Priviți cu atenție această statuie amplasată la Târgu Jiu. De ce autoritățile locale au decis s-o dea jos DE URGENȚĂ

Priviți cu atenție această statuie amplasată la Târgu Jiu. De ce autoritățile locale au decis s-o dea jos DE URGENȚĂ
Publicat: 15/04/2014, 22:12
Actualizat: 26/03/2019, 07:08

Autoritățile locale din Târgu-Jiu trebuie să dea jos de pe soclu și bustul fostului premier din perioada interbelică Gheorghe Tătărăscu și al soția acestuia, Arethia Tătărăscu, pentru că Ministerul Culturii nu și-a dat avizul pentru amplasarea acestora în spații publice.

Șeful Direcției de Cultură și Patrimoniu Gorj, Pompiliu Ciolacu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Culturii a solicitat îndepărtarea celor două busturi, la fel cum a solicitat și îndepărtarea bustului lui Sergiu Nicolaescu, expus într-un spațiu public fără avizele legale.

Ciolacu a precizat că a informat Primăria Târgu-Jiu despre demersurile Ministerului Culturii, municipalitatea urmând, la rândul său, să solicite Consiliului Județean Gorj îndepărtarea busturilor soților Tătărăscu, amplasate în apropierea Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”, instituție subordonată CJ Gorj.

Busturile sunt amplasate într-un parc care poartă numele Arethiei Tătărăscu, lucrarea dedicată acesteia fiind inaugurată în toamna anului trecut, la doi ani după ce fusese inaugurat cel dedicat lui Gheorghe Tătărăscu. Ambele lucrări au fost realizate de artistul plastic Paul Popescu din Târgu-Jiu, unul dintre cei care au criticat anul trecut modul în care a fost realizată restaurarea Porții Sărutului, el având anul acesta o întâlnire cu fostul secretar de stat Radu Boroianu din Ministerul Culturii, ocazie cu care a discutat inclusiv despre cele două busturi ale soților Tătărăscu.

„Domnul ministru Boroianu, după ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Târgu-Jiu, spunea că, personal, o găsește prea «sexoasă», dar eu am realizat lucrarea folosindu-mă după fotografii și tablouri de epocă, în care apare Arethia Tătărăscu. Dacă e să privim lucrurile în față, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, pot să spun că ea chiar era o damă bine și sânii reprezentau ceva. Pe mine, în mod oficial, nu m-a informat nimeni despre vreo problemă la aceste busturi, dar am auzit discuții pe această temă. Am și acum macheta în care am turnat acel bust și, dacă e nevoie, pot să-i aduc modificări pentru a realiza un bust diferit de cel actual”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX artistul plastic Paul Popescu.

Foto: Gazeta de Sud

Arethia Tătărăscu a trăit între 1889 și 1968, fiind președintă a Ligii Naționale a Femeilor Gorjene. Ea l-a invitat pe Constantin Brâncuși să realizeze la Târgu Jiu Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, ansamblu care include Coloana fără Sfârșit, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Aleea Scaunelor.

Bustul lui Sergiu Nicolaescu inaugurat pe 6 decembrie în centrul municipiului Târgu-Jiu va trebui dat jos de pe soclu și înlocuit cu un altul, după ce Ministerul Culturii (MC) a anunțat autoritățile locale că nu își dă avizul pentru amplasarea operei respective într-un spațiu public.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Ramona Evulescu, a declarat, pe 10 aprilie, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Culturii a trimis municipalității o adresă în care precizează că expunerea bustului nu poate fi avizată, întrucât „nu are nimic în comun cu expresia marelui regizor”.

(Gigi Ciuncanu, [email protected])

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Anunț ANM! Vreme rea în România
Avem restricții de Sărbători? Raed Arafat a zis clar pentru toată România
Ce se întâmplă în familia Ginei Pistol. Smiley a fost redus la tăcere. „Eu am...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan