OSCAR 2013. Lista completă a filmelor câștigătoare. ARGO, marele câștigător al galei Premiilor OSCAR

Publicat: 25/02/2013, 15:51
Actualizat: 01/02/2019, 00:12

ARGO, DANIEL DAY-LEWIS (LINCOLN), JENNIFER LAWRENCE (SILVER LININGS PLAYBOOK), ANG LEE (VIAȚA LUI PI), QUENTIN TARANTINO (DJANGO UNCHAINED) și AMOUR sunt MARII CÂȘTIGĂTORI ai galei de decernare a Premiilor OSCAR 2013. Premiile Academiei americane de film, cele mai prestigioase distincții din cinematografia mondială, au fost decernate în noaptea de duminică spre luni, începând cu 03:30, ora României. Gândul a prezentat în timp real lista de FILME CÂȘTIGĂTOARE și a transmis în format LIVE TEXT cea de-a 85-a gală a premiilor OSCAR 2013, care s-a desfășurat la Dolby Theater, în Hollywood, și a fost prezentată de actorul Seth MacFarlane.

IATĂ, PE SCURT, PRINCIPALII CÂȘTIGĂTORI AI OSCAR 2013. LISTA COMPLETĂ A CÂȘTIGĂTORILOR OSCAR 2013 O GĂSIȚI MAI JOS, ÎN LIVE TEXT

CEL MAI BUN FILM: ARGO

CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL: Daniel Day-Lewis, în LINCOLN

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL PRINCIPAL: Jennifer Lawrence, în SILVER LININGS PLAYBOOK

CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR: Christoph Waltz, în DJANGO UNCHAINED

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL SECUNDAR: Anne Hathaway, în MIZERABILII

CEL MAI BUN FILM STRĂIN: AMOUR

CEL MAI BUN REGIZOR: ANG LEE, pentru VIAȚA LUI PI

CEL MAI BUN SCENARIU ORIGINAL: QUENTIN TARANTINO, pentru DJANGO UNCHAINED

CEL MAI BUN LUNGMETRAJ DOCUMENTAR: SEARCHING FOR SUGAR MAN

CEL MAI BUN LUNGMETRAJ DE ANIMAȚIE: BRAVE

CEL MAI BUN CÂNTEC: ADELE, SKYFALL, din Skyfall

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A NOMINALIZĂRILOR LA PREMIILE OSCAR 2013


GÂNDUL a transmis ceremonia de decernare a Premiilor OSCAR 2013 în format LIVE TEXT. Urmărește, mai jos, decernarea premiilor, în ordine invers cronologică.

UPDATE 6.57 ARGO primește un Premiu OSCAR PENTRU CEL MAI BUN FILM și devine, astfel, marele câștigător al OSCAR 2013.

UPDATE 6.55 Cu Jack Nicholson pe scenă și prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, în direct de la Casa Albă, sunt prezentați nominalizații la categoria CEL MAI BUN FILM.

UPDATE 6.52 DANIEL DAY-LEWIS este câștigătorul Premiului Oscar, la categoria CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL, pentru prestația lui din LINCOLN.

UPDATE 6.45 PREMIUL OSCAR PENTRU CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL PRINCIPAL: JENNIFER LAWRENCE, în SILVER LININGS PLAYBOOK. Actrița a căzut pe scenă, în timp ce se ducea să își primească statueta.

UPDATE 6.35 OSCARUL PENTRU CEL MAI BUN REGIZOR îi este acordat lui Ang Lee, pentru producția VIAȚA LUI PI.

UPDATE 6.30 QUENTIN TARANTINO, CEL MAI BUN SCENARIU ORIGINAL, pentru DJANGO UNCHAINED.

UPDATE 6.25 ARGO, OSCAR pentru CEL MAI BUN SCENARIU ADAPTAT.

UPDATE 6.20 CEL MAI BUN CÂNTEC – SKYFALL. Adele câștigă un OSCAR.

FOTO: Kevin Winter/AFP/Mediafax

UPDATE 06.15 Încă un Oscar pentru LIFE OF PI, la categoria CEA MAI BUNĂ COLOANĂ SONORĂ.

UPDATE 05.55 LINCOLN ia premiul Oscar pentru CEA MAI BUNĂ REGIE ARTISTICĂ.

UPDATE 05.40 Oscarul pentru CEL MAI BUN MONTAJ – ARGO.

UPDATE 05.25 CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL SECUNDAR – câștigătoarea unui OSCAR la această categorie este Anne Hathaway, pentru MIZERABILII.

UPDATE 05.15 Oscarul pentru CEL MAI BUN MIXAJ SONOR merge la MIZERABILII. Acesta este al doilea Oscar din această seară pentru Mizerabilii. CEL MAI BUN MONTAJ SONOR merge la două filme, care sunt la egalitate. Astfel, primul Oscar pentru Cel Mai Bun Montaj Sonor este decernat producției ZERO DARK THIRTY. Al doilea Oscar din această categoria îl ia SKYFALL.

UPDATE 04.52 CEL MAI BUN FILM ÎNTR-O LIMBĂ STRĂINĂ este AMOUR (Austria), multi-premiata producție a lui Michael Haneke.

UPDATE 04.48 PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, anunțat de Ben Afleck, îi revine lui SEARCHING FOR SUGAR MAN.

UPDATE 04.40 Barack Obama urmărește și el PREMIILE OSCAR 2013, conform acestei postări de pe contul lui de Twitter:

UPDATE 04.37 CURFEW este numit CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DE FICȚIUNE, iar INOCENTE este CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DOCUMENTAR.

UPDATE 04.25 Musicalul MIZERABILII a câștigat OSCARUL PENTRU CEL MAI BUN MACHIAJ.

UPDATE 04.20 ANNA KARENINA ia o statuetă pentru CELE MAI BUNE COSTUME.

UPDATE 04.12 VIAȚA LUI PI câștigă două OSCARURI în doar câteva minute, pentru CEA MAI BUNĂ IMAGINE și pentru CELE MAI BUNE EFECTE VIZUALE.

UPDATE 04.03 BRAVE, de Mark Andrews și Brenda Chapman, câștigă un OSCAR pentru CEL MAI BUN FILM DE ANIMAȚIE.

UPDATE 04.00 Al doilea OSCAR, cel pentru CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DE ANIMAȚIE, a fost câștigat de PEPERMAN, de John Kahrs.

UPDATE 03.50 Octavia Spencer a anunțat CÂȘTIGĂTORUL la categoria CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR – Cristoph Waltz, pentru rolul lui din Django Unchained. Acesta este doar al doilea Oscar din cariera lui Waltz (primul a fost pentru rolul din Inglorious Basterds)

UPDATE 03.32 Oscarurile de anul acesta au început. Gazda ceremoniei, Seth MacFarlane, a pășit pe scenă: „Încercarea de a-l face pe Tommy Lee Jones să râdă a început”, a spus actorul, după ce a salutat audiența. Printre glumele lui de început se numără una despre aparițiile numeroase ale sânilor lui Kate Winslet în diverse filme, dar și una, mai sensibilă, despre faptul că Rihanna a fost bătută de iubitul ei, Chris Brown – pentru ei, un film de întâlnire amoroasă este DJANGO UNCHAINED, a glumit MacFarlane.

FOTO: Robyn Beck/AFP/Mediafax

UPDATE 03.25 OSCAR 2013 începe în câteva minute. Vedetele au defilat pe covorul roșu. Mai jos, o fotografie cu Halle Berry și mica Quvenzhané Wallis, cea mai tânără candidată la o statuetă pentru CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ.

FOTO: Joe Klammar/AFP/Mediafax


Nominalizările la premiile OSCAR 2013 au fost anunțate încă de la începutul lunii ianuarie, în cadrul unui scurt eveniment ce a avut loc în sala de conferințe a Teatrului Samuel Goldwyn din Beverly Hills. De atunci și până pe 19 februarie, peste 5.800 de reprezentanți ai industriei cinematografice, membri ai Academiei americane de film, au fost invitați să voteze pentru stabilirea câștigătorilor premiilor OSCAR 2013 la cele 24 de categorii.

LINCOLN, favorit la OSCAR 2013 cu 12 nominalizări

Drama „Lincoln”, în regia lui Steven Spielberg, intră în gala de decernare a premiilor OSCAR 2013 în postura de mare favorit, după ce a reușit să primească 12 nominalizări, inclusiv la categoria „Cel mai bun film”.

Următoarele clasate sunt producțiile „Life of Pi”, cu 11 nominalizări, „Les Misérables” și „Silver Linings Playbook”, cu câte opt nominalizări. Șapte nominalizări are și pelicula „Argo”, care a câștigat deja și două Globuri de Aur la categoriile „Cel mai bun regizor” – Ben Affleck – și „Cel mai bun film”.

Una dintre cele mai strânse lupte este cea pentru titlul de „Cel mai bun film”, unde nouă filme se luptă pentru câștigarea premiului OSCAR 2013:

OSCAR 2013. LINCOLN – bazat pe romanul biografic „Rivalii: Geniul politic al lui Abraham Lincoln”, de Doris Kearns. Filmul regizat de Steven Spielberg conturează ultimele luni de viață ale celui de-al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii. Rolul principal este interpretat de actorul englez Daniel Day-Lewis, care a obținut deja premiul BAFTA pentru interpretarea din această producție.

OSCAR 2013. ARGO – inspirat din fapte reale, thrillerul redă operațiunea secretă a guvernului american, cel canadian și CIA, întreprinsă pentru salvarea diplomaților americani în timpul Revoluției iraniene din anul 1979. Lungmetrajul regizat de ben Affleck a fost marele câștigător la gala premiilor decernate de Academia de Film și Televiziune Britanică (BAFTA), unde a obținut trei trofee.

OSCAR 2013. LES MISERABLES – musicalul regizat de Tom Hooper, câștigător al premiului OSCAR pentru pelicula „The King’s Speech”, reprezintă o nouă abordare a romanului „Mizerabilii”, publicat de Victor Hugo în anul 1862. În rolurile principale au fost distribuiți Russell Crowe (inspectorul Javert), Amanda Seyfried (Cosette), Anne Hathaway (Fantine) și Hugh Jackman (Jean Valjean), ultimii doi obținând două Globuri de Aur la categoriile „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”, respectiv „Cel mai bun actor”.

OSCAR 2013. SILVER LININGS PLAYBOOK – filmul în regia lui David O. Russell aduce în prim plan povestea lui Pat (Badley Cooper), un fost profesor de liceu, care, după patru ani petrecuți într-o clinică pentru tratarea bolilor mintale, revine la casa părinților săi și încearcă să-și reia viața. Povestea expusă este cu atât mai emoționantă, cu cât, în realitate, chiar fiul lui Russell suferă de o tulburare similară celei a personajului principal al peliculei.

OSCAR 2013. ZERO DARK THIRTY –lansată în SUA pe 18 decembrie 2012, producția regizată de Kathryn Bigelow descrie întreaga misiune secretă înreprinsă de autoritățile americane pentru capturarea celui mai căutat terorist din întreaga lume, Osama Bin Laden.

OSCAR 2013. BEASTS OF THE SOUTHERN WILD – filmul lui Benh Zeitlin spune povestea micuței Hushpuppy, interpretată de Quvenzhané Wallis, care locuiește cu tatăl ei (Dwight Henry) pe o insulă amenințată de uragane. Când apele invadează insula distrugând tot, fetița pornește în căutarea mamei ei.

OSCAR 2013. DJANGO UNCHAINED – mult așteptatul film al lui Quentin Tarantino își are rădăcinile în pelicula „Django”, regizată de Sergio Corbucci în anul 1966, și redă lupta unui sclav de culoare (intepretat de Jamie Foxx) pentru eliberarea sa și a soției lui. Din distribuție face parte și Christoph Waltz, care a câștigat deja Globul de Aur la categoria „Cel mai bun actor într-un film secundar” pentru interpetarea din această peliculă. De asemenea, Tarantino a fost răsplătit cu un Glob de Aur pentru scenariu.

OSCAR 2013. LIFE OF PI – regizorul Ang Lee prezintă călătoria epopeică în care tânărul Pi Patel, supraviețuitor al unui naufragiu, se aventurează alături de o hienă, un urangutan, o zebră rănită și un tigru de Bengal. Bazat pe cartea cu același nume lansată de Yann Martel în anul 2001, scenariul construiește imagini spectaculoase pe muzica lui Mychael Danna, premiat cu un Glob de Aur la categoria „Cea mai bună coloană sonoră”.

OSCAR 2013. AMOUR – pelicula regizată de Michael Haneke conturează povestea sensibilă a doi octogenari, profesori de muzică, care, în urma unui accident trec printr-o luptă menită vie dragostea ce-i leagă. „Amour” a câștigat anul trecut trofeul Palme d’Or, iar în 2013 a primit Globul de Aur pentru „Cel mai bun film într-o limbă străină”. De asemenea, Academia de Film și Televiziune Britanică (BAFTA) a recompensat producția cu două trofee la categoriile „Cel mai bun film într-o limbă străină” și „Cea mai bună actriță în rol principal” – Emmanuelle Riva. „Amour” a fost, totodată, marele câștigător al Premiilor Cesar.

Cel mai bun actor – Cea mai bună actriță: Numele pe care se pariază

Regizorii care concurează în acest an pentru un trofeu OSCAR sunt Michael Haneke („Amour), Benh Zeitlin („Beasts of the Souther Wild”), Ang Lee („Life of Pi”), Steven Spielberg („Lincoln”) și David O. Russel („Silver Linings Playbook”).

Pentru premiul OSCAR 2013, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”, se luptă „Amour” (Austria), „Kon-Tiki” (Norvegia), „No” (Chile), „A Royall Affair” (Danemarca) și „War Witch” (Canda).

Mulți critici mizează pe interpretarea lui Daniel Day-Lewis din pelicula „Lincoln” în ceea ce privește premiul OSCAR 2013 pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, însă Denzel Washington („Flight”), Hugh Jackman („Les Miserables”), Bradley Cooper („Silver Linings Playbook”) și Joaquin Phoenix („The Master”) au adunat și ei voturi pozitive.

La categoria „Cea mai bună actriță într-un rol principal” are loc în acest an o premieră: Quvenzhané Wallis a devenit cea mai tânără actriță nominalizată vreodată la OSCAR, după ce interpretarea sa din filmul „Beasts of the Southern Wild” a uimit juriul competiției internaționale. Totodată, fetița în vârstă de 9 ani va concura pentru o statuetă de aur la OSCAR 2013 cu cea mai bătrână actriță nominalizată vreodată – Emmanuelle Riva, pentru rolul din filmul „Amour”, în regia lui Michael Haneke. Șanse de a fi premiate în aceeași categorie, la OSCAR 2013, au și Jennifer Lawrence („Silver Linings Playbook”), Jessica Chastain („Zero Dark Thirty”) și Naomi Watts („The Impossible”).

Nominalizații care nu vor reuși să obțină un trofeu la OSCAR 2013 nu vor fi ignorați nici în acest an, compania de marketing Distinctive Assets urmând să le înmâneze tradiționalele pungi cu cadouri „Everyone Wins at the Oscar Nominee Gift Bag”, în valoare de 45.000 de dolari.

Din arhiva Oscarurilor. Cele mai bune filme din ultimii zece ani

Începând cu anul 2000, peliculele premiate cu un trofeu OSCAR la categoria „Cel mai bun film” au fost: „American Beauty” (Sam Mendes), „Gladiator” (Ridley Scott), „A Beautiful Mind” (Ron Howard), „Chicago” (Rob Marshall), „The Lord of the Rings: The Return of the King” (Peter Jackson), „Million Dollar Baby” (Clint Eastwood), „Crash” (Paul Haggis), „The Departed” (Martin Scorsese), „No Country for Old Men” (Ethan Coen, Joel Coen), „Slumdog Millionaire” (Danny Boyle), „The Hurt Locker” (Kathryn Bigelow), „The King’s Speech” (Tom Hooper) și „The Artist” (Michel Hazanavicius).

URMĂREȘTE OSCAR 2013 pe gândul.info

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică