Reprezentanta Danemarcei, câștigătoarea concursului Eurovision 2013, acuzată de plagiat. Cât de bine crezi că seamănă cele două melodii?

Reprezentanta Danemarcei, câștigătoarea concursului Eurovision 2013, acuzată de plagiat. Cât de bine crezi că seamănă cele două melodii?
Publicat: 21/05/2013, 15:44
Actualizat: 07/08/2014, 07:42

Reprezentanta Danemarcei, câștigătoarea concursului Eurovision 2013 cu piesa „Only Teardrops”, a fost acuzată de presa olandeză că ar fi plagiat melodia „I Surrender”, lansată în 2002 de grupul olandez K-Otic, care nu mai există în prezent, informează bigbangblog.net.

Cântecul Danemarcei, care a câștigat finala concursului Eurovision 2013, sâmbătă seară, în orașul suedez Malmo, ar putea fi un plagiat al unei piese olandeze, care include un refren și o partitură pentru flaut ce seamănă foarte mult cu piesa daneză.

Cântecul „Only Teardrops”, interpretat de Emmelie de Forest, debutează cu o introducere muzicală care amintește foarte mult de versiunea lansată de grupul olandez K-Otic, iar această asemănare nu a trecut neobservată de utilizatorii olandezi de pe rețelele de socializare.

Producătorul muzical Eric van Tijn recunoaște că asemănările dintre cele două partituri pentru flaut sunt mari, dar a subliniat faptul că acesta este singurul element de asemănare dintre cele două cântece, relatează cotidianul olandez De Telegraaf.

Purtătorul de cuvânt al concursului Eurovision, Sietse Bakker, a insistat la rândul său asupra diferențelor dintre o asemănare și un plagiat și a spus că în fiecare an cântecul câștigător la Eurovision este supus unor astfel de critici.

Postul radiofonic olandez 3FM l-a contactat telefonic, luni, pe solistul grupului K-Otic, Bart Voncken, cerându-i să se pronunțe în această chestiune.

Voncken a spus că, atunci când a ascultat cântecul danez de la Eurovision, a remarcat o anumită asemănare. După ce a ascultat cele două piese, el a spus că există într-adevăr anumite note similare în cele două piese, dar, după părerea lui, această asemănare nu este suficientă pentru a se putea vorbi despre un plagiat.

Danemarca a câștigat concursul Eurovision 2013, cu melodia „Only Teardrops”, interpretată de Emmelie de Forest, care a obținut 281 de puncte în urma voturilor publicului și ale juriului internațional. Pe următoarele două poziții s-au clasat Azerbaidjan și Ucraina.

Cezar, care a participat la Eurovision cu piesa „It’s My Life” (muzică și versuri Cristian Faur), a obținut un total de 65 de puncte. Cezar nu a primit de la nicio țară punctajul maxim de 12 puncte, în timp ce câte 10 puncte au fost acordate reprezentantului României de Republica Moldova și Grecia.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

De când există sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) în Concursul Cântecului European – Eurovision, doar patru țări s-au calificat în mod constant, în fiecare an în finală, iar România este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia și Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai