Record pe piața mondială de artă: Lucrarea vândută cu 142 milioane de dolari

Record pe piața mondială de artă: Lucrarea vândută cu 142 milioane de dolari
Publicat: 13/11/2013, 12:37
Actualizat: 10/08/2014, 18:08

Tripticul „Three Studies of Lucien Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitație organizată marți, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată, informează bbc.co.uk.

Capodopera, care îl reprezintă pe Lucian Freud, artistul și prietenul lui Francis Bacon, este considerată una dintre cele mai importante serii de picturi ale artistului britanic.

Tripticul „Trei studii ale lui Lucian Freud/ Three Studies of Lucien Freud” este format din trei tablouri în care Lucian Freud apare în trei ipostaze diferite. Cele trei tablouri au fost pictate în anul 1969 la Colegiul regal de artă din Londra, după ce atelierul lui Francis Bacon a fost distrus într-un incendiu.

Opera de artă a fost vândută la licitația organizată marți, de casa Christie’s, unui client care a preferat să își păstreze anonimatul. A fost pentru prima dată când tripticul „Three Studies of Lucien Freud” a fost scos la licitație, prețul de pornire a licitației fiind de 80 de milioane de dolari.

După șase minute de licitare încordată, tripticul „Three Studies of Lucien Freud” a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari.

Astfel, „Three Studies of Lucien Freud” a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitație, detronând tabloul „Țipătul/ The Scream”, de Edvard Munch, care anul trecut a fost adjudecat pentru suma de 119,9 milioane de dolari.

„Capodopera marchează relația dintre Bacon și Freud, aducând omagiu înrudirii creatoare și emoționale dintre cei doi artiști”, a declarat Francis Outred, directorul Secțiunii pentru artă contemporană și postbelică a casei Christie’s din Europa.

Francis Bacon și Lucian Freud s-au întâlnit în 1945 și au devenit prieteni apropiați, făcându-și portrete unul altuia în mai multe rânduri, înainte ca prietenia lor să se destrame în anii ’70.

Expuse cu ocazia retrospectivei Bacon de la Grand Palais, Paris, între 1971-1972, cele trei tablouri au fost separate la mijlocul anilor ’70, unul dintre acestea fiind expus la Galeria Tate în 1985.

După reconstituirea tripticului, acesta a fost expus în New Haven, Connecticut, în 1999, și a putut fi admirat de publicul britanic la casa Christie’s din Londra în luna octombrie.

Precedentul record de preț pentru un tablou de Francis Bacon a fost stabilit în 2008, când casa Sotheby’s a vândut la New York pictura „Triptych, 1976” pentru suma de 86,3 milioane de dolari.

Artistul britanic de origine irlandeză Francis Bacon (1909 – 1992) este unul din cei mai importanți pictori ai secolului XX. În opera lui, realizată pe suprafețe mari, este tematizată în special suferința corpului omenesc, deformat de violența vieții de fiecare zi, într-o existență lipsită de sens și fără putință de scăpare.

Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit în iulie 2011, la vârsta de 88 de ani. Născut în 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra în 1934, odată cu părinții lui, arhitectul Ernst Freud și soția sa, Lucie, care fugeau din calea nazismului. Sigmund Freud li s-a alăturat în 1938 și a murit la Londra în anul următor. În același an, Lucian Freud a obținut cetățenia britanică.

Lucian Freud a inițiat și susținut renașterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit principala direcție din arta contemporană, promovată de Școala Londoneză. Împreună cu Francis Bacon și Frank Auerbach, Lucian Freud a susținut revenirea personajelor în compoziție și a revoluționat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăți și falsului puritanism.

Pictorul Lucian Freud era cunoscut mai ales pentru nudurile și autoportretele sale, așa cum stă mărturie cea mai de seamă operă a lui, datând din 1993, în care s-a pictat sub trăsăturile unui bătrân gol care amenință cu periuța de dinți ca și cum ar avea în mână o armă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?