Revoltă printre utilizatorii de internet: viteza de navigare este cu 40% mai mică decât susțin cabliștii

Revoltă printre utilizatorii de internet: viteza de navigare este cu 40% mai mică decât susțin cabliștii
Publicat: 14/05/2012, 09:44

Utilizatorii de internet din Marea Britanie primesc, în medie, servicii cu 5 Mb/s mai încete decât ceea ce li se promite. Datele au fost descoperite în urma unui sondaj făcut pe un eșantion de peste 3.000 de persoane, cărora li s-a testat viteza la internet pe o perioadă de trei zile, relatează Daily Mail.

Doi furnizori de internet, TalkTalk și Sky, înregistrează cele mai mari diferențe, de aproape 60%. Clienților TalkTalk li se promite că primesc viteze de 30 Mb/s, însă în realitate viteza este de doar 5 Mb/s. Cei de la Sky primesc doar 4,8 Mb/s în loc de 12 Mb/s, cât li se promite. De asemenea, în cazul BT, în loc de 8 Mb/s sunt livrate viteze doar de 2 Mb/s.

Clienții britanici se mai plâng că în unele puncte din orașe conexiunea dispare cu totul, că liniile de cupru nu rezistă la vreme rea sau că sunt nevoiți să își mute afacerile de la domiciliu, din cauza conexiunilor prea încete.

„Dacă ai cumpăra 12 mere și ai primi doar trei, nu ai fi de acord cu asta. Este strigător la cer că eu plătesc la fel ca unul din centrul Londrei, care primește viteză de 10 ori mai mare”, spune unul dintre clienți.

Noile reguli privind publicitatea în Marea Britanie le-au impus furnizorilor de internet, începând cu luna aprilie, să scrie în reclame că asigură viteze „de până la”, dacă cel puțin 10% dintre clienți primesc acea viteză. Chiar și așa, cota impusă de 10% este considerată prea mică de critici.

Rețeaua de fibră optică se va extinde în Marea Britanie pe o suprafață de două treimi din țară, până la sfârșitul anului 2014, cu sprijin guvernamental. Astfel, vitezele ar trebui să ajungă la un maximum de 76 Mb/s.

O conexiune doar pe fibră optică ajunge să coste, în prezent, până la 1.000 de lire sterline pe lună. Ministrul Comunicațiilor din Marea Britanie s-a lăudat că vrea ca serviciul de internet britanic să fie cel mai bun din Europa, până în 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase