„Perla Ardealului”, scoasă la vânzare pentru 1,8 milioane de euro

Perla Ardealului, scoasă la vânzare pentru 1,8 milioane de euro

„Perla Ardealului”, așa cum a fost denumită stațiunea turistică din comuna hunedoreană Vața de Jos, este nefuncțională de circa 10 ani, deși timp de doi ani a existat un contract de comodat încheiat între proprietar și Ministerul Apărării Naționale, condus la acel moment de Gabriel Oprea. În ultimii ani, au existat mai multe încercări de vânzare a complexului turistic.

Potrivit anunțului actual de vânzare, spațiul turistic și sportiv de la Vața de Jos este scos la vânzare prin metoda licitației cu ofertă în plic închis, prețul cerut de proprietarul Telekom fiind de 1.831.823 euro.

Din pachetul scos la vânzare de proprietarul complexului turistic Vața Băi fac parte trei hoteluri de 3 și 4 stele și chiar mai multe restaurante.

„Stațiunea balneo-climaterică permanentă Vața Băi se află pe Valea Crișului Alb, într-o zonă pitorească, înconjurată de păduri. Atracția principală a zonei o reprezintă apele termale, decorul feeric, bogățiile naturale și frumusețea meleagurilor. Apele termale sunt valorificate în cadrul Centrului de Sănătate, care se găsește în interiorul complexului Vața Băi. Romtelecom deține cele trei surse de izvoare termale. F1 – sursa aflată în exploatare, F2 – sursa de rezervă, F3 – sursa aflată în conservare”, se arată în descrierea făcută de proprietarul complexului turistic de la Vața Băi.

Complexul turistic de la Vața Băi a trecut de la Oficiul Județean pentru Turism la Romtelecom (actualul Telekom), pentru ca în 2008 să fie preluat de Ministerul Apărării Naționale, condus la acea vreme de generalul Gabriel Oprea. La Vața ar fi trebuit să fie amenajat un centru de tratament și recuperare pentru soldații români ce au luptat în teatrele de operațiuni. Totul s-a întâmplat în baza unui contract de comodat, ministerul urmând a achita o chirie anuală de circa 300.000 euro. În anul 2010 însă, invocând criza financiară, ministerul a renunțat la baza de la Vața Băi.

„Centrul de sănătate din subordinea Ministerului Apărării Naționale, înființat prin Hotărârea Guvernului nr. 1509/2008, nu dispune de spații de cazare și tratament proprii, activitatea acestuia desfășurându-se în imobile aparținând S.C. Romtelecom S.A.. Folosința acestor imobile a fost dobândită printr-un contract de comodat încheiat cu respectiva societate care urmează să își înceteze efectele la data de 30.04.2010. Refacerea și recuperarea capacității de luptă a personalului, din subordinea Ministerului Apărării Naționale urmează să se desfășoare sub auspiciile constrângerilor bugetare din acest an, impuse instituției militare, ceea ce nu favorizează o perspectivă viabilă continuării activității în condiții de minimă eficiența economico-financiară. Recuperarea capacității de muncă a personalului, în mod special a celui participant la misiuni în teatrele de operații în afara teritoriului statului român, va fi asigurată prin celelalte facilități de care dispune Ministerul Apărării Naționale”, se arată în nota de fundamentare Hotărârea Guvernului nr. 431 /2010 privind desființarea Centrului de sănătate din subordinea Ministerului Apărării Naționale.

Primarul comunei hunedorene Vața de Jos, Milu Folescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că sunt ani buni de când la complex nu mai funcționează nimic.

„În 2005 a fost închis. Acum e scos la vânzare. Clădirile sunt puțin degradate, ar avea nevoie de mici reparații, nu s-a mai făcut nimic din 2005 când a fost închis, dar ar putea fi funcționale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Vața de Jos, Milu Folescu.

Firma care a devenit, încă de la începutul anilor 1990 proprietarul complexului turistic construit de statul român, a concesionat și de la Primăria Vața niște terenuri. Astfel, taxele și impozitele locale pe care societatea le datorează anual administrației locale ajung la aproape 500.000 lei.

„Proprietarul nu are nicio datorie, este cu taxele și impozitele la zi, mereu plătite la timp. Acum valoarea taxelor este undeva la 6 miliarde de lei vechi anual. Scade. Proprietarul face evaluări, când au scos prima dată complexul la vânzare a cerut peste două milioane de euro, iar acum valoarea a ajuns la 1,8 milioane de euro”, a completat primarul Milu Folescu.

Închiderea complexului balneo-climateric a însemnat și declinul economic al comunei hunedorene, iar redeschiderea acestuia ar conduce la o creștere atât a veniturilor încasate, dar și la crearea de locuri de muncă.

„Funcționarea complexului ar însemna o gură de oxigen pentru comuna noastră. Ar însemna venituri mai mari la bugetul local, ar însemna reînvierea comunei, ar însemna locuri de muncă, dezvoltarea turismului”, a mai spus edilul hunedorean.

Sursa citată a mai precizat că un investitor irlandez ar vrea să cumpere complexul turistic, însă discuțiile vor fi reluate după alegerile locale.

Scoaterea din circuit a complexului l-a determinat pe un senator hunedorean să inițieze chiar și o petiție pentru salvarea Vața Băi.

Așezarea hunedoreană este atestată documentar în prima jumătate a secolului al XV-lea, când domeniul a fost dăruit despotului sârb Gheorghe Brancovici, pentru ajutorul oferit regatului maghiar în luptele purtate împotriva turcilor, după cum reiese chiar din prezentarea făcută de proprietar.

Unul din oaspeții de seamă care a vizitat adesea băile de la Vața pentru a se trata a fost Regele Carol al II-lea, iar drumul pe care venea și-a păstrat denumirea de Drumul Regelui.

Apele termale din stațiunea hunedoreană pot trata, potrivit aceluiași proprietar, afecțiuni reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, neurologice cronice periferice, sechele musculo – articulare posttraumatice și metabolice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun