(P) „Alba Sub Lumini de Oscar” – festivalul de fotografie de la Alba Iulia și-a desemnat câștigătorii. Galerie cu cele mai spectaculoase fotografii

(P) Alba Sub Lumini de Oscar - festivalul de fotografie de la Alba Iulia și-a desemnat câștigătorii. Galerie cu cele mai spectaculoase fotografii
Publicat: 07/08/2014, 10:21
Actualizat: 02/02/2019, 20:51

Între 28 iulie-1 august, aproximativ 100 de fotografi și profesori de fotografie din întreaga țară s-au întâlnit in judetul Aba în căutarea fotografiei impecabile cu momente, peisaje, acțiune și arhitectură.

„Maratonul de blitzuri” a durat 5 zile în care participanții au luat parte la workshop-uri susținute de lectori cu experiență în domeniul fotografiei. Fiecarei zi i-au fost destinate teme diferite: fotografie de produs cu Cătălin Săvulescu, fotografie panoramică și de peisaj cu Marek Czarnecki din Polonia- multiplu câștigător al „British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), fotografia „street & urban” cu Vlad Eftenie- câștigătorul de anul acesta al Sony World Photography , fotografie de acțiune cu Cosmin Someșan, editare de fotografie cu Luca Achim și modalități de iluminare cu lumina continuă cu Cătălin Rudolf.

Programul a cuprins și deplasare de două zile pe Valea Fumoasei din Munții Șureanu, unde cei înscriși au avut ocazia să experimenteze fotografia peisaj. Cele mai frumoase fotografii de la sfârșitul fiecărei zile au fost selectate pentru proiecții în aer liber ce au avut loc în fiecare seară pe esplanada din spatele Porții a III-a a Cetății din Alba Iulia.

Fotografii înscriși la festivalul concurs „Alba sub Lumini de Oscar” (ASLO) au avut ocazia să învețe de la artiști cu experiență și să interacționeze cu Alba Iulia- un oraș încărcat de istorie, cu oamenii din zonă prin prisma fotografiei și a emoției transmise de aceasta.

Festivalul de Fotografie „Alba sub Lumini de Oscar” a fost realizat la inițiativa Asociației „Produs in Alba” și prin contributia semnificativă a Primariei Municipiului Alba Iulia și a Consiliului Judetean Alba.

Claudiu Makkai, reprezentantul asociației „Produs în Alba” motivează această inițiativă ca fiind un proiect de promovare turistică benefic pentru oraș si judet:

„Alba este în acest moment, pentru mulți români, o destinație puțin cunoscută. Pentru cei mai mulți dintre ei semnificațiile se reduc la „Marea Unire” din 1 Decembrie 1918 de la Aba Iulia sau eventual la munții Apuseni. Puțini știu însă cât de ofertant este acest județ. Alba Iulia are o cetate fabuloasă restaurată din temelii, muzee, catedrale, obiective unice în România. Iar Alba înseamnă Apuseni, munții Șureanu, Peștera Scărișoara, Valea Târnavelor, tradiții populare, vinuri excelente, cultura, fără să epuizez măcar o parte a ceea ce turistul poate descoperi. „Alba sub Lumini de Oscar” are un scop declarat: vino să descoperi Alba! Am reușit o premieră- suntem primul județ din România care strânge aproape 100 de fotografi și profesori de fotografie care să construiască și să comunice un singur lucru: Veniți la Alba Iulia și în Alba pentru că aveti ce vedea” !

Deși uniți prin aceeași pasiune, participanții au fost și cei mai aprigi competitori. Cele mai frumoase imagini au fost premiate. Fondul total al premiilor s-a ridicat la 8500 euro, cel mai mare din România pentru un astfel de concurs. Premiul I este în valoare de 2000 de euro, premiul II – 1500 euro, premiul III -1000 euro. Au fost acordate totodată 10 mențiuni a câte 400 euro fiecare, trei dintre acestea fiind acordate în urma unui concurs pe Facebook.

Juriul, format exclusiv din lectorii festivalului: Marek Czarnecki, Vlad Eftenie, Catalin Savulescu, Cosmin Somesan, Luca Achim si Catalin Rudolf a stabilit clasamentul câștigătorilor in urma punctarii fiecarei faze a competiției:

Premiul I: Opriscan Romulus Ioan
Premiul al II-lea: Bregar Andrei Viorel
Premiul al III-lea: Iancu Andrei Dan

Mențiuni:

Ciortea Mădălin
Olteanu Lucian
Oprea Radu Cosmin
Popa Teodora Natalia
Tudosa Andrada Cezara
Chirila Monica Emilia
Emerich Catalin
Zamfir Maria Teodora
Neamciuc Flavius Lucian
Ghinitoiu Laurian

Romulus Ioan Oprișcan, câștigătorul premiului I, este din Alba Iulia și chiar dacă este prima dată când participă la un concurs de fotografie. El marturisește că participarea la ASLO i-a oferit „o altă dimensiune a fotografiei”.

„A fost o revelație pentru mine seminarul cu Vlad Eftenie, care a reușit să îmi dea lumea peste cap. Am avut multe de învățat de la toți lectorii și recomand tuturor să nu rateze pe viitor Festivalul ASLO, care este ocazia perfectă să înveți lucruri noi, să îți faci prieteni și să te dezvolți personal”

Vezi galeria foto

Stocul de mii de fotografii realizate de participanții la ASLO va putea fi folosit de organizatori pentru promovarea județului Alba și a Cetații din Alba Iulia ca destinatii turistice.

Despre ASLO

Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” este organizat deAsociația „Produs în Alba”, New Ad Zone, Primăria Municipiului Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Proiectul CITYLOGO, finanțat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte orașe europene (http://urbact.eu/fr/projects/metropolitan-governance/citylogo/homepage/),susține evenimentul Alba sub lumini de Oscar, organizat în premieră în Alba Iulia. Acesta reprezintă una din acțiunile propuse de către Grupul Local de Sprijin al proiectului,din care fac parte mai mulți factori interesați locali, printre care și un fotograf și un blogger. Printre obiectivele proiectului se numără și creșterea vizibilității orașului Alba Iulia la nivel național și internațional ca destinație atractivă pentru turiști și investitori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”