„Prințesa Veșnică”, un film despre Nadia Comăneci, regizat de Katie Holmes, la Festivalul Tribeca 2015

Prințesa Veșnică, un film despre Nadia Comăneci, regizat de Katie Holmes, la Festivalul Tribeca 2015
Publicat: 07/03/2015, 18:29

Potrivit indiewire.com, filmul prezintă „extraordinara viață a faimoasei gimnaste române Nadia Comăneci, care, la vârsta de 14 ani, a obținut primul 10 perfect, în timpul Olimpiadei din 1976, și care, acum, este o mamă iubitoare, filantrop și un nume marcant în sport”.

Shorts Program, secțiunea în care a fost inclus filmul despre Nadia Comăneci, cuprinde nouă programe: cinci narative, trei documentare și unul care implică o combinație între cele două genuri.

„Be Yourself” se numește programul de documentare în care a fost inclus scurtmetrajul regizat de Katie Holmes, filmele din această secțiune concentrându-se pe povești despre identitatea de sine. Alături de filmul „Prințesa Veșnică” mai fac parte din program scurtmetrajele „American Renaissance (regizat de Ryan Scafuro și Jarred Alterman), „Live Fast, Draw Yung” (regizat de Stacey Lee și Anthony Mathile), „All American Family” (regizat de Andrew Jenks), „Elder” (regizat de Genéa Gaudet), „My Enemy, My Brother” (regizat de Ann Shin), se arată pe site-ul festivalului.

Nadia Comăneci și Katie Holmes sunt prietene, potrivit unei declarații făcute de fosta soție a lui Tom Cruise. În luna februarie, Katie Holmes a publicat o fotografie pe contul său de Instagram în care era surprinsă făcând stretching alături de fosta gimnastă Nadia Comăneci.

Fotografia le arată pe cele două stând pe o masă de lemn cu câte un picior ridicat deasupra capetelor.

„Întinzându-mă pe acoperiș cu minunata mea prietenă Nadia”, a scris Katie Holmes în descrierea fotografiei.

Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961, la Onești. De la 6 ani, Nadia a început să practice gimnastica, iar la 11 ani, a ocupat locul I în proba de individual compus a Campionatelor naționale de juniori, dar și în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaționalele României, Nadia Comăneci s-a clasat pe primul loc la cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă și sărituri. În 1975, la 14 ani, Nadia Comăneci a ocupat primul loc la Campionatele Europene în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale și bârnă, și a cucerit medalia de argint la sol.

La Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a devenit prima gimnastă din era modernă a acestui sport care a primit nota 10, după prestația ei la paralele inegale. Până la sfârșitul competiției, gimnasta din România a mai obținut încă șase note de zece. Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur la Montreal, la individual compus, bârnă și paralele inegale, o medalie de argint pe echipe și o medalie de bronz la sărituri. După JO de la Montreal, Nadia a apărut pe coperțile revistelor Time, Newsweek și Sport Illustrated, toate în aceeași săptămână.

De-a lungul carierei, a câștigat cinci medalii de aur, trei de argint și una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur și două de argint la Campionatele Mondiale și nouă de aur, două de argint și una de bronz la Campionatele Europene.

În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria „Hall of Fame” a gimnasticii internaționale. În același an, Nadia s-a căsătorit cu campionul olimpic american, Bart Connor. Nadia a fost numită de postul ABC News și Ladies Home Journal printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX. În decembrie 2003 a apărut prima carte scrisă de Nadia Comăneci, „Scrisori către o tânără gimnastă”.

Nadia a devenit, în 1999, primul sportiv care a fost invitat să țină un discurs la sediul ONU, cu ocazia anului internațional al voluntariatului.

Nadia a devenit mamă pe 3 iunie 2006. Nadia și Bart și-au botezat fiul Dylan Paul.

Nadia este implicată în mai multe activități caritabile, fiind vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, vicepreședinte al Asociației Distrofiei Musculare, precum și membru al consiliului Laureus Sports For Good Foundation. De asemenea, Nadia a creat în București un centru pentru ajutorarea copiilor orfani din România și a înființat fundația care îi poartă numele prin intermediul căreia organizează diferite activități sociale și umanitare.

Totodată, Nadia Comăneci este președinte de onoare al Federației Române de Gimnastică, președinte Onorific al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Ambasadorul Sporturilor Românești și membru al Fundației Federației Internaționale de Gimnastică.

Împreună cu soțul său deține Academia de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy din Oklahoma City.

În ianuarie 2007, a fost distinsă de Comitetul Olimpic și Sportiv Român cu titlul de cea mai bună sportivă a secolului XX, iar din partea Comitetului Internațional Olimpic a primit de două ori Ordinul Olimpic.

Katie Holmes a devenit cunoscută cu rolul din serialul TV „Dawson’s Creek” și s-a remarcat apoi în lungmetrajul „Batman – Începuturi/ Batman Begins” (2005), dar și într-o miniserie TV inspirată din viața lui Jacqueline Kennedy.

Peste 6.200 de filme, provenind inclusiv din țări care reprezintă teritorii insolite pe harta cinematografică mondială, precum Costa Rica, Islanda, Albania și Africa de Sud, vor rula în festivalul Tribeca de la New York, în perioada 15 – 26 aprilie.

Documentarul „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau, va fi proiectat în premieră nord-americană la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Tribeca de la New York, în secțiunea Viewpoints, care, anul acesta, se concentrează pe tema identității.

Festivalul Internațional de Film Tribeca a fost înființat de Robert de Niro în 2002, pentru a revitaliza viața socială și activitățile economice din Manhattan, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, și pentru a promova orașul New York pe harta centrelor cinematografice internaționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern