O piesă a trupei Paraziții a fost interzisă la TV în timpul zilei. Ombladon: „Frumos! Fac ce știu ei să facă mai bine” – VIDEO

O piesă a trupei Paraziții a fost interzisă la TV în timpul zilei. Ombladon: Frumos! Fac ce știu ei să facă mai bine - VIDEO
Publicat: 16/10/2012, 18:42
Actualizat: 20/03/2019, 17:44

Piesa „Toate-s la fel” a trupei Paraziții a fost interzisă de la difuzarea pe posturile TV în timpul zilei, printr-o decizie luată de CNA, care a considerat că melodia încalcă legislația audiovizualului și pune femeia în ipostaze degradante, însă videoclipul poate fi difuzat în continuare noaptea, scrie Mediafax.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, zece reclamații primite de la telespectatori, potrivit cărora piesa „Toate-s la fel” a trupei Paraziții conține imagini violente, de natură sexuală, al căror mesaj vizual este acela de a umili femeile.

Contactat de gândul, Ombladon, unul dintre membri trupei Paraziții, ne-a declarat că nu știa despre decizia CNA.

„Frumos! Fac ce știu ei să facă mai bine. Nu ne mai afectează. O țară de bulangii. Le dorim multă sănătate”, a declarat Ionuț Bogdan Pastaca, cunoscut sub numele de scenă Ombladon.

CNA a constatat că piesa a fost transmisă pe televiziunile muzicale UTV, 1 Music Channel și Kiss TV de mai multe ori în cursul zilei.

De exemplu, Kiss TV a difuzat varianta necenzurată a videoclipului „Toate-s la fel” pe 2 septembrie (ora 13.45), pe 6 septembrie (ora 19.48) și pe 8 septembrie (ora 18.28).

În schimb, UTV a difuzat o variantă cenzurată a videoclipului pe 26 august (ora 18.26), 29 august (ora 18.19) și 6 septembrie (ora 15.49), în timp ce televiziunea 1 Music Channel a difuzat varianta cenzurată a videoclipului în 6 septembrie (ora 14.29). Potrivit CNA, în variantele cenzurate au fost blurați sânii dansatoarelor.

Membrii CNA au considerat însă că toate cele trei posturi care au difuzat videoclipul, necenzurat sau în forma sa parțial cenzurată, au încălcat prevederile legislației audiovizualului, întrucât versurile piesei „Toate-s la fel” sunt de natură să pună femeia în ipostaze degradante, iar imaginile prezentate umilesc femeile.

Potrivit CNA, posturile care au difuzat respectivul videoclip au încălcat articolul 18 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producții care prezintă: a) violență fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane în ipostaze degradante”, dar și artciolul 19, alineatul 2 din Cod, potrivit căruia „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor și furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:i) prezentarea femeii în ipostaze degradante”.

Astfel, CNA a decis să aplice decizii de intrare în legalitate în acest caz, fapt care înseamnă că piesa respectivă nu mai poate fi difuzată de televiziuni în timpul zilei, putând fi transmisă pe posturile TV doar noaptea (între orele 23.00 – 6.00).

Cristina Trepcea, membru al CNA, a remarcat ironic faptul că, potrivit legislației audiovizuale, „femeia poate fi prezentată în ipostaze degradante între orele 23.00 – 6.00”.

Lorand Turos, membru al CNA, a spus că posturile de muzică difuzează frecvent piese muzicale străine cu potențial să încalce legislația audiovizualului.

Însă, CNA are, în prezent, capacitatea să monitorizeze doar principalele posturi TV, televiziunile muzicale fiind verificate în general în urma unor sesizări primite de la telespectatori sau în urma unor autosesizări ale membrilor Consiliului.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a mai spus că melodiile în limba română îi fac pe telespectatori să fie mai sensibili, fapt care justifică și numărul destul de mare de sesizări primite de CNA în cazul piesei „Toate-s la fel” a trupei Paraziții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne