Producătorul serialului „Narcos” a prezentat la Berlin un film controversat, care l-ar putea irita pe Benjamin Netanyahu

Producătorul serialului „Narcos a prezentat la Berlin un film controversat, care l-ar putea irita pe Benjamin Netanyahu
Publicat: 18/02/2018, 09:14

Luni, „Șapte zile în Entebbe” a avut premiera la festivalul de film de la Berlin și a atras, probabil, atenția premierului israelian Benjamin Netanyahu, scrie hollywoodreporter.com.

Filmul spune povestea unei misiuni de salvare israelite din 1976, când teroriștii au luat cu asalt un avion Air France, pe ruta Tel Aviv-Paris, în centrul evenimentelor fiind fratele mai mare al lui Netanyahu.

Timp de zeci de ani, premierul israelian și familia sa au susținut o variantă în care Yonatan „Yoni” a fost eroul-cheie care a salvat 102 din cei 106 ostatici din aeronavă și a sfârșit prin a fi ucis de teroriștii Frontului Popular de Eliberare a Palestinei. În filmul producătorului serialului „Narcos”, Yoni are însă un rol mai mic în misiune și este împușcat de un soldat ugandez la începutul acesteia (teroriștii au deviat avionul spre Uganda, unde urmau să fie întâmpinați de tiranul Idi Amin).

„Nu se potrivește cu povestea lui Netanyahu”, spune istoricul Saul David, care a scris o carte pe tema luării de ostatici, transformată în scenariu pentru filmul „Șapte zile în Entebbe”. „Pune multă presiune asupra tuturor celor implicați. Dar nu spune: „schimbați povestea”. Dar…„Așa s-a întâmplat, nu-i așa?”.

Operațiunea Entebbe a fost evocată în numeroase filme israeliene și un documentar, urmând mereu firul narativ impus de Netanyahu.

„A fost important pentru mine să surprind toate detaliile”, spune Jose Padilha. „Am mers pe mâna martorilor direcți, nu a celor care „au auzit” despre incident. Cred că suntem aproape de adevăr”.

„Versiunea israelienilor despre evenimente evocă rolul de erou al lui Yoni. Ei bine, în realitate el a fost implicat în poveste, dar a avut un rol mai mic. De asemenea, a făcut câteva greșeli în decursul operațiunii Entebbe”, spune David.

În filmul „Șapte zile în Entebbe” joacă actorii Daniel Bruhl și Rosamund Pike. Regizorul producției este Jose Padilha, producătorul celebrului serial „Narcos”, difuzat de rețeaua Netflix.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult