Premiile OSCAR, între detalii și fapte CIUDATE. Care sunt momentele CHEIE din istoria ceremoniei de decernare a statuetelor

Premiile OSCAR, între detalii și fapte CIUDATE. Care sunt momentele CHEIE din istoria ceremoniei de decernare a statuetelor
Publicat: 22/02/2019, 19:48
Actualizat: 25/03/2019, 19:14

Greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar, care are o înălțime de 34 de centimetri, este de3,85.

Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002, are3.400 de locuri.

Prima ediție a premiilor Oscar a avut loc în 1929, la doi ani după înființarea Academiei de film americane – The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Numărul jurnaliștilor și angajaților din mass-media acreditați la Oscar este1.500.

300 este numărul fericiților câștigători, aleși prin tragere la sorți, ai locurilor de lângă covorul roșu pe care vor defila celebritățile.

24 este numărul categoriilor de premii, cu excepția celor pentru întreaga carieră, însă pot exista mai mulți câștigători în cadrul unei singure categorii.

Anul acesta, lungmetrajele „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, și „Roma”, de Alfonso Cuaron, conduc, cu câte zece selecții, în topul nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a galei Oscar. De câte opt nominalizări se bucură și filmele „A Star Is Born”, de Bradley Cooper, și „Vice”, de Adam McKay, iar „Black Panther”, de Ryan Coogler, de la Marvel, are șapte selecții, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj.

Recordul nominalizărilor obținute de un film, mai exact 14, este deținut de „Totul despre Eva” (1951), „Titanic” (1998) și „La La Land” (2017).

Cele mai multe premii Oscar câștigate de un film, 11, este deținut la egalitate de „Ben-Hur”, „Titanic” și „Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui”.

Pelicula „The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) este și filmul care a obținut cele mai multe premii în toate categoriile la care a fost nominalizat, 11.

Trei filme au reușit să primească cvintetul de mari trofee Oscar – „cel mai bun lungmetraj”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun rol principal masculin”, „cel mai bun rol principal feminin”, „cel mai bun scenariu adaptat/ original”: „It Happened One Night” (1934), „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975), „Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs” (1991).

În 2019, nicio femeie nu a reușit să se afle printre regizorii nominalizați.

Kathryn Bigelow este prima și singura femeie premiată cu Oscar pentru regie, în 2010, pentru „The Hurt Locker”.

Anul acesta, pentru prima dată, Spike Lee a fost nominalizat atât la premiul pentru cel mai bun regizor, cât și la cel pentru cel mai bun film, în calitate de producător, fiind doar al șaselea cineast de culoare care se poate lăuda cu această performanță, după Jordan Peele, John Singleton, Lee Daniels, Steve McQueen și Barry Jenkins. El concurează la Oscaruri cu filmul „BlacKkKlansman”.

John Ford este deținătorul recordului pentru cele mai multe Oscaruri obținute pentru regie, mai exact 4.

Anul trecut, starul filmului „Mudbound” Mary J. Blige a scris istorie fiind prima persoană nominalizată la aceeași ediție Oscar într-o categorie dedicată interpretării actoricești și una dedicată celui mai bun cântec. Anul acesta, performanța este egalată de Lady Gaga, nominalizată pentru rolul principal din „A Star is Born” și pentru piesa „Shallow”.

În categoria interpreților, Glenn Close ar putea deține titlul de actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar fără să fi câștigat nici o singură dată. Până acum adunase șase nominalizări, pentru roluri în filme ca „Atracție fatală/ Fatal Attraction”, „Legături primejdioase/ Dangerous Liaisons”, „Albert Nobbs” și „Marea răceală/ The Big Chill”. De data aceasta, la a șaptea nominalizare, norocul său s-ar putea să se schimbe, Glenn Close fiind favorită pentru a câștiga premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din „The Wife”.

Meryl Streep este lider în topul nominalizărilor, cu 21.

Marea actriță Katharine Hepburn este actrița care a obținut cele mai multe premii Oscar, 4 .

Mahershala Ali este favorit pentru premiul Oscar acordat celui mai bun actor într-un rol secundar, pentru apariția sa în „Green Book: O prietenie pe viață/ Green Book”. A câștigat același premiu și în urmă cu doi ani, pentru rolul din „La lumina lunii/ Moonlight”. Dacă ar câștiga, Ali ar deveni actorul premiat cel mai repede cu un al doilea Oscar, după trofeele câștigate de Tom Hanks în 1993, pentru „Forest Gump”, și în 1994, pentru „Philadelphia”.

Aceasta este a treia oară când Amy Adams și Christian Bale joacă împreună într-un film și primesc amândoi nominalizări la premiile Oscar. Au fost pe genericul „Luptătorul/ The Fighter”, din 2010, al „Țeapă în stil american/ American Hustle”, în 2013, iar acum amândoi au fost nominalizați pentru rolurile interpretate în „Vicele/ Vice”. Până acum, numai Bale a plecat acasă cu un Oscar, pentru rolul interpretat în producția din 2010.

Protagonista peliculei „Roma”, Yalitza Aparicio, nu mai jucase niciodată într-un film înainte să fie distribuită în superproducția mexicanului Alfonso Cuaron. De-a lungul timpului, au mai fost nominalizate pentru premiul Oscar acordat celei mai bune actrițe în rol principal debutantele Quvenzhane Wallis („Tărâmul visurilor/ Beasts of the Southern Wild”, 2013), Gabourey Sidibe („Precious: După romanul Push de Sapphire/ Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”, 2009) și Hailee Steinfeld („Adevăratul curaj/ True Grit”, 2010).

Compozitorul John Williams are cele mai multe nominalizări pentru un artist în viață, 51. Williams a mai primit 5 nominalizări pentru cel mai bun cântec. Walt Disney deține recordul de 59 de nominalizări la Oscar.

Persoana care a câștigat cele mai multe premii Oscar este tot Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive și 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a câștigat cele mai multe premii ale Academiei într-un an, 4.

De asemenea, femeia care a câștigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu opt trofee.

Gala Oscar la 91 de ani: Momente cheie din istoria ceremoniei

Cea de-a 91-a ediție a galei premiilor Oscar va avea loc duminică seară. Prezentăm mai jos momentele cheie din istoria prestigiosului eveniment, a cărui primă ediție a avut loc în 1929.

1929 – Prima gală Oscar a avut loc pe 16 mai, la Roosevelt Hotel din Hollywood, și a fost găzduită de actorul Douglas Fairbanks Sr. A fost singura dată când premiul Oscar a fost atribuit unui film mut, „Wings”, de William A. Wellman și Harry d’Abbadie d’Arrast.

1939 – Academia de film americană, organizatoarea evenimentului, începe să folosească numele „Oscar” pentru trofee. Nu este un lucru confirmat, însă se spune că la originea numelui se află Margaret Herrick, bibliotecara academiei, care a spus că statueta seamănă cu un unchi al ei pe nume Oscar.

1940 – Hattie McDaniel devine primul artist de culoare recompensat cu un Oscar pentru interpretare, primind trofeul pentru rolul ei secundar din „Gone with the Wind”. La ceremonie, actrița a stat la o masă dedicată persoanelor de culoare. Abia după 51 de ani a mai fost premiată o actriță de culoare, Whoopi Goldberg, pentru rolul secundar din „Ghost”.

1953 – Gala este televizată pentru prima dată. Gazda evenimentului, Bob Hope, a marcat ocazia spunând: „Nu este palpitant să știți că multe dintre starurile acestea strălucitoare vor fi în casele dumneavoastră în seara asta? Toate gospodinele din America se întorc spre soții lor și spun: ‘Pune-ți cămașa, vine Joan Crawford!'”.

1963 – Sidney Poitier devine primul actor de culoare care câștigă premiul Oscar pentru interpretare, pentru „Lilies of the Field”.

1968 – Gala este amânată două zile pentru că Martin Luther King Jr. a fost asasinat, pe 4 aprilie.

1969 – Este prima și singura dată când două actrițe sunt premiate pentru rol principal, Katharine Hepburn, pentru „The Lion in Winter”, și Barbra Streisand, pentru „Funny Girl”. Hepburn nu a participat la ceremonie.

1973 – Marlon Brando a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru Vito Corleone din „The Godfather”, dar a boicotat gala în semn de protest față de modul în care nativii americani erau prezentați în filme și pe posturile TV. Sacheen Littlefeather, o activistă indiană, a apărut pe scenă îmbrăcată în ținută tradițională apache, pentru a refuza premiul lui Brando.

2002 – Halle Berry devine prima artistă de culoare recompensată cu premiul Oscar pentru rol principal. A dedicat premiul „tuturor femeilor de culoare anonime, fără chip, care acum au o șansă, pentru că ușa s-a deschis în seara aceasta”.

2003 – „The Lord of the Rings: The Return of the King” este filmul care a câștigat cel mai mare număr de premii în toate categoriile la care a fost nominalizat. Este al treilea film care obține 11 trofee Oscar, după „Titanic”, în 1997, și „Ben-Hur”, în 1959.

Tot în 2003, Roman Polanski a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, pentru filmul despre Holocaust „The Pianist”, dar nu a putut participa la gală pentru că risca să facă închisoare în SUA, pentru un act sexual, pe care l-a recunoscut, cu o minoră, în 1977. Publicul l-a aclamat în picioare.

2009 – Kathryn Bigelow devine prima femeie care câștigă premiul pentru cel mai bun regizor, pentru „The Hurt Locker”. Până în prezent, a rămas și singura.

2013 – Jennifer Lawrence s-a împiedicat în rochie și a căzut pe scările de la scenă, spre care se îndrepta pentru a-și primi premiul pentru cel mai bun rol principal feminin, cel din „Silver Linings Playbook”. A fost ovaționată în picioare, ceea ce a făcut-o să spună: „Cu toții v-ați ridicat pentru că eu am căzut și acesta a fost un lucru stânjenitor”.

2016 – Pentru al doilea an consecutiv, toți nominalizații au fost persoane albe, fapt care a atras critici, iar în social media a apărut hashtag-ul #OscarsSoWhite. Academia a replicat spunând că are planuri să crească numărul femeilor și al membrilor din grupuri minoritare.

2017 – „Moonlight” devine primul film cu o distribuție formată exclusiv din actori de culoare care primește premiul Oscar, dar, în urma unei gafe, câștigător este anunțat inițial musicalul „La La Land”.

2019 – Este prima dată când platforma Netflix este nominalizată la categoria „cel mai bun film”. Premiera se datorează producției „Roma”, în regia lui Alfonso Cuaron. Pelicula a adunat majoritatea premiilor pentru care a fost nominalizată, inclusiv trofeul BAFTA.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată