Revistele culturale vor beneficia de sprijin de la stat

Revistele culturale vor beneficia de sprijin de la stat
Publicat: 21/05/2015, 16:58
Actualizat: 04/08/2015, 20:31

Publicații cu tradiție, care au avut un rol major în istoria României începând cu secolul al XIX-lea și care, după aproape 150 de ani de existență, se aflau în pericol de a dispărea, vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat pentru a-și continua activitatea, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

„După un parcurs sinuos, Camera Deputaților a votat forma finală a Legii finanțării revistelor culturale”, a declarat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, imediat după anunțarea rezultatului votului.

„Am considerat această lege un obiectiv strategic al mandatului meu, pe care acum pot spune că l-am realizat, după ce am reușit să echilibrez raportul distribuției fondurilor între revistele care aparțin sau funcționează pe lângă uniunile de creație și cele independente, dar care au tradiție și prestigiu. Votul de astăzi este încă un pas către revenirea la normalitate în activitatea instituțiilor de cultură. Revistele literare nu sunt cu nimic mai prejos decât bibliotecile sau muzeele, iar, ca promotoare ale culturii vii, au un rol esențial în configurarea spațiului de valori în societatea românească. În fapt, România modernă, ca existență politică și culturală, s-a născut în bună măsură în atmosfera revistelor ei literare. Acestea au o funcție formativă și educațională importantă și, chiar dacă nu se mai bucură de popularitatea de odinioară, rămân niște repere ale vieții intelectuale românești. Nu în ultimul rând, ele sunt spații în care spiritul european este la el acasă, ceea ce contează foarte mult în România de azi”, a declarat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

Potrivit legii, revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori, precum și alte reviste și publicații culturale vor fi finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, cu suma de minimum 4.500.000 de lei, indexabilă anual.

Pe 16 decembrie 2014, Traian Băsescu, președintele României în funcție la acea dată, a cerut reexaminarea legii pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative, care reglementează finanțarea de la bugetul de stat a revistelor uniunilor de creatori din România, motivând că distribuirea sumei pentru finanțare nu este făcută în mod echitabil.

Potrivit cererii de reexaminare asupra legii pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative din România, semnată de fostul președinte Traian Băsescu, actul normativ trimis spre promulgare reglementează finanțarea de la bugetul de stat a revistelor uniunilor de creatori din România, membre ale Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori (ANUC), precum și a altor reviste și publicații culturale.

„Finanțarea se va face prin bugetul Ministerului Culturii cu suma de minim 4500 mii lei. Din această sumă, un procent de 10% va fi repartizat de Ministerul Culturii pentru finanțarea altor reviste și publicații culturale în afară de cele propuse de uniunile de creatori. Considerăm că distribuirea sumei pentru finanțare nu este făcută în mod echitabil între revistele culturale românești, având în vedere faptul că nu toate revistele reprezentative apar sub egida Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori, iar cea mai mare parte a sumei alocate revine revistelor membre ale ANUC și doar un procent de 10% din sumă va fi repartizată de Ministerul Culturii pentru finanțarea celorlalte reviste și publicații culturale, în afară de cele propuse de uniunile de creatori”, se menționa în cererea de reexaminare.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat cu modificări Legea pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative din România, admițând în parte cererea de reexaminare a președintelui României, în ședința din data de 30 martie 2015.

Astfel, un procent de 25% din suma prevăzută (4.500.000 de lei, n.r.) va fi repartizat, suplimentar, de Ministerul Culturii, prin ordinul ministrului, pentru finanțarea și susținerea editării revistelor și publicațiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori, potrivit legii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?