O televiziune din România, amendă uriașă din cauza imaginilor vulgare

O televiziune din România, amendă uriașă din cauza imaginilor vulgare
Publicat: 25/05/2016, 16:22

CNA s-a autosesizat și a monitorizat televiziunea Taraf TV, cu format muzical („manele și muzică de petrecere”) în perioada 20-27 ianuarie, în intervalul orar 07:00-23:00, care a difuzat videoclipuri în cadrul emisiunilor „Manele de 10 stele”, „Chef de chef cu lăutari”, dar și în afara emisiunilor (a difuzat videoclipuri fără a fi cuprinse în cadrul unor emisiuni).

Cele două emisiuni identificate de Serviciul de Monitorizare, edițiile din 23 ianuarie, au fost difuzate de la 18:30 și, respectiv, de la 21:10, cu încadrarea „AP” („cu acordul părinților). Totodată, în intervalul monitorizărizat, 07:00-23:00, videoclipurile au fost însoțite permanent de semnul de avertizare „AP”.

Aspectele reținute în rapoartele de monitorizare privind conținutul videoclipurilor au fost următoarele: imagini care prezintă dansuri erotice, mișcări din fund și coapse, sugerând actul sexual; filmări în prim plan cu zone intime feminine (fund, sâni, organe sexuale, acoperite de lenjerie tanga) sau cu zone intime masculine (gesturile unor tineri care, stând în picioare sau dansând, își cuprind cu mâna organul genital).

De asemenea au fost identificate scene cu minori imitând dansul erotic al tinerelor și asistând la comportamente nepotrivite vârstei, iar, în general, vestimentația dansatoarelor este constituită din lenjerie intimă formată din sutien și chiloți tanga sau semitanga.

Totodată textele pieselor (care au conținut expresii vulgare, nepotrivite în raport cu ora de difuzare) sugerează faptul că femeia ar putea fi plătită pentru servicii sexuale, amenințată de bărbat cu: arma, bâta de baseball, pumnul, lovită cu palma, punând femeia în ipostaze degradante. Iar în videoclipul „Te fură golanii”, difuzat la ora 09:48, artiștii Liviu Guță și Irina Lepa fumează.

Potrivit articolului 39(2) din Legea Audiovizualului, „Difuzarea în serviciile de televiziune și de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situații normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

Raportul de monitorizare întocmit de CNA menționează și descrie mai multe videoclipuri, printre care și: „Ești cealapadie” – melodie interpretată de Nicky Yaya și Cristi de la Buzău, „Bună rău” – Alin de la Milano și Mr. Juve, „Ce femeie bombă” – Copilu” Vagabont și Dani Prințu Banatului, „America” – Liviu Guță, „Kana Jambe” -Bogdan Artistu”, „Bine rău” – Bogdan de la Ploiești, „Să iasă fum” – Denis Ramniceanu, „Like” – Cocoș de la Călărași, „Până, până la pământ” – Tzâncă Uraganul.

Acestea au fost difuzate pe tot parcursul zilei, unele dintre ele chiar de la ora 08:00.

„Hai arată-i portofelul/ Și întreab-o câți bani ar vrea/ Cere-i numărul și spune-i că vrei să te vezi cu ea./ Hai sa nu stăm la discuții/ Urcă-te în mașina mea” fredonează Liviu Guță în melodia „America”.

„Bună rău”- Alin de la Milano și Mr Juve, difuzată și de la ora 14:15, conține versuri precum: „Aoleu, da ce mai craci, te las pe tine, Aline/ Să văd ce părere iți bagi/ Puștoaică, când te văd îmi vine/ Să rup hainele după tine/ Și cu greu mă pot abține/ Că ești bine, bine, bine”

Iar în melodia denumită „Ești cealapadie” (Nicky Yaya și Cristi de la Buzău) se spune: „Hai rupe bombeul, dă din el mișto mișto/ Îți dau de te ia bufeul, ca si eu sunt sandilău”.

Votul a fost amânat dintr-o ședința anterioară, iar în ședința de marți, 24 mai, s-au supus la vot propunerile făcute, cea care a întrunit numărul minim de (șase) voturi pentru a putea fi validată fiind amenda de 10.000 de lei, propusă de Radu Herjeu. O altă propunere (făcută de Răsvan Popescu) a fost somația.

Amenda a fost votată (în turul II de vot) de Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Călin Cristea.

Răsvan Popescu și Gabriel Tufeanu au votat împotrivă. La acest punct de pe ordinea de zi a ședinței Valentin Jucan și Lorand Turos nu mai erau prezenți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...