O cauză esențială pentru care nu putem renunța la fumat

Redactor:
Simona Tudorache
O cauză esențială pentru care nu putem renunța la fumat
Dependențele pot fi extrem de dăunătoare pentru viața și sănătatea noastră. De multe ori însă, aceste comportamente, cum ar fi fumatul excesiv sau mâncatul compulsiv, ne apără de suferințele de moment.

Specialiștii cred că dependențele apar atunci când persoanele resimt un gol interior, precum stima de sine scăzută sau lipsa iubirii din partea celor apropiați, și încearcă să suplinească aceste carențe prin mijloace exterioare. „Persoana în cauză, după lungi perioade de cugetări interioare, va ajunge să creadă că nimic din ceea ce îi oferă viața nu îi poate satisface nevoile, dorințele și așteptările. Va monitoriza alternativele și, într-un moment de slăbiciune, probabil și din cauza lipsei unui suport psihologic din partea familiei, va decide că doar mijloacele exterioare îl pot ajuta. Acela este punctul în care multe persoane pot genera dependențe de ordin psihologic și fizic, ambele tipuri fiind la fel de periculoase. Dacă dependența psihică se referă la dorința compulsivă de a consuma anumite substanțe sau de a repeta anumite comportamente pentru a obține o stare de bine, dependența fizică ține de apariția simptomelor care apar în momentul în care organismul simte lipsa unei substanțe, precum se întâmplă în timpul sevrajului”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.

În funcție de factorul declanșator, se poate anticipa și tipul de dependență care poate fi generat.

Atunci când resimțim lipsa iubirii, poate apărea dependența de mâncare. În momentul în care ni se resping unele dorințe sau le autorespingem, există șanse mari să devenim dependenți de dulciuri. Prin reprimarea emoțiilor poate apărea dependența de fumat.

Lipsa de acceptare, de apreciere și de încredere în sine sunt factori favorizanți pentru dependența de jocuri de noroc.

Atunci când nu ne găsim locul în societate, în propria viață, și încercăm să fugim de realitate în căutarea unei lumi mai bune, poate apărea dependența de droguri sau de alcool. 

Pentru a ieși din capcana minții noastre, care ne tot bombardează cu mesaje negative, că nu suntem iubiți și avem nevoie de stimuli externi pentru a fi fericiți, trebuie să parcurgem câteva etape importante. În prima fază, trebuie să acceptăm că există o situație deficitară, respectiv instalarea unei dependențe, iar pe parcurs să căutăm un ajutor specializat și să urmăm pașii terapeutici pentru schimbarea comportamentului compulsiv.

Psihoterapeutul  Laura Maria Cojocaru crede că una dintre cele mai eficiente metode, prin care poate fi combătută dependența, este recadrarea (reframing):  „Prin această unealtă, un comportament, privit din altă perspectivă, poate aduce o interpretare diferită, respectiv o emoție diferită. Un simplu gând precum: „‘Dacă spun celorlalți că mi-e teamă de un lucru, vor crede că sunt o persoană slabă”, poate fi dăunător și ne va conduce pe un drum greșit. Prin metoda recadrării, persoana în cauză va conștientiza că nu are de ce să se teamă, iar acel gând negativ va fi transformat într-un unul constructiv, de genul: Dacă spun celorlalți că mi-e teamă de un lucru, vor fi bucuroși să interacționeze cu o persoană sinceră, se vor simți relaxați și înțeleși (pentru că au și ei fricile lor) și vor fi mai deschiși să comunice și poate chiar să găsim împreună soluții pentru starea de bine!”

 

 

 

 

 

               

 

               

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Ștefania a ajuns la spital! Vedeta a suferit o operație complicată: “Mi-a fost puțin frică”
Inchide