Poezii de Nina Cassian și Doina Ioanid, într-un top internațional al celor mai frumoase 50 de poeme

Poezii de Nina Cassian și Doina Ioanid, într-un top internațional al celor mai frumoase 50 de poeme
Publicat: 03/07/2014, 19:27
Actualizat: 29/07/2014, 18:34

Specialiștii în poezie de la Southbank Centre din Londra au selectat din opere scrise în ultimii 50 de ani și nu s-au mai concentrat în realizarea acestui clasament pe opțiunile tradiționale, precum creațiile poetei engleze Barrett Browning și cele ale lui William Shakespeare, considerat cel mai mare scriitor al literaturii engleze.

Scriitorii din acest top au fost aleși din 30 de țări, de la Sfânta Lucia până la Kurdistanul irakian, iar în lista celor mai frumoase poeme a fost inclusă și România, grație poetelor Nina Cassian și Doina Ioanid.

Astfel, „The Yellow Dog/ Câinele galben”, de Doina Ioanid, și „Lady of Miracles/ Donna miraculata”, de Nina Cassian, se numără printre cele mai frumoase 50 de poezii de dragoste din ultimii 50 de ani.

Versiunea în limba engleză a poemului Doinei Ioanid, „The Yellow Dog” (în traducerea lui Florin Bican), este următoarea: „Heart in hand I’ve been walking all over the city, treading the first snow of the year under my feet. And my heart, sprinkled with wine and with vinegar, went on rotting away to the beat of my years – all thirty and seven of them – while the magpies assembled on the drummer-boy’s shoulder. Bones alone couldn’t save me. Nor could your name, Argentina, you, Land of Promise. Only a big yellow dog had mercy on me – humbly walked up to me and ate up my heart, taking his time. Then he left, moving away towards the horizon like an enormous sun flower”.

În limba română, poemul „Câinele galben” a apărut în volumul „Ritmuri de îmblînzit aricioaica” (Editura Cartea Românească, București, 2010), după cum a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Doina Ioanid.

„Câinele galben”: „Cu inima în mînă, am mers prin oraș, pășind pe prima zăpadă din anul ăsta. Și inima mea, stropită cu vin și oțet, continua să putrezească în ritmul celor 37 de ani, în timp ce coțofenele se adunau pe umărul toboșarului. Oasele singure nu mă puteau salva. Nici numele tău, Argentina, pămînt al făgăduinței. Numai un cîine mare și galben s-a îndurat de mine, a venit spășit și mi-a mîncat inima, fără grabă. Apoi a plecat, s-a îndepărtat spre orizont ca o imensă floarea-soarelui”.

Pe de altă parte, versiunea în limba engleză a poeziei „Lady of Miracles” de Nina Cassian (cu o traducere semnată de Laura Schiff) este următoarea: „Since you walked out on me/ I”m getting lovelier by the hour./ I glow like a corpse in the dark. / No one sees how round and sharp / my eyes have grown / how my carcass looks like a glass urn, / how I hold up things in the rags of my hands, / the way I can stand though crippled by lust. / No, there”s just your cruelty circling / my head like a bright rotting halo”.

În limba română, poezia Ninei Cassian a apărut cu titlul „Donna miraculata”, în volumul „Ambitus”, publicat în anul 1969, la Editura pentru Literatură, după cum a declarat joi, pentru MEDIAFAX, poetul Florin Iaru.

„Donna miraculata”: „De când m-ai părăsit mă fac tot mai frumoasă / ca hoitul luminând în întuneric. / Nu mi se mai observă fragila mea carcasă, / nici ochiul devenit mai fix și sferic, // nici zdreanța mâinilor pe obiecte, / nici mersul, inutil desfigurat de jind, / – ci doar cruzimea ta pe tâmplele-mi perfecte, / ca nimbul putregaiului sclipind”.

Echipa de la Southbank Centre din Londra a lucrat la clasament în ultimul an, considerând acest top „o adevărată selecție internațională și diversă din punct de vedere stilistic” a celor mai bune 50 de poeme din ultimii 50 de ani.

În clasament sunt incluși și scriitori tineri, precum poeta Warsan Shire, dar și autori consacrați, precum Chinua Achebe și Ted Hughes.

„A fost greu să fim constrânși noi înșine la (a alege, n.r.) doar 50 de poeme, dar consider că am venit cu o ofertă minunat de bogată și variată a unora dintre cele mai frumoase poezii de dragoste din lume”, a declarat scriitorul James Runcie, care a făcut parte din echipa de selecție, fiind citat de publicația britanică The Guardian.

Poeziile vor fi citite pe 20 iulie, la Londra, la ceea ce specialiștii de la Southbank Centre se așteaptă a fi „un eveniment fără precedent”. În cadrul manifestării, 50 de persoane, de la actori la poeți, vor recita câte un poem din acest top.

Evenimentul face parte din Festivalul Dragostei (Festival of Love), dar și din Festivalul Internațional al Poeziei (Poetry International festival), acesta din urmă fiind înființat de Ted Hughes, în 1967.

Nina Cassian (Renée Annie Cassian) s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galați, și a fost poetă, eseistă și traducătoare.

Considerată a fi una din marile seducătoare ale literaturii române, Nina Cassian a fost „muza lui Ion Barbu”, fiind iubită și de alți scriitori celebri, între care Marin Preda. Nina Cassian a decedat pe 15 aprilie 2014, la New York, la vârsta de 89 de ani.

În 1969, Cassian a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România.

În 1985, Nina Cassian a fost invitată în Statele Unite ale Americii ca „visiting professor”, în cadrul unei burse Soros, pentru a susține un curs la New York University. După numai o lună, ea a aflat de arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiați. Gheorghe Ursu, care a fost arestat de Securitate, ținea un jurnal ce conținea câteva poezii scrise de Nina Cassian, în care aceasta satiriza regimul comunist. Securitatea a considerat aceste poeme ca fiind „subversive”. Aflând toate acestea, scriitoarea a luat hotărârea de a rămâne în SUA. Imediat, apartamentul său din România a fost confiscat, iar cărțile i-au fost interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului Ceaușescu.

În Marea Britanie i-a apărut volumul de versuri „Call Yourself Alive”, iar, în Statele Unite, „Life Sentence”, traduceri reușite ale volumelor din țară, precum și volumele inedite „Take My Word for It!”, „Blue Apple” și „Lady of Miracles”, care s-au bucurat de succes.

În noiembrie 2008, poeta a revenit în România pentru a-și lansa volumele „Confidențe fictive” – proză și „Spectacol în aer liber”- antologie de poezie. De asemenea, în mai 2010, scriitoarea Nina Cassian și-a lansat la București cartea pentru copii „Povestea a doi pui de tigru numiți Ninigra și Aligru și alte poezii”.

Pe de altă parte, Doina Ioanid s-a născut pe 24 decembrie 1968, în București. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în 1995 și cursurile de Master (Studii Culturale Franceze) la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a aceleiași universități, în 1998.

A debutat cu un volum de poeme în proză, „Duduca de marțipan”, în anul 2000, după care au urmat volumele „E vremea să porți cercei” (2001), „Cartea burților și a singurătății” (2003), „Poeme de trecere” (2005) și „Ritmuri de îmblînzit aricioaica” (2010), conform site-ului poetryinternationalweb.net.

Dorina Calin,Diana Parvulescu, [email protected],[email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?