentat Toma Pătrașcu, președintele ASUR. „A-i numi ca diriginți sau ca directori de școală creează premizele unor abuzuri deosebite. Aceștia se află într-un evident conflict de interese!”, a mai spus el.

În acest context, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) cere Ministerului Educației să facă publică situația directorilor, directorilor-adjuncți și diriginților care activează în unitățile publice de învățământ și care, „în calitate de preoți sau de profesori de religie, sunt în acelasi timp subordonați Bisericii Ortodoxe sau altor culte religioase”. De asemenea, ASUR cere soluționarea acestor conflicte de interese.

„Asociația noastră își reafirmă poziția: în unitățile de învățământ de stat trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor și nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela”, precizează asociația în cele din urmă.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
EXPLOZIE de CAZURI de INFECTARE cu COVID, la CONSTANȚA
Premiile Oscar: Unii dintre cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Traian Băsescu pune toată Europa pe jar! E fabulos ce-a putut să facă. Nimeni nu...
Vom fi predați Rusiei? Pământul României e deja vândut. Dezvăluire fără margini
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...