PE vrea reglementarea țigărilor electronice ca produse medicale sau din tutun și interzicerea pachetelor cu mai puțin de 20 de țigări

PE vrea reglementarea țigărilor electronice ca produse medicale sau din tutun și interzicerea pachetelor cu mai puțin de 20 de țigări
Publicat: 26/02/2014, 18:02
Actualizat: 28/09/2018, 00:03

Deputații europeni au adoptat, miercuri, propunerea de actualizare a Directivei UE privind tutunul, prin care se cere, printre altele, ca țigările electronice să fie reglementate fie ca produse medicale, dacă promovează abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun.

Astfel, la propunerea deputaților europeni, țigările electronice vor fi reglementate fie ca produse medicale, dacă sunt prezentate ca un ajutor la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun, dar în acest caz concentrația lor de nicotină nu trebuie să depășească 20 mg/ml, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Parlamentul European (PE).

Prin același demers, deputații europeni cer ca 65 la sută din suprafața tuturor pachetelor de țigări să fie acoperită de imagini avertizante, pentru ca acest tip de produse să fie cât mai neatractive pentru tineri.

PE precizează că legislația actuală cere ca avertismentele de sănătate să acopere cel puțin 30 la sută din fața pachetului și 40 la sută din revers, iar textul propus va crește această suprafață la 65 la sută, pe fiecare parte, și vor cere care aceste avertismente să fie vizuale, pentru că acest lucru nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de față.

De asemenea, pachetele cu mai puțin de 20 de țigări, care sunt mai ieftine și de aceea mai accesibile copiilor, vor fi interzise în puținele state unde mai sunt permise pe piață, conform aceluiași set de propuneri.

„Țigările electronice cu cartuș care se poate reumple vor fi permise. Țigările electronice trebuie să fie protejate de copii și să aibă avertismente de sănătate. Restricțiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica și lor”, se mai arată în comunicat.

Prin textul adoptat miercuri se interzic aromele în țigări și în tutun, care ar putea face produsele mai atractive, prin crearea unei „arome caracteristice”, iar mentolul va fi interzis din 2020.

„Aromele vor fi acceptate pentru pipe”, se precizează în comunicat.

Unii aditivi în mod special dăunători sănătății vor fi interziși, iar autoritățile de reglementare au puteri noi de a cere industriei de tutun să efectueze alte studii privind o „listă de priorități” pentru aditivi care să fie elaborată printr-un act delegat. Aditivii esențiali pentru producerea țigărilor, cum este zahărul, vor fi autorizați, mai precizează PE.

„Acesta este punctul culminant al unor ani de muncă împotriva unui lobby intens al industriei tutunului și a grupurilor lor de avangardă. Aceste noi măsuri sunt un pas mare înainte pentru controlul tutunului și vor contribui la prevenirea apariției unei noi generații de fumători. Știm că cei care încep să fumeze nu sunt adulții, ci copiii, majoritatea fiind mai mici de 18 ani”, a spus raportorul Linda McAvan.

Textul va fi adoptat de Consiliul de Miniștri în 14 martie, iar statele membre vor fi obligate să aplice prevederile privind produsele de tutun în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a directivei actualizate.

PE subliniază că, la 12 ani după intrarea în vigoare a directivei actuale, fumatul rămâne cauza principală a deceselor din UE, care ar putea fi prevenită.

Aproximativ 700 000 de oameni mor din această cauză în fiecare an. Măsurile luate pentru a descuraja fumatul au contribuit la reducerea procentului de fumători în UE 15 de la 40 la sută în 2002 la 28 la sută în 2012, în UE 27.

Compania de tutun Japan Tobacco International (JTI) consideră că directiva care interzice, printre altele, țigările mentolate și impune pictograme mai mari pe pachete, votată miercuri de Parlamentul European, nu va aduce niciun beneficiu sănătății publice, dar va determina pierderi la bugetele statelor membre UE.

„Interzicerea ingredientelor, cum ar fi mentolul, nu va avea ca rezultat o scădere a incidenței fumatului, în schimb va acorda contrabandiștilor o ocazie în plus să creeze o piață neagră paralelă, furnizând produse nereglementate, din țările vecine, nemembre UE”, susține, printre altele, JTI, unul dintre cei trei mari producători de țigări din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?