Pleșu îi reproșează lui Beligan că își leagă numele „de un caraghios” susținându-l pe Ponta . Răspunsul colegilor de breaslă ai actorului

Pleșu îi reproșează lui Beligan că își leagă numele de un caraghios susținându-l pe Ponta . Răspunsul colegilor de breaslă ai actorului
Publicat: 23/09/2014, 17:29

Totul a început sâmbătă, când, în timpul evenimentului de lansarea a candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale, a fost proiectat un mesaj video din partea lui Radu Beligan. Actorul și-a exprimat astfel susținerea premierului în cursa pentru Cotroceni: „Țara are nevoie de un președinte tânăr, energic. Cred în tineri, sunt capitalul nostru cel mai de preț. Trebuie să ne folosim de accest capital”, a afirmat Beligan.

Luni, Andrei Pleșu i-a răspuns artistului printr-o scrisoare publicată pe adevărul.ro, în care îi atrăgea atenția că a preferat să fie „mai curând pe scena ștabilor, decât pe aceea a colegilor” de breaslă.

„Stimate maestre, Eram încă un fraged licean, când vă admiram pentru talentul dumneavoastră. Simțeam că nu era vorba de o simplă înzestrare, de un dar al naturii, ci și de inteligență, cultură, subtilitate. Mai târziu, când am avut plăcerea să vă întâlnesc, toate presupunerile și așteptările mele au fost confirmate”, și-a început Pleșu scrisoarea.

„(…) Simpatia mea pentru dumneavoastră m-a ajutat, adesea, să trec cu vederea numeroasele pagini omagiale, dedicate unui șef de stat care, în opinia majorității românilor (care, de altfel, l-au și evacuat), nu le merita. Ceea ce mă frapa, totuși, era «îndemânarea» cu care le scriați. (…) Cu astfel de «alese și înflăcărate» omagii, era inevitabil să deveniți un «oficial», membru al Comitetului Central și deputat al Marii Adunări Naționale. Îmi spuneam, totuși, că așa erau vremurile, că acesta era prețul pe care trebuia să-l plătiți, pentru a susține eficient instituția teatrului românesc”, a continuat Andrei Pleșu.

Pleșu: „Vă investiți imaginea într-o jalnică operațiune de propagandă

Mai departe, scriitorul a amintit de un eveniment petrecut în anul 1990, când se el era ministru al Culturii și când mai mulți actori ai Teatrului Național au cerut demiterea lui Beligan din funcția de director al instituției amintite.

„Din câte știu, ați primit, totuși, prost «lovitura». Afecțiunea mea pentru dumneavoastră a continuat să prevaleze însă, cum probabil ați observat de-a lungul celor câtorva întâlniri pe care le-am avut ulterior”, a scris Pleșu. „Din păcate, întregul eșafodaj, cu greu întreținut, al admirației mele s-a fisurat deunăzi, în urma unui «incident» în aparență minor. Ați simțit nevoia, la vârsta dvs., la statura dvs., să vă legați numele de un caraghios. Spectrul «stadionului» de tip coreean a reapărut în biografia dvs. într-un moment în care nimic nu-l mai poate justifica. Asta înseamnă că m-am înșelat. Că, înainte de 1989, nu ați negociat util, sacrificându-vă de dragul teatrului, ci că ceva inexplicabil vă atrăgea în sfera puterii, oricât de pătată era ea. Ca și acum. Puterea talentului dvs., puterea minții dvs. nu vă satisfăceau. Ca și acum, voiați să fiți în preajma celeilalte puteri, oricât e ea de trecătoare prin comparație cu puterea prestigiului dvs. profesional. Voiați, ca și acum, să fiți mai curând pe scena ștabilor, decât pe aceea a colegilor dvs.”, a continuat el.

FOTO: Mediafax Foto (Mircea Roșca)

„Evident aveți dreptul să susțineți și să alegeți pe cine vreți. Dacă se poate, cu argumente mai rezonabile. (Da, ne plac «tinerii energici». Dar nu votăm categorii, ci oameni). Pe de altă parte, dvs. nu vă exercitați, pur și simplu, dreptul la opinie, ci vă investiți imaginea într-o jalnică operațiune de propagandă, într-un exercițiu manipulatoriu de un gust îndoielnic. (…) Pot doar să fiu trist, infinit de trist, că înțelegeți să ieșiți din scenă cu o replică atât de trivială, atât de mărunt devotată conjuncturilor. Calibrul dvs. merita un amurg mai nobil”, a conchis Andrei Pleșu.

Reacția artiștilor: Andrei Pleșu „denigrat” și „terfelit” imaginea lui Radu Beligan

La scurt timp de la publicarea acestei scrisori, Uniunea Nationala a Artiștilor din Romania – UNART a transmis un comunicat ce prezenta o nouă scrisoare, de data acesta semnată de Florina Cercel, Adela Mărculescu, Marin Moraru, Costel Constantin, Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Daminescu și Florin Apostol. Documentul, adresat deopotrivă lui Andrei Pleșu și „cetățenilor României care iubesc democrația”, s-a dorit a fi „un semnal de alarmă în fața radicalismului, a intoleranței și a urii care se manifestă în societatea românească”.

„Maestrul Beligan merită respectul dumneavoastră și al nostru, nu atacuri politice josnice”, se arată în primele rânduri ale scrisorii.

„Acest mesaj nu se referă neaparat la persoane, ci la valori. Acest mesaj reprezintă un semnal de alarmă în fața radicalismului, a intoleranței și a urii care se manifestă în societatea românească. (…) Suntem profund îngrijorați în același timp de atacul nedrept pe care domnul Andrei Pleșu l-a lansat la adresa Maestrului Radu Beligan, doar pentru că marele nostru actor a îndrăznit să aibă și să exprime public o opinie și o opțiune politică diferită de cea a domnului Pleșu. Considerăm că trăim într-o societate democratică în care libertatea de exprimare este garantată și că nimeni nu trebuie pus la zid doar pentru că își exprimă punctele de vedere”, mai spun artiștii.

Semnatarii au arătat că, deși apreciază „autoritatea epistemică în calitate de scriitor, de estetician și de istoric al artei” a lui Andrei Pleșu, acesta a „denigrat” și „terfelit” imaginea actorului Radu Beligan.

FOTO: Mediafax Foto (Radu Nema)

„(…) Considerăm că este fundamental greșit pentru sănătatea spațiului public românesc să acționați prin intermediul cuvintelor, conform dictonului «cine nu este cu noi, este împotriva noastră». (…) Vă respectăm parti-pris-ul politic evident al ultimilor 10 ani, vă acceptăm opiniile expuse în calitate de intelectual, adică de personalitate care se implică în treburile publice. Dar, atunci când cineva nu este de acord cu o opinie, nu trebuie sa arunce cu pietre, să denigreze și să terfelească imaginea și munca depusă de o viață întreagă. Cariera de excepție a maestrului Beligan nu merită în nici un caz astfel de atacuri, pe care le așteptam parcă mai mult din partea unor partizani politici obtuzi și nu din partea unui autor respectat ca dumneavostră”, au mai arătat artiștii.

„Vă rugăm să acceptați acest minim comportament democratic și să vă cereți scuze față de Maestrul Radu Beligan. Domnia sa are dreptul, ca și dumneavoastră și ca orice cetățean al acestei țări, să se exprime public fără teama că cei care gândesc altfel ar putea reacționa violent”, au adăugat ei în cele din urmă.

În plus, scrisoarea conține și un post scriptum în care actorii precizează că în ceea ce privește schimbarea conducerii TNB după Revoluția din 1989 , lucrurile au stat diferit de felul în care Andrei Pleșu le-a prezentat.

„Vrem să vă reamintim, domnule Andrei Pleșu că, noi, artiștii Teatrului Național București în anul 1990 nu v-am cerut schimbarea directorului TNB, domnul Radu Beligan, așa cum afirmați, ci, v-am adresat solicitarea de a numi un director la prima scenă a țării la 3 luni de la vacantarea postului, după ce Mesterul Radu Beligan părăsise conducerea TNB din motive personale, iar Teatrul Național București nu avea conducere. Aceasta este realitatea faptică pe care dorim să o subliniem și să o facem cunoscută opiniei publice„, au scris artiștii în cele din urmă.

Ponta: „Vă cer iertare pentru tot ce trebuie să îndurați astăzi”

Premierul Victor Ponta a venit și el în apărarea lui Radu Beligan. Premierul a publicat pe pagina lui de Facebook un mesaj în care i-a cerut iertare actorului pentru că este nevoit să „îndure” acestă situație.

„Maestrului Radu Beligan: Am primit ca un dar uimitor vestea că mă susțineți. Dar acum citesc și nu-mi vine să cred ce cuvinte vă sunt adresate public de către oameni care sunt datori să vă respecte”, a scris Ponta.

„Vă cer iertare pentru tot ce trebuie să îndurați astăzi. Vă cer iertare și din partea celor care și-au mai găsit o țintă fiindcă nu pot trăi altfel decât încercând să doboare valori. Ura și dezbinarea sunt bolile de care România să se vindece (…) Maestre, vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Și știu că nu e nevoie să vă asigur eu de dragostea pe care v-o purtăm noi toți – publicul căruia i-ați dăruit atât de mult. O simțiți în jurul dumneavoastră, acoperind vocile stridente ale câtorva care nu știu altceva decât să urască”, a adăugat primul ministru pe rețeaua de socializare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte