Poveste de film | O familie de brăileni ține în viață un cătun din județul Galați: Suntem singurii locuitori

Poveste de film | O familie de brăileni ține în viață un cătun din județul Galați: Suntem singurii locuitori
Publicat: 25/01/2020, 13:17

Satul se numește Crângeni, dar localnicii îi spun Târlungeni, după numele unui sat de lângă Brașov din care au venit ciobanii care au întemeiat așezarea.

Din punct de vedere administrativ, satul face parte din comuna Nămoloasă, situată la granița județelor Galați și Vrancea. Cândva, Crângeni era un sat înfloritor, cu zeci de gospodării locuite și cu localnici înstăriți care se ocupau cu agricultura și cu creșterea animalelor. Comuniștii au luat decizia să-i mute pe oameni pentru a face loc unei ferme și astfel a început declinul localității. Anul trecut, în sat mai locuiau doar trei persoane și după decesul unei bătrâne, au rămas soții Dragotă.

Satul are zeci de case abandonate, iar singurele zgomote se aud din gospodăria familiei Dragotă. Pe lângă cei doi bătrâni, acolo locuiesc păsări, vaci, oi, un cal și 25 de câini. Titi Dragotă are 80 de ani, iar Ioana Dragotă se laudă cu 77 de ani. Ambii sunt în putere și în fiecare zi se ocupă de treburile gospodărești. Nu se plâng de greutăți și spun că decizia luată în 2005 de a se muta din orașul Brăila la Crângeni a fost foarte bună. Pentru ei așezarea de pe malul Siretului este raiul pe pământ și nu le trece prin cap să se întoarcă în oraș.

„Noi ne-am învățat să trăim așa. Avem de toate, nu ne plângem. Producem ulei, brânză, avem animale, muncim mult, dar altfel nu putem. Am venit aici în sat în urmă cu aproape 20 de ani. Soțul s-a operat la gât și am zis să venim aici, pe malul Siretului, unde este aer curat. Ne-am ridicat o căsuță, timpul a trecut și iată-ne tot aici. Când am venit aici mai trăiau câțiva oameni, s-au dus cu toții”, a povestit tanti Ioana.

Cei doi bătrâni au 25 de câinii pe care i-au adoptat în timp și pe care îi consideră membri ai familiei cu drepturi depline. În plus, ei hrănesc câinii vecinei care a murit în urmă cu trei luni.

„Au rămas casele părăsite, iar toți câinii s-au adunat la noi. Ce să facă săracii? Unde să se ducă? Noi i-am luat pe toți, nu i-am fugărit. Ne-a fost milă de ei. Cățeii vecinei care a murit au refuzat să părăsească locuința, au rămas acolo, iar noi ne ducem să-i hrănim”, a mai spus bătrâna.

Zilele trecute, bătrânii au avut parte de musafiri. Membrii unei asociații pentru protecția animalelor din Galați au auzit povestea lor și a celor 25 de câini și au venit să le dea o mână de ajutor.

„Am rămas impresionați de povestea acestor oameni. Am venit cu mașina încărcată cu mâncare pentru câini. Hrăniți toată viața doar cu urluială, amestecată cu ulei și apă, cei 25 de câini au mâncat cu nesaț, ba chiar unii dintre ei și-au făcut provizii serioase. Am rămas impresionați de tanti Ioana, femeie de toată isprava, care ne-a mărturisit, atunci când ne-a văzut și a aflat motivul vizitei noastre, că la moarte se aștepta, dar la așa ceva, nu. Am promis că vom reveni peste o săptămână cu noi provizii, dar și pentru a steriliza cățelușele”, a declarat pentru Mediafax președintele asociației, Corina Grigore.

Satul Crângeni este situat la 70 de kilometri orașul Galați. Cea mai apropiată așezare se află la aproximativ 4 kilometri.

Sursă FOTO: Shutterstcok / caracter ilustrativ

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase