O carte în care celebrul scriitor John Steinbeck relatează călătoria sa în URSS a fost publicată în România

O carte în care celebrul scriitor John Steinbeck relatează călătoria sa în URSS a fost publicată în România
Publicat: 22/08/2015, 16:18

Însoțit de fotograful Robert Capa, romancierul american vizitează Moscova, dar călătorește și în alte locuri din URSS: ajunge în Stalingradul distrus de război, vizitează Kievul și capitala georgiană Tbilisi și e oaspetele unor colhozuri sovietice.

Intenția declarată a scriitorului, de a descrie cu obiectivitate o țară străină, necunoscută și amenințătoare, etichetată în Statele Unite ale Americii drept „dușman” ideologic, are ca rezultat o relatare superbă, cu valoare istorică și literară, informează editura Polirom.

În „Jurnal rusesc”, obiectivitatea jurnalistică se împletește cu talentul narativ al prozatorului, iar comentariul aparent inocent, umorul subtil și ironia rafinată dau un plus de farmec unei descrieri empatice, plină de înțelegere, a unei lumi altfel greu de înțeles.

„Vameșul… a scos din buzunarul tunicii un pachețel învelit în hârtie de ziar și a extras din el o ștampilă de cauciuc. Asta era tot ce avea – fără nici o tușieră… Dintr-un alt buzunar al tunicii a scos un creion chimic, iar apoi, după ce a umezit ștampila cu limba, a frecat creionul pe cauciuc și a aplicat ștampila pe documentele noastre. Fără nici un efect. A încercat din nou. Iar fără nici un efect. Ștampila de cauciuc n-a lăsat nici măcar o urmă, oricât de vagă. Ca să-l ajutăm, ne-am scos stilourile încărcate, ne-am înmuiat degetele în cerneală și ni le-am șters de ștampilă. Până la urmă ștampila s-a îndurat să lase urme, ba chiar unele frumoase. Vameșul a învelit-o din nou în hârtia de ziar și a vârât-o la loc în buzunar, ne-a strâns mâna foarte călduros, apoi a coborât din avion”, spune John Steinbeck.

Disponibil și în ediție digitală, volumul a apărut în această săptămînă în colecția „Biblioteca Polirom”, seria de autor „John Steinbeck”, traducere din limba engleză și note de Petru Iamandi.

„Steinbeck este un om cu convingeri conservatoare și, în plus, recent a deviat și mai mult spre dreapta. De aceea trebuie să-l abordăm cu multă precauție și să evităm să-i arătăm ceva care ne-ar putea afecta”, se arată într-un fragment preluat dintr-un raport KGB.

John Steinbeck, unul dintre clasicii literaturii ame­ricane, s‑a născut în 1902, la Salinas, în California. Între 1918 și 1925, a studiat cu intermitențe la Universitatea Stanford, fără a obține vreo diplomă, apoi a avut slujbe dintre cele mai diverse, timp în care a început să scrie literatură. A debutat în 1929, cu romanul „Cupa de aur” (Polirom, 2012), iar, în 1932, a publicat volumul de nuvele „Pășunile Raiului” (Polirom, 2012). Succesul cunoscut în 1935, cu „Cartierul Tortilla” (Polirom, 2012), și, apoi, în 1937, cu romanul „Șoareci și oameni” (Polirom, 2013), l-a impus drept unul dintre marii scriitori americani ai epocii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost corespon­dent de front pentru New York Herald Tribune în zona Mediteranei, unde a fost rănit de un șrapnel. Steinbeck a publicat peste 20 de cărți, multe devenite clasice. Printre ele se numără „Fructele mâniei” (1939; Polirom, 2013), pen­tru care a primit National Book Award și premiul Pulitzer, „Strada Sardinelor” (1945; Polirom, 2010), „La răsărit de Eden” (1952; Polirom, 2005, 2013) și „Iarna vrajbei noastre” (1961; Polirom, 2004, 2014). Multe dintre cărțile sale au fost ecranizate și adaptate pentru cinematografie. John Steinbeck este laureat al premiului Nobel pe anul 1962. A murit la New York, în anul 1968.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?