O săptămână excelentă pentru astronomie: după ce sonda New Horizons s-a ”întâlnit” cu Pluto, s-a descoperit un nou Jupiter

O săptămână excelentă pentru astronomie: după ce sonda New Horizons s-a ''întâlnit'' cu Pluto, s-a descoperit un nou Jupiter
Publicat: 16/07/2015, 07:22
Actualizat: 03/08/2015, 22:56

Planeta HIP 11915 este catalogată drept ‘geamănă’ cu Soarele întrucât îi seamănă la compoziție și are aceeași vârstă cu acesta.

Descoperirea, prezentată într-un articol publicat în revista ‘Astronomy and Astrophysics’, a fost efectuată cu ajutorul unui telescop de 3,6 metri al ESO instalat în Chile, în observatorul din La Silla, și s-a realizat în cadrul unui studiu care urmărește să găsească ‘un sistem solar 2.0’.

Conform teoriilor actuale, formarea de planete cu masă comparabilă cu cea a planetei Jupiter are o mare influență asupra arhitecturii sistemelor planetare. Existența, pe orbita unei stele de tipul Soarelui, a unei planete cu masă și caracteristici orbitale similare cu cele ale lui Jupiter lasă să se întrevadă posibilitatea ca sistemul de planete din jurul respectivei stele să fie asemănător sistemului nostru solar, explică ESO.

Cercetările de exoplanete efectuate până în prezent au permis descoperirea unor sisteme planetare ale căror regiuni interioare sunt populate cu planete masive, care depășesc de mai multe ori masa terestră. În sistemul nostru solar însă, partea centrală este ocupată de planete stâncoase, în timp ce giganții gazoși precum Jupiter se găsesc în regiunile exterioare.

Teoriile mai recente susțin că modul în care sunt dispuse obiectele din sistemul nostru solar, atât de propice apariției și dezvoltării vieții, este un rezultat al prezenței planetei Jupiter și al efectului gravitațional produs de această planetă gigantică în timpul formării sistemului solar. În consecință, descoperirea unui geamăn al lui Jupiter ar putea fi un moment important pe calea descoperirii unui sistem planetar asemănător cu al nostru.

‘Această descoperire este, sub toate aspectele, un semn emoționant al probabilei existențe a altor sisteme solare, care așteaptă să fie descoperite’, a declarat Megan Bedell, de la Universitatea din Chicago, principal autor al articolului asupra acestui studiu.

ESO este principala organizație interguvernamentală de astronomie din Europa și este cel mai productiv observator astronomic din lume. Susținut de 15 state și având sediul central în Germania, ESO gestionează trei observatoare astronomice de clasă internațională în Chile: La Silla, Paranal și Chajnantor, scrie Agerpres.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
BOMBA ANULUI de la PFIZER! Decizia luată chiar acum de companie
Un asteroid uriaș, mai puternic decât o bombă nucleară, se îndreaptă spre Pământ. Hiroshima: 135.000...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...