O bibliotecă din România, pe locul al doilea în topul celor mai frumoase biblioteci din lume

Redactor:
Adrian Macarie
O bibliotecă din România, pe locul 2 în topul celor mai frumoase biblioteci din lume.

O bibliotecă puțin cunoscută din România este considerată printre cele mai frumoase din lume. Cel puțin aceasta este opinia multora dintre vizitatorii portalului boredpanda.com care are de nouă zile un sondaj online. Peste 400.000 de utilizatori au analizat până acum propunerile site-ului specializat în găsirea și promovarea de imagini inedite din lume.

În acest moment, Biblioteca Universității „Gheorghe Asachi” din Iași (UTI) este pe locul 2 în preferințele utilizatorilor, o poziție onorantă în condițiile în care printre „competitori” se numără capodopere arhitecturale precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Mănăstirii Admont, realizată în stilul barocului târziu, Biblioteca Națională din Praga, Biblioteca Națională a Franței sau Biblioteca Congresului Statelor Unite de la Washington. Biblioteca din Iași a fost înființată la începutul anului 1948, în noul corp al Palatului Universității, actualul sediu al Universității „Al. Ioan Cuza” din Iași. Extinderea palatului a fost proiectată de I.G. Pompilian în același stil eclectic ca și Palatul inițial.

Construcția extinderii a început la 5 august 1929, iar la lucrări a participat și arhitectul Theodor Vasilescu. Din 1933 până în 1942, universitatea ieșeană s-a numit Universitatea Mihăileană, după care denumirea s-a schimbat în Universitatea Cuza -Vodă. Inițial, fondul de carte al bibliotecii tehnice era modest, de doar 12.000 de unități. În prezent, Biblioteca UTI deține un fond total de documente de 962.528 volume – (522.187 cărți, 129.332 reviste, 5.042 fond special (CD-uri, DVD-uri, microformate) și 305.967 documente tehnice, potrivit celor de la adevarul.ro.
 

Biblioteca Națională din Praga

Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin

Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro

 

Inchide