Planul lui Donald Trump pentru Stația Spațială Internațională scandalizează comunitatea științifică. „Ar fi o greșeală, ar amenința supremația SUA”

Planul lui Donald Trump pentru Stația Spațială Internațională scandalizează comunitatea științifică. „Ar fi o greșeală, ar amenința supremația SUA
Publicat: 12/02/2018, 13:45

Casa Albă vrea să sisteze finanțarea pentru stația spațială după anul 2024, indică documentele NASA citate de Washington Post și Daily Mail și lucrează la un plan de tranziție, pentru a preda SSI către o entitate privată.

„Decizia de a nu mai finanța SSI în 2025 nu implică și renunțarea la activitățile stației – este posibil ca industria să continue să folosească diverse componente ale SSI, ca parte integrantă a unei viitoare platforme comerciale”, relevă documentele respective.

„NASA va extinde parteneriatele internaționale și comerciale în următorii șapte ani, pentru a asigura accesul continuu al oamenilor și prezența pe orbita Pământului”, precizează documentele.

Casa Albă va prezenta luni o cerere de buget, alocând 150 milioane dolari pentru anul fiscal 2019, în scopul operării SSI. Proiectul va fi finanțat pentru a asigura dezvoltarea și maturizarea entităților comerciale, în contextul succesorilor Stației Spațiale Internaționale.

Potrivit lui Andrew Rush, CEO Made in Space, „SSI nu a fost construită pentru profit, ci pentru explorarea spațiului”. La rândul său, senatorul republican Ted Cruz a sfătuit Casa Albă să renunțe la acest plan. „Este cel mai stupid lucru pe care îl poți face, după ce ai investit miliarde de dolari în așa ceva, mai ales că există în continuare un potențal serios de utilizare”, a spus Cruz.

Aproximativ 100 miliarde dolari din banii contribuabililor americani au fost investite în construirea și coordonarea SSI. Mai mult, Boeing gestionează deja SSI în numele guvernului american, primind anual 3-4 miliarde de dolari pentru efortul său.

Luna trecută, managerul programului spațial al Boeing, Mark Mulqueen, a vorbit despre planurile NASA. „Renunțarea la SSI ar fi o greșeală, ar amenința supremația SUA și ar compromite piața comercială. De asemenea, ar avea de suferit comunitatea științifică”, a spus Mulqueen.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult