Politica, rasismul și muzica domină nominalizările la GLOBURILE DE AUR 2019

Politica, rasismul și muzica domină nominalizările la GLOBURILE DE AUR 2019
Publicat: 04/01/2019, 20:38
Actualizat: 25/03/2019, 20:38

Comedia neagră „Vice”, de Adam McKay, o abordare extrem de critică a ascensiunii la putere a fostului vicepreședinte american Dick Cheney, pare favorită, cu șase nominalizări. Este secondată, cu câte cinci nominalizări, de remake-ul „A Star is Born”, de Bradley Cooper, cu Lady Gaga, comedia istorică britanică „The Favourite” și un „road trip” din 1960, a cărui acțiune are loc într-o Americă segregată, „Green Book”.

Mai mulți favoriți ai criticii și publicului, precum thrillerul „Widows„, au fost lăsați pe dinafară, în timp ce lungmetrajul despre aselenizare „First Man” a primit doar două nominalizări, dar nu în categoria dedicată celui mai bun film dramă.

Adam McKay și-a descris filmul drept „o uimitoare portretizare a puterii”. „Am încercat să prezentăm vremurile actuale, care pot fi cam dramatice și cam absurde și cam tragice în același timp”, a mai explicat regizorul pentru Reuters. În afară de nominalizarea la Globul de Aur pentru cea mai bună dramă, „Vice” a mai fost selectat în categoriile dedicate actorilor, pentru interpretările lui Christian Bale (în rolul lui Dick Cheney), Amy Adams (Lynne Cheney) și Sam Rockwell (ca fostul președinte american George W. Bush).

Lista filmelor nominalizate anul acesta la premiile decernate de Asociația presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) include și două pelicule despre rasism – „If Beale Street Could Talk”, de Barry Jenkins (care a regizat și „Moonlight”, premiat cu Oscar în 2017) și „BlacKkKlansman”, de Spike Lee.

Și pelicula cu supereroi de culoare „Black Panther” (regia: Ryan Coogler) a primit o nominalizare, pentru cel mai bun film dramă.

Viggo Mortensen, Starul filmului „Green Book„, nominalizat alături de colegul său de distribuție Mahershala Ali, spune despre producția Universal Pictures că cere publicului „să gândească profund la trecutul și prezentul societății”.

Crazy Rich Asians„, de John Chu, primul mare film produs în ultimii 25 de ani la Hollywood cu o distribuție exclusiv asiatică, aduce o notă de diversitate în rândul nominalizaților, fiind selectat în categoriile „cea mai bună comedie” și „cea mai bună actriță” (Constance Wu).

Muzica domină și ea Globurile de Aur 2019:

– „Bohemian Rhapsody„, cu Rami Malek în rolul regretatului lider al trupei Queen, Freddie Mercury,

– „A Star is Born„, cu Lady Gaga și Bradley Cooper,

– „Mary Poppins Returns„, o continuare a clasicului Disney din 1964, cu Emily Blunt și Lin-Manuel Miranda.

Toți acești actori au primit câte o nominalizare anul acesta.

Dintre filmele într-o limbă străină, se detașează regizorul mexican Alfonso Cuaron, cu drama semi-autobiografică în alb și negru „Roma„.

La categoriile dedicate televiziunii, cu patru nominalizări, conduce serialul „The Assassination of Gianni Versace„.

Gala Globurilor de Aur 2018 a celebrat lupta împotriva abuzurilor sexuale la Hollywood și nu numai, după valul de șoc provocat de „scandalul Harvey Weinstein”, premiile fiind atribuite unor producții TV și filme ce au prezentat personaje feminine puternice. Drama „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri„, de Martin McDonagh, a condus în topul premiilor dedicate cinematografiei, cu patru Globuri de Aur, în timp ce serialul HBO „Big Little Lies” a dominat categoriile dedicate televiziunii, cu patru trofee din șase nominalizări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase