Postul B1TV, amendat cu 10.000 de lei din cauza lui Radu Banciu

Postul B1TV, amendat cu 10.000 de lei din cauza lui Radu Banciu
Publicat: 09/02/2016, 16:19

Radu Banciu a folosit un limbaj injurios în ediția din 9 decembrie 2015 a emisiunii pe care o realizează la B1 TV, „Lumea lui Banciu”, comentând faptul că Arhiepiscopia Bucureștiului intenționează să depună o cruce la Colectiv, în memoria celor care au murit în incendiul din acel club.

Acesta a folosit expresii precum „zdrențele astea, adică pochii, se vor duce acum să ridice o cruce”. Emisiunea, transmisă de la ora 23:00, este încadrată cu AP („acordul părinților”) și se difuzează în reluare în dimineața următoare, de la ora 07:00, genul programului fiind „Pamflet”.

Totodată, în ediția din 14 octombrie 2015, moderatorul Radu Banciu a vorbit despre orașul Sibiu și despre locuitorii săi, astfel: „S-a dezvoltat Sibiul! Ce să se dezvolte, mă, Sibiul?! Astea sunt niște glume. (…) Sibiul este la nivelul anilor 80 și acum. E un oraș de provincie, de care sibienii, adevărații sibieni, au încercat toată viața să scape. Niciodată sibienii n-au dat doi bani pe toată zona aia, știind că de fapt în esență ea nu valorează foarte mult”.

„Sibienii trăiesc ca la țară și acuma (…) Suflete de oieri, da, de pe vremuri, adevărații ciobani ai României, nu machidonii ăștia nenorociți de pe aicea (…) Nu e o metropolă, Sibiul. Ce afaceri se fac, Dumnezeule?! (…) Ce vorbești, mă? Marele oraș de afaceriști, Sibiul!”, a mai spus Banciu.

De asemenea, în emisiunea „Dosar de politician” din 8 decembrie 2015, prezentatorul Silviu Mănăstire a făcut comentarii în legătură cu legea de organizare și exercitare a profesiei de medic veterinar propusă de Liviu Harbuz, deputat PSD și vicepreședintele Comisiei de Agricultură. El a afirmat că Liviu Harbuz încearcă să treacă prin Parlament o nouă lege de organizare a profesiei de veterinar care „să-i avantajeze interesele și afacerile”.

În plus, Silviu Mănăstire a declarat că numele deputatului a apărut în două scandaluri de corupție, unul fiind cel în care a fost cercetat Ioan Niculae, patronul Interagro, și celălalt, de la Agenția Națională Sanitar Veterinară (ANSVA). „În mandatul lui Harbuz fiind încheiat un contract de peste cincizeci de milioane de euro, destinat, atenție, monitorizării animalelor din România”, a spus Mănăstire.

Titlurile afișate în această emisiune au fost „Legea Harbuz, forțată în Parlament”, „Deputatul Harbuz își face lege de îmbogățire”, „Lege cu dedicație pentru Colegiul Medicilor Veterinari”, „Legea care face monopol pe piața medicamentelor”.

Astfel, Consiliul Național al Audiovizualului a decis, în ședința de marți, să amendeze televiziunea B1 TV cu 10.000 de lei, la propunerea membrului CNA Radu Herjeu. „Pentru” această decizie de sancționare au votat Florin Gabrea, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. În schimb, o altă propunere, de somare publică a B1 TV, făcută de Valentin Jucan, a obținut doar trei voturi „pentru” (Valentin Jucan, Viorel Buda și Laura Georgescu).

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”, și a articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conținutului – „Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.

Subiectul a fost inițial discutat în ședința CNA din 4 februarie. Atunci, Florin Gabrea a propus amendarea B1 TV cu 10.000 de lei, pentru limbajul moderatorului Radu Banciu, iar Monica Gubernat a propus somarea publică a televiziunii. De asemenea, Radu Herjeu a propus același cuantum, 10.000 de lei, dar pentru mai multe emisiuni. Niciuna dintre propuneri nu a întrunit însă la momentul respectiv numărul minim necesar de voturi (minimum șase) pentru a putea fi aplicată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...