O vindecătoare locală ar fi favorizat răspândirea virusului Ebola din Guineea în Sierra Leone

O vindecătoare locală ar fi favorizat răspândirea virusului Ebola din Guineea în Sierra Leone
Publicat: 21/08/2014, 11:13

Această femeie care vindea plante medicinale în Sokoma, un sat izolat situat în apropiere de frontiera cu Guineea, „susținea că poate vindeca Ebola”, povestește pentru AFP Mohamed Vandi, oficialul medical cu cel mai înalt grad din Kenema, în estul statului Sierra Leone, epicentrul epidemiei.

„Bolnavii din Guineea traversau frontiera pentru a fi vindecați” de această femeie, adaugă el. „Ea s-a infectat și apoi a murit. În timpul funeraliilor ei, femei din împrejurimi s-au infectat la rândul lor”.

Participanții la aceste funeralii s-au dispersat apoi pe dealuri în regiunea frontalieră, declanșând decese în lanț, apoi înhumări publice, propice unor noi contaminări.

Focarul s-a transformat în epidemie atunci când a ajuns la 17 iunie în Kenema, un oraș multietnic cu 190.000 de locuitori care deținea deja un record mondial trist de febră de Lassa, o altă formă de febră hemoragică similară Ebola.

Dar în pofida experienței cu acest tip de boală, spitalul vechi din Kenema nu a putut rezista brutalității noului virus.

Fotografii șocante cu infirmiere decedate fixate pe un panou agățat de pereții instituției etalează înspăimântorul tabou al luptei împotriva Ebola.

Douăsprezece infirmiere figurează printre cei 227 de morți înregistrați de la primul caz internat la spitalul din Kenema. Alte aproximativ zece au fost contaminate dar s-au vindecat.

Instituția adăpostește singura secție din lume de izolare în caz de febră de Lassa, distinctă de clădirea principală, și are acum o secție de izolare pentru Ebola, construită în grabă.

„Infirmierele decedate și cele care au supraviețuit nu puteau ști că sunt infectate. Ducem o bătălie nouă. Virusul Ebola este nou aici și învățăm pe parcurs”, recunoaște Vandi.

Responsabilă de peste 25 de ani de sala de tratamente pentru febra de Lassa, Mbalu Fonnie a supraviețuit acestei febre hemoragice dar nu și Ebola, pe care a contractat-o în iulie de la un pacient. Ea a murit câteva zile mai târziu.

Acest deces și cel al altor două infirmere, precum și moartea unui membru al personalului de pe ambulanță au provocat o grevă în rândul celor aproximativ 100 de infirmiere împotriva proastei gestionări a centrului anti-Ebola.

„Peste tot unde lovește virusul Ebola pentru prima dată ajunge la un procent ridicat în rândul personalului medical”, subliniază Mohamed Vandi. „Virusul este mortal și implacabil. La cea mai mică eroare, te contaminează”.

Virusologul Umar Khan, erou al luptei împotriva Ebola în Sierra Leone, a decedat în iulie după ce a salvat circa 100 de vieți și, de atunci, au murit cel puțin nouă infirmiere.

Unitatea anti-Ebola numără 80 de paturi, aproape dublul capacității sale. Personalul este format din voluntari și multe infirmiere au refuzat să lucreze aici.

Unii afirmă că au lucrat fără încetare timp de săptămâni întregi, câte 12 ore pe zi.

Soțul infirmierei Rebecca Lansana, decedată în august, Emmanuel Karimu, precizează pentru AFP că ea a fost transferată de la maternitate în această secție după o formare scurtă de o săptămână.

Într-o zi, după muncă, ea a început să facă febră și, temându-se de era mai rău, a mers să facă un test care s-a dovedit pozitiv.

„Au internat-o în aceeași zi în secția anti-Ebola și după patru zile a murit”, a declarat Emmanuel Karimu, care acuză spitalul că nu a furnizat material de protecție adecvat.

De atunci, formarea personalului a fost net ameliorată, cu ajutorul agențiilor umanitare internaționale și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), asigură spitalul.

După ce o vindecătoare locală obscură le-a promis salvarea victimelor epidemiei declanșate la începutul anului în Guineea, virusul a contaminat 848 de persoane în Sierra Leone, provocând moartea a 365, potrivit ultimului bilanț al OMS.

Statisticile „ne arată un lucru: Ebola este aici printre noi și impactul său asupra noastră este real”, a amintit responsabilul guvernamental petru regiunea de est, Maya Kaikai, în cadrul unei conferințe de presă la Kenema.

„Este o boală care se răspândește foarte repede”, a avertizat el, „fără să-i pese de nivelul de studii, de statutul economic, de apartenența politică, de vârstă, de grupul etnic, de sex sau religie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers