Pericolul ascuns din gustosul șorici

Pericolul ascuns din gustosul șorici
Publicat: 23/12/2016, 22:57

Odată cu euforia Sărbătorilor, uităm, însă, de riscurile la care ne expunem mai ales în situația în care carnea și celelalte produse pe care le consumăm provin din surse neautorizate. Cea mai frecventă boală în această perioadă, cauzată de consumul produselor din carne de porc este trichineloza.

Această boală este cauzată de un vierme care se ascunde în carnea de porc, mistreț sau urs, Trichinella spiralis. Această larvă poate fi îndepărtată numai în urma perparării cărnii la temperaturi de minimum 70 de grade Celsius.

Carnea mai poate ascunde și alte bacterii. Salmonella, E.coli, Listeria monocytogenes sau stafilococul auriu pot fi și ele găsite în produsele de proveniență animală și pot influența în mod negativ starea noastră de sănătate.

O influență majoră asupra siguranței cărnii o are și modul în care este sacrificat porcul. Tăierea trebuie făcută în condiții de maximă igienă, iar carnea nu trebuie lăsată prea la căldură, pentru că acest lucru conduce la înmulțirea bacteriilor. Dacă nu este gătită imediat, carnea trebuie ținută la rece.

Pârlitul porcului este, totodată, un proces foarte important. Șoriciul ne poate cauza boli neașteptate, în cazul în care nu este pregătit în condiții ideale. Părul care rămâne nepârlit poate cauza boli grave, precum hepatita A și E. Virușii hepatici se pot dezvolta pe șorici, pe lângă firele de păr nearse. Atenția trebuie să fie cu atât mai mare cu cât șoriciul este preferatul copiilor, iar aceștia sunt mai predispuși la contactarea acestor tipuri de hepatită decât adulții.