O decorație „Ordinul Carol I”, estimată la 20.000 de euro, la licitația „România Regală”

O decorație Ordinul Carol I, estimată la 20.000 de euro, la licitația România Regală
O decorație "Ordinul Carol I", estimată la 20.000 de euro, se numără printre cele peste 150 de obiecte de colecție scoase la vânzare la licitația "România Regală", organizată de casa Artmark pe 22 octombrie, de la ora 19.00, în Capitală, potrivit site-ului organizatorului evenimentului.
Publicat: 08/10/2013, 12:52
Actualizat: 31/07/2014, 16:08

O decorație „Ordinul Carol I”, estimată la 20.000 de euro, se numără printre cele peste 150 de obiecte de colecție scoase la vânzare la licitația „România Regală”, organizată de casa Artmark pe 22 octombrie, de la ora 19.00, în Capitală, potrivit site-ului organizatorului evenimentului.

Artmark scoate la vânzare o decorație „Ordinul Carol I”, instituit în 1906, în grad de Colan, din aur și argint, conceput de celebrul Paul Telge și produs de bijutierul bucureștean Josef Resch fiul, prețul de pornire fiind de 20.000 de euro.

Ordinul a fost instituit pe 10 mai 1906, la cea de-a 40-a aniversare a domniei regelui Carol I, fiind atunci cea mai înaltă recompensă a serviciilor aduse statului român. Colanul era oferit suveranilor, principilor străini și șefilor de stat străini, pentru servicii deosebite aduse statului român. În familia regală a României, ordinul era acordat de drept principelui moștenitor și celorlalți principi la împlinirea vârstei de 18 ani. Printre personalitățile care au primit această distincție se numără Ion C. Brătianu, Petre P. Carp, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, precum și mareșalii României Alexandru Averescu și Constantin Prezan.

La licitația „România Regală”, aflată la a treia ediție, este scos la vânzare și un arbore genealogic al regelui Carol I, imprimat la Viena, decorat în aur cu cifra regelui și stema regatului, cu preț de pornire de 2.000 de euro. Arborele genealogic a fost editat de librarul Ion Gârleanu din București și imprimat la Viena. Documentul, tipărit pe carton cașerat pe pânză, cuprinde arborele genealogic al caselor domnitoare din Europa, cu o specială privire asupra înrudirilor regelui Carol I. Arborele genealogic este încadrat de simbolurile heraldice ale respectivelor familii domnitoare. Documentul se păstrează într-un etui special din lemn îmbrăcat în piele de culoare roșie, decorat cu cifra regelui Carol I, o amplă dedicație către suveran, încadrată de stema regatului, toate realizate cu aur coloidal.

De asemenea, la licitație se disting chipurile monarhice, imortalizate în ipostaze mai puțin cunoscute. Unul dintre cele mai inedite loturi îl reprezintă negativul unei fotografii private (cca. 1931) care o înfățișează pe regina Maria în costum de baie. Fotograful a surprins-o pe regină întorcându-se de la plajă, însoțită de o doamnă de onoare, într-o stațiune de pe litoralul italian. Realizat pe clișeu de sticlă, negativul, al cărui preț de pornire este de 300 de euro, face parte din seria pieselor rare de colecție. Din ciclul fotografiilor marilor monarhi ai României, principesa Ileana, fiica reginei Maria, este prezentă în cadrul licitației printr-un pictorial de 10 fotografii realizate pe terasa și în grădina castelului de la Balcic, prețul de pornire fiind situat la 300 de euro.

Revistă americană Time a dedicat numărul din 1 august 1927 regelui Mihai, a cărui fotografie apare pe coperta principală. Un astfel de exemplar rar este scos la licitație, cu prețul de pornire de 80 de euro. Dintr-o perspectivă occidentală, revista reproduce un episod important din istoria națională: contextul în care regele Carol al II-lea renunțase la tron, iar Mihai, regele minor, era tutelat de o regență formată din patriarhul Miron Cristea, prințul Nicolae și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Justiție și Casație.

Debutul literar al Reginei Maria s-a remarcat prin basme și povești pentru copii. Povestirea „Regina cea rea”, prezentă în licitația Artmark, cu un preț de pornire de 200 de euro, este ilustrată de fiica cea mare a reginei, principesa Elisabeta, cu dedicație către sora mai mică, principesa Mărioara.

Rolul reginei Maria a fost unul deosebit de important în promovarea imaginii României în lume, unul dintre argumente fiind ediția de lux a volumului „Roumania”, prețul de pornire fiind de 1.000 de euro. Scris de Maria Ionescu, sub patronajul reginei, și publicat la Paris în limba engleză, volumul a fost realizat într-o serie limitată, de 100 de exemplare, destinate colecționarilor americani.

De asemenea, este scos la vânzare un disc ce conține discursul regelui Carol al II-lea către Parlamentul Român, cu ocazia proclamării sale ca suveran, în 1930. Prețul de pornire este de 400 de euro. Operatorii Societății Române de Radio au imprimat discursul Rregelui Carol al II-lea, ținut pe data de 8 iunie 1930, cu ocazia proclamării sale ca suveran de Parlamentul României întrunit în ședință solemnă. Discul marca His Masterer Voice poate fi ascultat și în prezent, la o viteză de 78 rotații pe minut.

Una dintre cele mai importante piese scoase la vânzare la licitația „România Regală” este un steag de luptă al lui Avram Iancu, pictat și brodat cu fir de argint, o raritate absolută. Steagul este din mătase, pânză, lână și fir de argint, iar prețul de pornire este de 10.000 de euro.

Totodată, licitația prezintă „Harta Țării Românești în vremea lui Cuza”, din 1861, o piesă rară, de colecție, realizată pe hârtie cașerată pe pânză, 88 x 193 cm, prețul de pornire fiind de 2.000 de euro. Harta realizată în 1861 preia la o scară mai mică planul cartografic întocmit de serviciul tehnic al armatei austriece. Ea a fost gravată de artistul S. Sander și tipărită de A. Bielz la Viena. Până târziu, către 1870-1880, documentele cartografice referitoare la spațiul României erau realizate de specialiști ai armatelor austriece și rusești.

Expoziția loturilor poate fi vizitată până pe 21 octombrie la Palatul Cesianu-Racoviță și pe 22 octombrie la Athénée Palace Hilton, între orele 10.00 și 19.00. Licitația va avea loc la Athénée Palace Hilton din Capitală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier