Particula INVIZIBILĂ care lovește oamenii o dată pe minut și ar putea provoca MUTAȚII. STUDIU

Redactor:
Mihai Schiau
Particula INVIZIBILĂ care lovește oamenii o dată pe minut și ar putea provoca MUTAȚII. STUDIU
Deși materia întunecată este una dintre cele mai puțin cunoscute substanțe din Univers, ne lovim de ea în fiecare minut, la propriu, scrie National Geographic.

Deși materia întunecată este una dintre cele mai puțin cunoscute substanțe din Univers, ne lovim de ea în fiecare minut, la propriu, scrie National Geographic. Un studiu al cercetătorilor americani și suedezi arată că, în medie, fiecare om este lovit o dată pe minut de o particulă de materie întunecată (WIMP).

Materia întunecată este o substanță invizibilă, despre care oamenii de știință cred că există pentru că au observat efectele gravitaționale ale acesteia asupra galaxiilor. Cercetătorii estimează că această reprezintă 80% din totalul materiei din Univers.

Cercetătorii din Michigan consideră că particulele ipotetice WIMP ar intra mult mai des în coliziune cu alte particule decât se credea în prezent. „Înainte, credeam că oamenii pot fi atinși de o particulă de materie întunecată o dată în viață. Acum, se pare că frecvența este o dată pe minut”, a declarat prof. Katherine Freese, de la Universitatea din Michigan.

De altfel, particulele de materie întunecată și-au primit numele tocmai fiindcă oamenii de știință considerau că ele nu interacționează prea des. WIMP vine de la Weakly Interacting Massive Particles, care înseamnă particule mari, slab interactive.

Particulele de materie întunecată ar putea provoca mutații în genomul uman

Conform specialiștilor, particulele WIMP s-au format imediat după Big Bang. La început, când două particule de materie întunecată se loveau între ele, se anihilau reciproc și degajau energie. În timp, particulele s-au îndepărtat atât de mult unele de altele încât au început să nu se mai ciocnească, scrie National Geographic.

Noul studiu sugerează că, în prezent, miliarde de particule WIMP ar pluti chiar prin atmosfera Pământului, lovindu-se de locuitorii și obiectele de pe planeta noastră.

Conform calculelor oamenilor de știință americani și suedezi, moleculele cu care particulele WIMP interacționează cel mai des sunt oxigenul și hidrogenul. Cum oamenii sunt creați în mare parte din apă, este foarte probabil ca oamenii să fie loviți des de particule de materie întunecată, au conchis cercetătorii.

Oamenii de știință spun că aceste ciocniri nu sunt periculoase, deoarece particulele WIMP și cele din corpul uman nu reacționează când se izbesc. Mult mai grav ar fi, însă, ca două particule WIMP să se lovească între ele, în interiorul corpului uman, scrie National Geographic. Acest lucru ar determina mutații în genomul uman, însă, din fericire, șansele să se întâmple așa ceva sunt mici, conchide Freese.

Inchide